Aká bude budúcnosť potravín na rastlinnej báze?
- Podrobnosti
- Uverejnené utorok, 21. september 2021
Dňa 14.10.2021 sa uskutoční 2. ročník konferencie o aktuálnych trendoch a novinkách v oblasti rastlinných potravín PLANT-POWERED PERSPECTIVES. Hovorili sme s Ing. Marianom Milecom, projektovým manažérom tohto podujatia.
Blíži sa druhý ročník odbornej konferencie PLANT-POWERED PERSPECTIVES. Čo prinesie? V čom bude toto podujatie iné než predošlé?
Na Slovensku rezonuje téma udržateľnosti stále viac. Mnohé firmy robia kroky, ktoré dávajú jasný signál, že ich táto téma neobchádza. Rastlinné potravinové produkty sú jednoznačne súčasťou riešenia environmentálnych problémov. Navyše stále viac zákazníkov a zákazníčok siaha po rastlinných potravinových produktoch. Po úspešnom minulom ročníku sme sa preto rozhodli 14. októbra opäť priniesť informácie o aktuálnych trendoch a novinkách v oblasti rastlinných potravinových produktov.
Konferencia kladie hlavný dôraz na to, aby sa ľudia priamo z fachu dozvedeli o najnovších príležitostiach, ktoré tento trh ponúka a vedeli, ako sa bude vyvíjať v budúcnosti. Tento rok navyše prinesieme pohľad na dlhodobú perspektívu. Návštevníci a návštevníčky zistia, ako môže tento trh vyzerať o 10 rokov, keď budú súčasťou udržateľného potravinového systému aj hi-tech riešenia, ktoré sú dnes vo svojich začiatkoch.
Neuvažovali ste nad inou než online formou?
Pokiaľ ide o formát konferencie, vzhľadom na neistú epidemiologickú situáciu sme sa rozhodli pre online formát. Chceme tým zaistiť bezpečné prostredie pre tých, ktorí by inak na konferenciu museli cestovať.
Aký cieľ si stanovil druhý ročník?
Cieľom konferencie je ponúknuť ľuďom podrobný prehľad o aktuálnom dianí a vývoji trhu s rastlinnými potravinami a informácie, čo očakávať v budúcnosti, aby tomu mohli prispôsobiť svoje strategické plánovanie.
„Vo svete začína stále viac rezonovať téma tzv. kultivovaného mäsa. Je to skutočné mäso, ktoré sa vyrába kultiváciou zvieracích buniek v kontrolovaných laboratórnych podmienkach, bez nutnosti chovať celé zviera.“
Vďaka tomu je obrovský potenciál znížiť dopad na naše prostredie a náklady spojené s produkciou mäsa. Od konca roku 2020 je Singapur prvé miesto, kde je kultivované mäso komerčne dostupné. Preto sme radi, že pozvanie prijal Roman Kříž zo spoločnosti Bene Meat Technogies, ktorá sa v Českej republike zaoberá vývojom takéhoto mäsa.
Snaha, vytvoriť udržateľný potravinový systém, prinesie pre firmy veľa jedinečných príležitostí. Preto sme pozvali aj Natašu Hurtovú, ktorá pôsobí ako Národný kontaktný bod pre Horizont Európa. Počas prednášky predstaví mechanizmy financovania, ktoré ponúka Európska únia firmám, ktoré chcú prispieť k riešeniu závažných problémov, ktorým čelíme. Patrí sem napríklad budovanie prostredia, ktoré bude podporovať produkciu udržateľných a zdravých zdrojov proteínov.
Spomenuli ste prvé mená odborníkov, ktorí na podujatí vystúpia. Na akých ďalších rečníkov a prednášky sa môžu účastníci tešiť?
Úvodná panelová diskusia priblíži výhody a nevýhody zaraďovania rastlinnej ponuky u firiem, ktoré majú v portfóliu najmä konvenčné potraviny (pozn. také, ktoré obsahujú živočíšne zložky). O svoje skúsenosti sa podelí Adam Lazár (Wolt), Erik Šiatkovský (Tesco), Ľubomír Tuchscher (SZZV) a Anna Šimončičová (IKEA).
Doobedný program bude venovaný rastlinným alternatívam mliečnych produktov. Ide o najväčšiu kategóriu rastlinných potravinových produktov. Len na Slovensku máme na výber vyše 150 rôznych rastlinných mliek. V tejto časti zaznie aj rozhovor s Mariánom Jánošom zo spoločnosti Danone. Ich značky Alpro či Provamel majú na našom trhu dominantné postavenie.
Poobedná časť bude venovaná alternatívam mäsových produktov. Tomáš Jamriška zo spoločnosti Mäspoma prezradí, aký prístup a možnosti majú firmy, ktoré sa roky venovali výrobe mäsových produktov a všeobecne živočíšnej výrobe. Mäspoma je už 30 rokov úspešným dodávateľom pre mäsospracovateľský priemysel a vníma rastúci záujem o rastlinné alternatívy. Má jedinečný prehľad o tom, ako k tejto zmene dopytu pristupujú mäsospracovateľské spoločnosti na Slovensku. Značka Garden Gourmet od Nestlé dobýja slovenský trh svojimi inovatívnymi rastlinnými alternatívami mäsa. Zbyněk Haindl odhalí procesy vedúce k presvedčivej chuti a štruktúre mäsových rastlinných alternatív. Program dopĺňajú slovenské firmy, ktoré umožnia ľuďom porovnať prístup globálnych a lokálnych hráčov.
Čo ďalšie, okrem prednášok, bude súčasťou tohto odborného podujatia?
Deň bude nabitý prednáškami, rozhovormi a panelovou diskusiou. Mnohí rečníci a rečníčky sa podelia o dáta a zistenia, ktoré dosiaľ neboli zverejnené.
„K podujatiu pripravujeme výskumnú správu, ktorá zhrnie aktuálnu situáciu a budúci vývoj v oblasti rastlinných potravín doma aj vo svete.“
Správa bude obsahovať tiež doteraz nepublikované dáta o tom, akí ľudia si najčastejšie kupujú rastlinné potravinové produkty, aké prekážky vnímajú, či ako vyzerá ponuka produktov v najväčších maloobchodných reťazcoch na Slovensku. Túto komplexnú správu nájdu návštevníci a návštevníčky v darčekovom balíku, ktorý im zašleme zdarma.
V rámci druhého ročníka prebehne aj súťaž Plant-Powered Startup Pitch. Aké novinky prinesie? Čo získajú výhercovia?
Ide o súťaž začínajúcich slovenských firiem, ktoré majú potenciál zvýšiť ponuku či dostupnosť rastlinných potravinových produktov. Tie často zápasia s tým, ako sa zviditeľniť a osloviť širšie publikum. Na víťaza čakajú možnosti propagácie medzi ľuďmi, ktorí majú záujem o rastlinné potraviny. Vďaka spolupráci s odborným portálom Retail magazin.sk sa výherca bližšie predstaví aj odbornému publiku.
Víťazovi chceme pomôcť pri získaní know-how, ktoré si spoločnosti budujú roky. Sme veľmi radi, že Green Heads, sprostredkovateľ a dodávateľ produktov, ktoré sú podľa ich slov lepšie pre planétu a zdravšie pre človeka, sa tiež rozhodli byť partnerom súťaže. Tradične je partnerom súťaže aj Garden Gourmet. Víťazovi ponúknu cenný mentoring.
Prihlasovací formulár je na stránke plantpoweredperspectives.sk. Súťaž je určená naplno rozbehnutým startupom, ktoré hľadajú príležitosť, ako sa posunúť ďalej, ale aj zaujímavým nápadom, čakajúcim na realizáciu.
Komu odporúčate zúčastniť sa konferencie?
Konferencia je určená najmä výrobcom potravín a maloobchodným či veľkoobchodným predajcom. Program je zostavený tak, aby aj zástupcovia živočíšnej výroby, ktorí sú otvorení novým riešeniam, mohli načerpať veľa praktických informácii. Minulý ročník sme mali pozitívnu spätnú väzbu práve od týchto ľudí. Celý program bol cielene zostavený tak, aby bol čo najrelevantnejší pre firmy operujúce na slovenskom trhu.
Ako sa momentálne vyvíja na Slovensku trend stravovania potravinami na rastlinnej báze?
Počet ľudí, ktorí na Slovensku znižujú konzumáciu živočíšnych produktov, za posledné 3 roky neustále rastie, na čo reagujú aj predajcovia. Mnohé slovenské reťazce sa predháňajú v tom, kto ponúkne širšie portfólio produktov. Konkrétne dáta ponúkne spomínaná správa, ktorú dostanú účastníci a účastníčky v darčekovom balíku.
Aká je vo všeobecnosti perspektíva potravín na rastlinnej báze?
Vo Východnej Európe patrí trh s rastlinnými alternatívami medzi najmenej rozvinuté. Vďaka tomu tu však medziročný nárast hodnoty predaja rastlinných alternatív v maloobchodoch patrí medzi najrýchlejší a dosahuje 2-ciferné čísla. Slovensko je stále iba na začiatku zlatej éry rastlinných potravinových produktov. Preto je tento trend nutné sledovať a včas naň odpovedať.
redakcia
Foto: Marian Milec/Jem pre Zem
PR