KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Na veľtrhu EuroShop ocenili najzaujímavejšie koncepty predajní

Uplynulý víkend odovzdávala odborná porota cenu EuroShop RetailDesign Award 2020 (ERDA). Kto ju získal?  

 

uvod ceny v

 

Z vyhodnotenia súťaže vyplýva, že najpresvedčivejšie koncepty predajní pochádzajú tentokrát zo Švajčiarska, Španielska a Veľkej Británie. Konkrétne ide o  predajne Fooby Lausanne Bel-Air z Lausanne, Spar Market Puerto Rico z mesta Mogán (Gran Canaria) a The Making of Harry Potter z anglického Leavesdenu. Porota hodnotila dokonalosť súhry architektúry predajne, použitie farieb, materiálov, osvetlenia, uplatnenie vizuálneho merchandisingu, prihliadala aj  na skladbu sortimentnej ponuky a priamočiaru klientsku komunikáciu. O cenu usilovalo 73 projektov z 22 krajín.


Fooby Lausanne Bel-Air, Lausanne: Divadlo zmyslov


Predajňa švajčiarskeho združenia Coop Fooby Lausanne zaberá rozlohu 1 000 m2 a je nadstavbou online platformy. Predajňa bola založená v priestoroch bývalého divadla a v súčasnosti ponúka štýlovú scénu pre ponuku kvalitných regionálnych a trvalo udržateľných produktov. V predajni si zákazník môže zároveň vychutnať jedlo so všetkými svojimi zmyslami. Na troch poschodiach tejto predajne odborníci nakupujúcim poradia a ponúknu atraktívne kulinárske zážitky, pričom ide o concept store, v ktorom sa mieša tradičná predajňa so zmiešaným tovarom a zároveň je tu zastúpená manufaktúra.


Materiály, ktoré sú v predajni použité dokonale korešpondujú so značkou a ladia s historickou architektúrou. Čierna a biela farba, k tomu pravé drevo, to je základná farebná a materiálová báza, ktorá je zároveň atraktívnou kulisou pre ponuku tejto predajne. Väčšina obchodného zariadenia je konkrétne vyrobená zo svetlého dreva, ktoré najlepšie odráža potrebu zvýraznenia sviežosti, energiu a zároveň podporuje útulnosť predajne Fooby. Biele a zelené dlaždice už len nenásilne dotvárajú tému ručnej výroby, udržateľnosti a zdravia.

 

 

Spar Market Puerto Rico, Mogàn: Kde sa tradičný trh stretáva s moderným maloobchodom


Nová predajňa Spar, ktorá sa rozprestiera na ploche 2000 m2 ponúka širokú paletu čerstvých, španielskych regionálnych produktov. Atmosféra tradičného trhu sa tu spája s prostredím moderného maloobchodu. Korporátne farby spoločnosti doplnené čiernou a hrejivo pôsobiacimi materiálmi, predovšetkým s drevom, dotvárajú moderný vzhľad obchodu a zvýrazňujú jeho členenie na jednotlivé oddelenia.

 

V srdci supermarketu sa nachádzajú oddelenia s ponukou piva, vína a syrov, v rámci nich môže zákazník využiť aj ochutnávkové akcie. Graficky nenápadné, svetlé nápisy nad jednotlivými oddeleniami, pomáhajú zorientovať sa v priestoroch tejto predajne. Použitých je viacero unikátnych prvkov. Napríklad inštalácia zeleného svetla na strope pivnej sekcie. Zaujímavé sú aj ilustrácie na stenách a sklenených dverách, ktoré vytvárajú zaujímavý akcent a sú zaujímavým dekoratívnym rámcom pre vystavené výrobky.

 

SparMogarn

 


The Making of Harry Potter, Leavesden: Magický interiér z Rokfortu


Tento netradičný a úspešný koncept predajne stavil na magické prostredie svetoznámej čarodejníckej školy. V štúdiách Warner Bros sa na ploche 836 m² rozprestiera svet obchodov a kaviarní. Originálne filmové kulisy, dômyselne zvolená kombinácia farieb, filmových rekvizít a starožitností podporujú autentickosť tejto predajne. Zákazník v nej môže zažiť  podmanivú a originálnu atmosféru. Od oddelenia „Temného umenia“ s takmer päť metrov vysokým originálnym skleneným oknom z filmu, cez predajňu čarovných prútikov, ktorá bola inšpirovaná predajňou Garricka Ollivandera, po zbierku svetoznámeho riaditeľa školy Albusa Dumbledora, to všetko je oslavou fascinujúceho sveta filmov Harryho Pottera.

 

Tajomné knihy, predmety s „uväznenými magickými dušami“ a čarovné prútiky vytvárajú ideálnu kulisu pre ponuku produktov, z ktorej viaceré môžu mať aj  personalizovaný charakter. Zákazníci tu napríklad nájdu čarovný plášť s možnosťou našitia vybraného mena, či službu gravírovania pre vybraný tovar.

 

Harry Potter Store

 

 

redakcia
Zdroj a foto: EHI Retail Institute, EuroShop 2020

 

 

Súvisiace články 

 

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk