Nahliadnite do segmentu najtrendovejších potravín

K takýmto patria v súčasnosti predovšetkým rastlinné potravinové produkty. Všetko najdôležitejšie, trendy, novinky, zaujímavé dáta aj pohľad výrobcov predstaví odborná konferencia PLANT-POWERED PERSPECTIVES. Hovorili sme s Marianom Milecom z Jem pre Zem, ktorá je organizátorom podujatia.

 

marian milec

 

V poradí tretí ročník odbornej konferencie Plant-Powered Perspectives sa uskutoční už onedlho, 12.10. v Bratislave. Prvýkrát sa navyše budú môcť účastníci a účastníčky tohto podujatia stretnúť osobne. V čom bude tento ročník iný než predošlý?


Sme veľmi radi, že tento rok budeme môcť zorganizovať klasický formát konferencie, kde sa stretnú odborníci a odborníčky naživo a priamo na mieste budú môcť ochutnať množstvo noviniek z oblasti rastlinných potravinových produktov. Je nutné konštatovať, že doteraz na Slovensku chýbala platforma, ktorá by umožnila stretnúť sa lídrom na trhu s rastlinnými potravinovými produktami a diskutovať. Preto veríme, že si ľudia z celého dňa odnesú nielen množstvo praktických informácií, ale aj nové a cenné kontakty a zážitky plné nových chutí a vôní.


Na aké témy sa v rámci tohto ročníka sústredíte?


Tento ročník chceme venovať najmä inováciám vo výrobe a ich dopadu na produkty v nákupných košíkoch. V poslednej dobe vidíme nielen nárast zastúpenia rastlinných potravinových produktov na slovenskom trhu, ale aj významné zlepšovanie ich senzorických a funkčných vlastností. Inak povedané, rastlinné alternatívy sa stále viac približujú svojím náprotivkom živočíšneho pôvodu, vďaka čomu oslovujú stále širšie zákaznícke spektrum.

 

 

 

„Chceme oboznámiť odbornú verejnosť s aktuálnymi možnosťami a zmenami, ktoré sa udiali za posledné obdobie, ale i s tými, ktoré nás ešte len čakajú.“

 

 

Zároveň inovácie vo výrobe možno chápať aj ako rozširovanie výroby o rastlinné potravinové produkty. Minulý ročník sme si všimli zvýšený záujem aj zo strany firiem, ktoré sa doposiaľ zaoberali iba výrobou mäsových či mliečnych produktov. Preto tento rok venujeme veľkú panelovú diskusiu práve inováciám a rozširovaniu výroby tradičných výrobcov o rastlinné potravinové produkty.


Akí rečníci vystúpia na podujatí?


Ľudia sa môžu tešiť na program plný zaujímavých informácií od odborníkov a odborníčiek. Aj keď je náročné vybrať iba niektorých z nich, vyzdvihol by som napríklad Sebastiana Tolwinskeho. Riaditeľa pre korporátne záležitosti a komunikáciu v strednej a východnej Európe zastupujúceho spoločnosť UPFIELD, ktorá zobrala útokom slovenský trh s rastlinnými alternatívami syrov.


Zaujímavá bude tiež prezentácia Milana Pašmíka, spolumajiteľa slovenskej firmy McCarter. Bez toho, aby som prezrádzal priveľa, poviem iba, že sa bude venovať napríklad aj novým typom produktov, ktoré zúfalo chýbajú nielen na slovenskom trhu.


Osobne sa tiež teším aj na prednášku, ktorá priblíži budúcnosť produkcie mäsa. Túto tému rozoberie Roman Lauš, zakladateľ Mewery, startupu zameraného na výrobu kultivovaného bravčového mäsa. Ľudia sa dozvedia, ako sa bude v budúcnosti vyrábať skutočné mäso, ktoré budeme pestovať v kontrolovaných a čistých podmienkach.


Pridanou hodnotou tohto ročníka bude tiež možnosť diskutovať, a to aj v rámci zaujímavých panelových diskusií. Aké ste pripravili?


Súčasťou konferencie Plant-Powered Perspectives budú aj dve panelové diskusie. Keďže stále viac výrobcov produktov so živočíšnym zložením prejavuje záujem o nové príležitosti, ktoré plant-based trh ponúka, rozhodli sme sa venovať veľkú diskusiu práve im.


Za jeden stôl zasadnú predstavitelia firiem Rajo, Mäspoma, Ryba Žilina, aby diskutovali o svojich skúsenostiach so vstupom na trh s rastlinnými potravinovými produktami. Priblížia, v čom majú etablované firmy výhodu a čo naopak predstavuje výzvy. Pozrieme sa bližšie aj na samotnú technológiu, aby sme zistili, v čom sa výrobné procesy podobajú a čo si vyžaduje úplne nový prístup.


V druhej panelovej diskusii sa pozrieme bližšie na aktuálnu sadzbu DPH na potraviny s dôrazom na rastlinné alternatívy. Cieľom odbornej diskusie bude zistiť, aké sú iné možnosti, ktoré by lepšie reflektovali aktuálnu situáciu a potreby.

 

Súčasťou podujatia budú aj prezentačné stánky a ochutnávky firiem, ktoré ponúkajú rastlinné potraviny. Pripravili ste však aj malé gastronomické prekvapenie.


Momentálne pracujeme na tom, aby obedové menu ponúklo návštevníkom a návštevníčkam jedinečnú možnosť ochutnať inovatívne alternatívy mäsových produktov, ktoré zatiaľ nemajú možnosť skúsiť nikde inde na Slovensku. Ide práve o produkty s novátorským prístupom k používaným ingredienciám a jedinečnou chuťou a štruktúrou.

 

 

 

„Občerstvenie počas celej udalosti bude pozostávať z rastlinných potravinových produktov, takže konferencia ponúkne dostatok priestoru vyskúšať tie najnovšie možnosti na trhu.“

 

 

Komu odporúčate zúčastniť sa konferencie? Akí odborníci sa tohto podujatia zúčastnili v minulých dvoch ročníkoch? 


Na konferenciu Plant-Powered Perspectives prichádzajú najmä výrobcovia potravín a ich predajcovia, no stále častejšie aj mäsospracovatelia či výrobcovia mliečnych produktov, ktorí sú otvorení novým riešeniam. Medzi návštevníkmi však vidíme v menšom množstve aj inovátorov a ľudí z oblasti R&D potravín.

 

Konferenciu pripravujeme vždy s dôrazom na to, aby ponúkla aj maloobchodníkom množstvo nových informácií a pomohla im zorientovať sa v aktuálnych možnostiach. V tomto chceme pokračovať a zároveň sa zamerať viac na vytváranie platformy na prepájanie výrobcov rastlinných potravín s obchodníkmi.

 

Pokiaľ ide o záujem inovátorov a ľudí z výskumu a vývoja potravín, myslím, že to jasne ukazuje, že rastlinné potravinové produkty sú kategóriou, ktorá sa rýchlo vyvíja a má obrovský potenciál aj v budúcnosti.


Čo okrem zaujímavých informácií získajú účastníci podujatia? Budú si môcť odniesť napríklad súhrn najzaujímavejších dát?


Každý návštevník či návštevníčka dostane darčekovú tašku, súčasťou ktorej bude aj krátka správa, mapujúca aktuálnu šírku ponuky jednotlivých kategórií rastlinných potravinových produktov v najväčších maloobchodných reťazcoch. V správe sa tiež dozvedia, ako sa táto ponuka zmenila za posledné roky. Zistia, ktoré kategórie, ako napríklad rastlinné alternatívy údenín či syrov, zažívajú na našom trhu boom a ktoré kategórie sa už stabilizovali.


Toto podujatie sa uskutočňuje už niekoľko rokov aj v zahraničí. Kde konkrétne? Čím sa líšia tieto konferencie od tých slovenských?


Celý koncept konferencií Plant-Powered Perspectives má svoj počiatok v Poľsku, kde sa uskutočnila po prvýkrát v roku 2018. Keďže sa tento koncept tešil veľkému záujmu odborníkov a odborníčok, chceli sme ho priniesť aj na Slovensko. V roku 2020 sa už konferencia konala aj na Slovensku a v Česku. Tento rok sa Plant-Powered Perspectives uskutoční v Poľsku, Česku, Maďarsku a na Slovensku.


Každá konferencia reflektuje na lokálnu situáciu na trhu, keďže napríklad v Poľsku je situácia značne odlišná od tej na Slovensku. Vďaka tomu vieme ponúknuť informácie, ktoré sú najviac relevantné pre slovenský trh. Veľmi sa tešíme, že 12. októbra budeme v Bratislave organizovať Plant-Powered Perspectives Slovensko už po tretíkrát.

 

Viac informácií o konferencii Plant-Powered Perspectives a predaj lístkov nájdete na plantpoweredperspectives.sk

 

Jem pre Zem

 

PR

 

Video

Aký bol Retail Summit 2022

Retail Podcast

Category Management 2: Koho zapojiť do vytvárania plánogramu

Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk