IKEA opäť vytvorí knižnice BILLY s využitím štiepky z vyzbieraných vianočných stromčekov

Bratislava sa už druhý rok po sebe zapojí do cirkulárneho projektu, vďaka ktorému sa podarí spracovať 100% využiteľného dreveného materiálu z vyzbieraných vianočných stromčekov. Ten sa stane súčasťou novej série ikonických knižníc BILLY.

 

IKEA stromceky

 

Spoločnosť IKEA spustila predaj vianočných stromčekov 30. novembra 2023. Zákazníci nájdu v ponuke živé normandské jedle. Výška stromčekov je opäť v rozmedzí 140 až 180 centimetrov a cena stromčeka je 19,99 €. Členovia IKEA FAMILY sa môžu tešiť na darčekovú kartu v hodnote 10 €, ktorú dostanú pri nákupe stromčeka a ktorú budú môcť od januára do marca 2024 použiť na ďalší nákup v obchodnom dome IKEA v Bratislave.


Vianočný stromček je symbolom Vianoc, jeho vianočná cesta sa však nemusí skončiť v januári. Spoločnosť IKEA spojila aj tento rok sily s magistrátom, dvoma bratislavskými mestskými organizáciami, spoločnosťou BUČINA EKO a IKEA Industry, aby spolu maximalizovali pozitívny dopad na životné prostredie v Bratislave počas povianočného obdobia. Vyzývajú Bratislavčanov a Bratislavčanky, aby sa zapojili do projektu recyklácie vianočných stromčekov, vďaka ktorému sa eliminuje množstvo vzniknutého odpadu po Vianociach a znižuje sa tlak vyvíjaný na prírodné zdroje. Minulý rok sa vďaka tejto iniciatíve podarilo vyzbierať až 43 000 stromčekov s hmotnosťou 237 ton.


„Pre IKEA je projekt Druhý život stromčekom unikátny z celosvetového hľadiska. Zber stromčekov je ukážkou toho, ako môže byť zmysluplná spolupráca verejného a súkromného sektora prínosom pre celú komunitu hlavného mesta aj životné prostredie. Vážime si spoluprácu so všetkými partnermi, ktorí sa na zbere a spracovaní stromčekov podieľajú a zväčšujú tak pozitívny dopad tohto projektu. Verím, že Bratislavčanky a Bratislavčania nám na tejto ceste pomôžu a prinesú do ohrádok ešte viac stromčekov ako kedykoľvek predtým. Pretože aj vďaka nim vznikne nový nábytok, ktorý v sebe bude niesť krásne posolstvo a prinesie radosť do centier voľného času, škôl či domácností,“ dodáva Lucia Klečková, riaditeľka obchodného domu IKEA Bratislava.


Od 11. decembra až do konca roka budú Komunálny podnik Bratislavy a OLO postupne osádzať do ulíc hlavného mesta 700 špeciálnych ohrádok, do ktorých budú môcť obyvatelia Bratislavy po Vianociach priniesť použité vianočné stromčeky. Tieto ohrádky budú slúžiť výlučne na zber riadne odzdobených vianočných stromčekov, bez plastových obalov, kvetináčov či ozdôb. Iba tak môžu byť materiálovo zhodnotené.


Všetky vyzbierané a správne očistené stromčeky po sviatkoch premení spoločnosť BUČINA EKO na štiepku, ktorú napokon IKEA Industry použije ako jednu zo surovín pre výrobu ikonickej knižnice BILLY. Časť knižníc bude odovzdaná späť komunite a bude slúžiť v centrách voľného času, základných umeleckých školách či v rodinách s jedným rodičom.

Zvyšok týchto knižníc vyrobených s použitím vianočných stromčekov si zákazníci budú môcť kúpiť v obchodnom dome IKEA v Bratislave približne od mája 2024. Nájdu ich podľa špeciálnej nálepky s názvom projektu Druhý život stromčekom.
Do udržateľnejších Vianoc sa tento rok plánuje zapojiť aj mesto Malacky, kde sídli spoločnosť IKEA Industry. Podobne ako Bratislava chce aj táto samospráva na Záhorí označiť miesta na odloženie stromčekov. IKEA Industry ich následne spracuje a použije na výrobu nových drevotrieskových dosiek.


Podrvená zmes z vianočných stromčekov z Bratislavy aj z Malaciek sa použije ako súčasť výroby a bude prímesou v drevotrieskovej doske. Aby IKEA Industry zabezpečila kvalitu dosky a zároveň čo najviac využila zmes zo stromčekov, proces upravila tak, aby celkový obsah stromčekov v knižnici BILLY dosiahol úroveň okolo 1 %.


Zdroj: IKEA

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk