KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Našim potravinám kraľujú Briti

V top rebríčku 10 najväčších firiem z oblasti potravín je minimum čisto slovenských firiem. Obraty hráčov klesajú. Aj to odhalil prieskum spoločnosti Bisnode Slovensko.

Do prvej trojice top spoločností z oblasti potravinárstva podľa obratu za rok 2015 patria firmy Tate & Lyle so sídlom v Bolerázi pri Trnave, švajčiarske Nestlé Slovensko a trojicu najúspešnejších uzatvára nemecká spoločnosť Rajo.

 

Podľa prieskumu poradenskej a konzultačnej spoločnosti Bisnode Slovensko bol obrat týchto troch podnikov za rok 2015 pol miliardy eur. „Je to približne polovica obratu 10 najväčších hráčov v tomto sektore,“ hodnotí Milan Seliak, business development consultant Bisnode Slovensko, pričom pripomína, že obrat prvej top desiatky bol 1,16 miliardy eur.

 

Popredné miesta v rebríčku patria prevažne veľkým zahraničným firmám, ktorých slovenské dcéry majú na našom trhu dlhoročnú tradíciu. Patria medzi ne napríklad spoločnosti Považský cukor či I.D.C. Holding.

 

Výlučne slovenských podnikov je na prvých miestach pomenej. „Slovenského majiteľa majú v prvej desiatke len dve spoločnosti, ktoré sa zaoberajú spracovaním mäsa,“ konštatuje M. Seliak. Ide o firmy Púchovský mäsový priemysel a Hydina Slovensko. „Uspieť v konkurencii so silnými nadnárodnými hráčmi je náročné, no nie nemožné. Preto som rád, že sa v rebríčku objavili aj čisto slovenské firmy,“ tvrdí M. Seliak.

 

Keď sa pozrieme na medziročné porovnanie, poradie najsilnejších firiem v tomto odvetví je za posledné tri roky, s malými výnimkami, takmer nemenné. Menia sa však obraty spoločností. Kým za rok 2013 malo desať najväčších podnikov spolu obrat bezmála 1,3 miliardy eur, za rok 2015 to bolo niečo cez 1,1 miliardy eur. „Dôvodom je neustále rastúca konkurencia v tomto sektore, ako aj zvyšujúce sa ceny vstupov,“ uzatvára M. Seliak.

 

Zdroj: redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk