KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Prechodné obdobie končí, od júla sa môžu predávať už len zálohované nápojové obaly

Po pol roku fungovania zálohového systému sa na Slovensku končí prechodné obdobie, ktorého cieľom bolo uľahčiť situáciu s nástupom plynulého zálohovania predajcom nápojov. Do konca júna 2022 platí stále možnosť predávať nápoje nielen v nových, zálohovaných obaloch označených symbolom Z-Zálohované, ale aj v starých nezálohovaných.


Znamená to, že od 1. júla 2022 sa na Slovensku už môžu predávať len nápoje v zálohovaných jednorazových obaloch.
„Prechodné obdobie je štandardnou a potrebnou súčasťou postupného nábehu na zálohový systém. Jednak aby sa zabezpečila postupná výmena obalov a trh sa mohol zmene prispôsobiť. Zákon tak zohľadnil potreby distribútorov, ktorí potrebovali čas, aby mohli dopredať zásoby,“ vysvetľuje význam prechodného obdobia Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému. Zálohový systém sa tak od júla dostáva do fázy, v ktorej je spustený naplno. Tým však zďaleka nekončí plnenie jeho cieľov, práve naopak.


„Zálohovanie je dynamický systém, ktorý sa neustále vyvíja. Tak na strane Správcu ale aj distribútorov a výrobcov budeme neustále hľadať možnosti, ako veci robiť lepšie a efektívnejšie, aby sme mali na Slovensku udržateľný systém, ktorý spotrebitelia radi využívajú a zároveň je pohodlný a dostupný pre všetkých,“ vysvetľuje L. Morvai.


Ako príklad uvádza aktívnu spoluprácu Správcu zálohového systému a distribútorov na raste počtu odberných miest. „V zálohovom systéme sa povinne zo zákona musia stať odbernými miestami len predajne s plochou väčšou než 300 m2, všetky ostatné sa zapájajú dobrovoľne. Jednou z našich priorít je práve intenzívna komunikácia s menšími predajňami a rozširovanie siete odberných o ďalšie dobrovoľné prevádzky tak, aby sa možnosť zálohovať priblížila k ľuďom do maximálnej možnej miery. Aktuálne máme v odbernej sieti registrovaných viac ako 2600 predajní, z čoho je takmer 1500 práve dobrovoľných a pribúdajú nové, aby tak vyšli v ústrety svojim zákazníkom a získali konkurenčnú výhodu.


Zdroj: Správca zálohového systému

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk