Ako pokračuje v sieti dm duálne vzdelávanie a príprava na prax?

V školskom roku 2023/24 študuje s dm 134 študentov stredných odborných škôl. Vzdelávajú sa v troch odboroch. Dva z nich pripravujú budúcich absolventov na prevádzku v študijných odboroch Obchodný pracovník a Predavač. V nich má dm aktuálne zastúpených 113 dualistov.

 

dm dual2023

 

Tretím v poradí je odbor Obchodná akadémia, ktorý pripravuje študentov na prácu v centrále spoločnosti. Tu sa vzdeláva 21 mladých ľudí. dm spolupracuje so 14 strednými odbornými školami v rámci celého Slovenska a s Obchodnou akadémiou na Račianskej ulici v Bratislave.


Vzdelávanie mladých ľudí je jednou zo strategických tém spoločnosti dm drogerie markt. Už od prvého ročníka majú študenti možnosť intenzívne prepájať teóriu s praxou. Okrem kvalitného vzdelávania zameraného na odborný a osobnostný rozvoj podporuje dm dualistov aj finančne podnikovým a prospechovým štipendiom, úhradou nákladov spojených so stravovaním počas praxe aj vyučovania v škole, s ubytovaním v školskom internáte či dopravou.


Počas 12 rokov, ktoré sa dm venuje rozvoju duálneho vzdelávania, oslavuje ďalší významný míľnik na ceste v odovzdávaní praktických skúseností. Formuje totiž prvých maturantov v odbore Obchodná akadémia so zameraním na financie, personalistiku a controlling. Po skončení strednej školy sa môžu stať platnými členmi tímu dm. Maturanti v školskom roku 2023/24 v odbore Obchodná akadémia sú prví v histórii dm.


Náborová kampaň na duálne vzdelávanie s dm


Aj v tomto obchodnom roku pokračovala dm v náborovej kampani na duálne vzdelávanie, ktorej cieľom bolo nadchnúť mladých ľudí a motivovať ich, aby študovali duálne. Komunikácia sa zameriavala na dva smery, na rodičov a samotných žiakov deviatych ročníkov. Práve na komunikáciu s nimi a odkomunikovanie výhod duálu v jazyku mladých ľudí dm oslovila influencerov a využívala aj instagramový kanál dm_dual. Je to ďalší kanál, cez ktorý prebieha komunikácia s uchádzačmi, ktorí prejavia záujem o štúdium v dm. Na správe žiackeho Instagramu sa podieľajú aj samotní žiaci duálneho vzdelávania dm, ktorí prinášajú informácie zo „svojho sveta“. Veľkej obľube v kruhu žiakov študujúcich duálne sa teší aj interný žiacky časopis dmDUÁL, ktorý vychádza dvakrát ročne. Vďaka týmto aktivitám majú žiaci jedinečnú príležitosť vyskúšať si popri škole aj rôzne formy komunikácie v praxi a rozšíriť tak svoje zručnosti. Novinkou v tomto obchodnom roku bolo nové pracovné oblečenie pre dualistov. Na kreatíve sa spolupracovalo s ilustrátorkou Tinou Minor. Oblečenie má zabezpečiť dualistom pohodlie, štýl a reagovať na potreby mladých ľudí.


Okrem zabehnutých vzdelávacích aktivít na rozvoj odbornosti a osobnosti, ako napríklad ZáŽiTo(k) či Herbárium, bol v tomto obchodnom roku podporený aj 2. ročník programu Ako rozvíjať svoje JA. Je určený pre žiakov odborného výcviku od prvého až do štvrtého ročníka a zapojilo sa doň až 126 žiakov. Hlavnou myšlienkou vzniku a spustenia tohto programu bolo posilnenie dualistov nielen po stránke odbornostnej, ale aj mentálnej. Tento workshop má podporiť schopnosť rozpoznať emócie, porozumieť, čo nám hovoria iní ľudia, a chápať, ako naše emócie ovplyvňujú ľudí okolo nás. Zároveň dochádza k rozvoju a vzdelávaniu dualistov v kľúčových oblastiach pracovných aj osobných zručností, a to konkrétne v 4c kompetenciách budúcnosti, ktorými sú komunikácia, spolupráca, kreativita a kritické myslenie.


Marginalizované skupiny v systéme duálneho vzdelávania


Aj v školskom roku 2022/23 dm pokračovala v spolupráci s mladými ľuďmi z vylúčených rómskych komunít. Prostredníctvom duálneho vzdelávania v odbore predavač a vzdelávacieho programu so zameraním na osobný rozvoj im pomáha pripraviť sa na budúce povolanie a tak získať po škole pracovné miesto a uplatniť sa v živote.


Vysokoškolské vzdelávanie


V školskom roku 2022/23 úspešne ukončilo 2. cyklus študijného programu Ekonómia a manažment v obchode a získalo certifikát Masarykovej univerzity v Brne trinásť spolupracovníkov dm. Tento program bol pripravený v spolupráci s univerzitou a je zameraný na zvýšenie kvalifikácie v oblasti podnikovej ekonómie a manažmentu v retaile. Deviati z nich sa rozhodli pokračovať v treťom ročníku bakalárskeho programu Podnikový manažment. Zároveň ďalší traja spolupracovníci pokračujú na univerzite v magisterskom štúdiu.


Vzdelávanie pre prácu v dm – drogérista – poradca pre obchod, krásu, zdravie a domácnosť


V 4. ročníku interného vzdelávacieho programu Drogérista sa vzdeláva 13 spolupracovníkov. Výučba prebieha kombinovanou formou prezenčne a online v počte 272 vyučovacích hodín. Budúci absolventi sa vzdelávajú v oblastiach chémie, botaniky, biológie, náuky o zdravej výžive, toxikológie, kozmetiky, farmakológie, podnikového hospodárstva a drogéristických kompetencií. Proces vzdelávania je zastrešený externými a internými lektormi. Záverečnými skúškami získajú absolventi certifikát akreditovaný ministerstvom školstva. Svoje nadobudnuté znalosti uplatnia v odbornom poradenstve zákazníkom a v internom vzdelávaní ako budúci lektori vzdelávacích a rozvojových aktivít. Doteraz máme spolu 55 odborníkov na drogéristický sortiment s ukončeným vzdelaním.


Kampaň pracovného spoločenstva dm


Zaži prácu inak je motto, s ktorým sa dm bude postupne obracať na všetkých spolupracovníkov, ako aj na potenciálnych budúcich kolegov. Svojim spolupracovníkom dáva dm možnosť zažiť prácu inak, a to v prostredí, kde dostanú ocenenie, dôveru a možnosť vybrať si rôzne cesty. Farebná paleta použitá v kampaňovom dizajne zasa vychádza z interného prieskumu vnímania dm, ako aj vnímania samotných farieb. Rezonovali v ňom prívlastky ako ľudská, komunikatívna, kreatívna, inovatívna, otvorená, autentická, dôverujúca, spoľahlivá, udržateľná a sociálna. Použité farby teda symbolizujú vlastnosť dm, ktorej spolupracovníci, žiaci duálneho vzdelávania, zákazníci i širšia verejnosť udelili najvyšší počet hlasov, a to ľudská.


Zdroj a foto: dm drogerie markt

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk