Kláštorná Kalcia pomáha doplniť chýbajúce minerály
Zo srdca Turčianskej kotliny prichádza minerálna voda Kláštorná Kalcia, ktorá sa vyznačuje prirodzene vysokým obsahom vápnika.
S celkovou mineralizáciou 1 769 mg/l a obsahom vápnika 274 mg/l Kláštorná Kalcia doplní chýbajúci vápnik pri zvýšenej telesnej či psychickej námahe. K vstrebávaniu vápnika prispeje aj dostatočné množstvo horčíka, vďaka čomu vie naše telo obe látky efektívne využiť.
Za najznámejšie zdroje vápnika sa považujú mliečne výrobky. Pri hodnotení obsahu vápnika by určite vyhrali prvé miesto, avšak spolu s vápnikom prijíma naše telo v mliečnych výrobkoch aj živočíšne bielkoviny. A v tom je ten háčik: nadbytok živočíšnych bielkovín zvýši v obličkách straty vápnika a tak môže byť konečný zisk vápnika pre telo z mlieka nižší ako napríklad z brokolice. Medzi ďalšie rastlinné zdroje bohaté na vápnik nepochybne patria aj tofu, strukoviny, orechy, olejnaté semená, zelené vňate, rukola a listová zelenina, citrusy a sušené ovocie, najmä figy a slivky. Niektoré z rastlinných zdrojov, napr. špenát, ale nemusia byť výhodným zdrojom vápnika pre zvýšený obsah oxalátov. Naopak vápniková minerálna voda neobsahuje nič, čo by jeho dobrému vstrebávaniu bránilo. Prítomnosť bikarbonátov aj menšie množstvo horčíka môže využiteľnosť vápnika podporiť.
Z prijatého vápnika sa vstrebáva do krvi asi 10 – 50 %. Pre jeho účinné vstrebávanie je dôležitá nielen prítomnosť ďalších zložiek, ktoré vstrebávanie podporujú, napr. horčík, vitamín D, či naopak obmedzujú, ako tuk a kofeín. Dôležitá je aj forma prijatého vápnika: ionizovaná forma vápnika v minerálnej vode je ideálna pre jednoduché vstrebávanie v tráviacom systéme.
Zdroj: Kofola