Bude Veľká noc drahšia ako vlani?

Veľkonočné sviatky sa blížia a mnohé domácnosti práve v týchto dňoch začínajú realizovať nákupy potravín či dekorácií. Mobilita počas sviatkov je navyše spojená s vyššou spotrebou pohonných hmôt. Aký je vývoj?


Na Slovensku sme aktuálne svedkami spomaľovania tempa zdražovania. Inflácia vo februári 2024 dosiahla najnižšiu úroveň od júla 2021 a to 3,4 %. Podstatne pomalší rast cien je zaznamenaný aj v prípade potravín a nealkoholických nápojov. Kým vlani sme si pred Veľkou nocou priplácali medziročne za nákup potravín viac ako štvrtinu, tento rok je to podstatne menej. Februárová inflácia potravín totiž dosiahla úroveň 3,1 %. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR.

 

Vybrané druhy potravín, 2_2024, ceny

Zdroj: Eurostat

r/r zmena, v %
zemiaky 17,1
údené mäso 5,5
čokoláda 5,0
chlieb 2,9
mlieko 2,6
cukor -4,5
syry a tvaroh -4,6
múka -6,1
maslo -8,2
vajcia -10,6

 

Najviac si aktuálne priplácame za ovocie a to 11,9 %. Cukrovinky a sladkosti sú drahšie ako pred rokom o 6,5 %, zelenina o 6,4 %. Chlieb a obilniny majú na cenovkách vyššie sumy ako pred rokom o 6 %. Ryby a morské plody sú drahšie o 4,4 %, mäso o 4 %. Naopak, lacnejšie ako pred rokom sú najmä oleje a tuky a to o – 7,5 %. Mlieko, syry a vajcia zlacneli v priemere o – 3,7 %. Za nealkoholické nápoje platíme o 1,5 % viac. Vyššie spomenutý vývoj cien potravín v praxi znamená, že ak sme vlani urobili pred veľkonočnými sviatkami nákup napríklad za 200 €, tak tento rok nás vyjde na približne 206 €.


Podľa najaktuálnejších údajov ŠÚ SR boli počas 10. týždňa 2024 pohonné látky drahšie ako vlani. Za liter 95 – oktánového benzínu sme zaplatili v priemere 1,624 €, čo bolo o 4,0 % viac ako pred rokom (na úrovni 1,562 €). V prípade motorovej nafty priemerná cena za jeden liter vzrástla na 1,589 € a oproti vlaňajšej cene (na úrovni 1,558 €) bola vyššia o 2,0 %. Očakávame tak, že tohtoročné veľkonočné tankovanie vyjde motoristov o niečo drahšie ako vlani. Ak sa Slováci a Slovenky rozhodnú cestovať osobnou cestnou dopravou, teda autobusmi, priplatia si za cestovné 19 % oproti vlaňajšku. V prípade vlakovej dopravy prišlo k zvýšeniu cien o 1,1 %.


Kým niektorí Slováci sa presúvajú za svojimi blízkymi, iní počas sviatočných dní uprednostňujú pobyt na dovolenke. Tento rok nás ubytovanie v slovenských hoteloch či penziónoch vychádza drahšie ako pred rokom o 8,4 %, za návštevu reštaurácie či kaviarne si priplácame obdobných 8,6 %.


Eva Sadovská, analytička

WOOD & Company

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk