KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Analytička: Inflácia je najvyššia za posledných zhruba 9 rokov

Rast spotrebiteľských cien pokračoval aj v auguste a inflácia dosiahla vysoký medziročný rast až o 3,8 %. Augustová inflácia preskočila očakávania.


Pod rast inflácie sa výrazne podpísali drahšie potraviny. Okrem nich ťahali infláciu smerom nahor aj vyššie ceny ropy a vyššie ceny za bývanie ovplyvnené rastúcimi cenami stavebných materiálov. No a zabudnúť nemôžeme ani na drahšie tabakové výrobky.


Medziročné porovnanie


V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška v auguste najrýchlejšie rástli ceny v doprave (až o 11,1 %), a to kvôli zdražovaniu ropy na svetovom trhu. Druhý najväčší rast dosiahol alkohol, tabak a tabakové výrobky (o 8,6 %) kvôli zvýšeniu spotrebnej dane z tabaku.


Najväčšiu časť z nášho rodinného rozpočtu odčerpávajú každý mesiac potraviny a bývanie. Ceny za bývanie a energie boli v auguste o 2,2 % vyššie ako pred rokom a výrazne sa teda podpísali pod rast inflácie. Smerom nahor sú tieto ceny ťahané silným rastom cien stavebných materiálov. Aktuálna materiálová kríza vo svete totiž spôsobuje výrazné zdražovanie nedostatkového tovaru vrátane stavebných materiálov.


Potraviny boli v auguste medziročne drahšie až o 3,6 %. Tempo ich cenového rastu výrazne zrýchľuje už tretí mesiac po sebe. V medzimesačnom porovnaní však potraviny nepatrne zlacneli o -0,1 %. Spomedzi potravín najvýraznejšie v auguste zdražovala zelenina, obilniny a chlieb, mlieko a mliečne výrobky, vajíčka a taktiež mäso.


Ani jedna položka spotrebného koša v rámci CPI inflácie nás v auguste nevychádzala lacnejšie ako vlani, všetko bolo medziročne drahšie.


Medzimesačné porovnanie


V porovnaní s júlom sa spotrebiteľské ceny u nás zvýšili o 0,4 %, teda mierne pomalšie ako v predchádzajúcich mesiacoch. Pod rast inflácie sa podpísala hlavne drahšie doprava (o 1 %) kvôli drahšej rope a taktiež vyššie ceny za bývanie (o 0,7 %) kvôli zdražovaniu stavených materiálov. Výrazne medzimesačne rástli aj ceny nábytku a zariadenia do domácnosti (o 1,1 %) a rozličného tovaru a služieb (o 0,8 %). V rámci tejto položky sa zvýšili hlavne ceny za tovar osobnej hygieny, drogéria, taktiež ceny v kaderníctvach a iných skrášlovacích službách.


Akú infláciu očakávame?


Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch môže inflácia u nás ešte rásť tempom okolo 3,5 %, teda podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch. Smerom nahor ju budú tlačiť hlavne vyššie ceny výrobných vstupov, stavebných materiálov, benzínu, agrokomodít a potravín. Počas jesenných mesiacov bude však karty miešať aj tretia vlna pandémie a jej dopad na ekonomiku. To môže pôsobiť na infláciu naopak brzdiaco.


Jana Glasová, analytička 365.bank

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk