CBRE: Objemy investícií do komerčných nehnuteľností na Slovensku, v Česku a Maďarsku v treťom kvartáli výrazne narástli

Objem investícií do nehnuteľností v strednej a východnej Európe (CEE región) sa, v 3. kvartáli tohto roka, vyšplhal na úroveň 1,37 miliardy €. V porovnaní s druhým kvartálom ide o nárast o 40 %.


Medziročne je však celkový objem investícii v roku 2023 nižší ako v roku 2022, a to o 50 %. Aj to odhalil aktuálny report globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.


Počas tretieho kvartálu tohto roka bolo uzavretých celkom 82 transakcií. Ich priemerný objem pritom dosiahol úroveň približne 20 miliónov €. Šesť transakcií sa však vyšplhalo až do výšky nad 90 miliónov €, pričom prebehli v segmentoch kancelárskych, maloobchodných a priemyselných nehnuteľností v rámci štyroch krajín. Spoločnosť CBRE udáva, že úplne najväčšie transakcie sa týkali priemyselných a kancelárskych nehnuteľností, a to práve u nás na Slovensku a v Poľsku.


V rámci CEE regiónu dosiahol celkový objem investícií v rámci tretieho kvartálu úroveň 1,37 miliardy €.  „Medzi jednotlivými štátmi badáme výrazné rozdiely. Mimoriadne sa pritom darilo práve Slovensku (214 miliónov €), Česku (215 miliónov €) a tiež Maďarsku (132 miliónov €). V porovnaní s 3. kvartálom minulého roku sa v týchto krajinách objem investícií zvýšil v priemere až o 78 %. Naopak, výrazné poklesy zaznamenalo Poľsko a Rumunsko, kde boli investičné objemy nižšie sumárne o 55%,“ Ľubor Procházka, obchodný riaditeľ CBRE Slovensko.


Aj napriek medziročnému poklesu (- 36 %) smerovalo v regióne CEE najviac investícií opäť do segmentu kancelárskych nehnuteľností. Tie si, podľa aktuálnych CBRE meraní, odkrojili z celkového investičného koláča podiel vo výške 41 %. Nasledovali logistické a priemyselné nehnuteľnosti s objemom 31 % a maloobchodné nehnuteľnosti s investíciami vo výške 22 %.


Zdroj: CBRE

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk