KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Takmer polovica slovenských domácností si minulý rok zakúpila rastlinné alternatívy

Prvá slovenská správa, ktorá mapuje trh s rastlinnými potravinovými produktami, prináša aj unikátne dáta o spotrebiteľskom správaní na našom trhu.


Každý tretí človek na Slovensku znižuje svoju spotrebu živočíšnych produktov alebo zvažuje jej zníženie v budúcnosti. Aj toto zistenie prináša správa „Na vlne rastlinných potravín“, ktorú vydal program Jem pre Zem. Ide o prvú prácu tohto rozsahu na Slovensku, ktorá mapuje trh s rastlinnými potravinovými produktami doma aj v zahraničí. Dáta zverejnené v správe ukazujú, že počet ľudí, ktorí na Slovensku znižujú konzumáciu živočíšnych produktov, za posledné tri roky neustále rástol. Takmer polovica slovenských domácností (47,4 %) si za rok 2020 kúpila tradičné sójové produkty ako tofu a tempeh. Dve z piatich domácností si za toto obdobie kúpili rastlinné alternatívy mliek a jogurtov (44,8 %), mäsových produktov (41,5 %) či syrov (38,3 %).


„Väčšina nákupov rastlinných potravinových produktov na Slovensku nepochádza od ľudí stravujúcich sa vegánsky či vegetariánsky, ale od bežne sa stravujúcich ľudí. Preto je pre výrobcov a predajcov rastlinných alternatív výhodnejšie zamerať sa práve na týchto zákazníkov a zákazníčky. Dokážu tak osloviť 15- až 19-násobne väčšiu cieľovú skupinu, ktorá môže mať záujem o tieto produkty,“ vysvetľuje Marian Milec, manažér programu Jem pre Zem.


Správa sa ďalej zaoberá aktuálnou situáciou na trhu s rastlinnými potravinami vo svete a tiež očakávaným vývojom tohto trhu. Je určená odbornej verejnosti, ktorú informuje o príležitostiach v oblasti rastlinných potravinových produktov, no zároveň poukazuje aj na výzvy, ktoré je potrebné prekonať.


„Už dnes mnoho firiem prichádza s produktami a inovatívnymi riešeniami, vďaka ktorým pomáhajú budovať udržateľný potravinový systém. Na trh prinášajú produkty s chuťou, štruktúrou či spôsobom použitia, na ktoré sme zvyknutí, avšak ich výroba predstavuje oveľa menšiu záťaž pre životné prostredie,“ opisuje M. Milec prístup niektorých spoločností na Slovensku i v zahraničí.


Odborníci a odborníčky napríklad zistia, aká je hodnota predaja rastlinných potravinových produktov v maloobchodoch v jednotlivých geografických regiónoch sveta a aký ďalší vývoj sa očakáva. Správa tiež ponúka informácie o tom, ktoré faktory budú zohrávať najvýznamnejšiu úlohu pri zvyšovaní penetrácie trhu týmito produktami.


Kategória rastlinných potravinových produktov má, podľa správy, pred sebou stále niekoľko výziev. Medzi tie hlavné patria: zlepšenie senzorických vlastností produktov či cenové priblíženie sa svojim náprotivkom živočíšneho pôvodu. Napriek tomu sa podľa správy medziročný nárast hodnoty trhu s týmito potravinami pohybuje v dvojciferných číslach a prognózy sú tiež optimistické.


Celú správu „Na vlne rastlinných potravín“ si môžete bezplatne stiahnuť na adrese: https://jemprezem.sk/na-vlne-rastlinnych-potravin/


Zdroj: Jem pre Zem

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk