KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

SANAGRO rozširuje produkciu. Púšťa sa do pestovania domácej zeleniny i výsadby ovocného sadu

Slovenská skupina SANAGRO rozširuje svoj výrobný program. Prvýkrát zaradí do svojej pestovateľskej produkcie viaceré druhy zeleniny – konkrétne mrkvu, petržlen, zemiaky, cukrovú i červenú repu, kapustu a v ekologických podmienkach aj tekvicu olejnú.


„Zvolili sme si ambicióznu cestu, keďže ide o prácne druhy zeleniny a senický región je na pestovanie plodín celkovo náročný. Napriek tomu veríme, že kvalitná domáca zelenina má potenciál a na našom trhu si nájde svoj odbyt,“ hovorí generálny riaditeľ SANAGRO Tomáš Kohút. Dodáva, že spoločnosť sa iniciatívne pustila aj do obnovy jabloňového sadu. Obe činnosti pre skupinu predstavujú pilotný projekt zmeny imidžu tradičných slovenských fariem.


Rozšírenie konvenčnej i ekologickej produkcie


Spoločnosť SANAGRO sa na svojich farmách v súčasnosti orientuje prioritne na pestovanie slnečnice, pšenice, jačmeňa, ovsa, kukurice či repky olejnej. Minulú sezónu skupina na farmách pri Senici doplnila výrobný program o pestovanie cibule na 15 hektároch a tento rok v ňom bude – popri nových druhoch zeleniny – pokračovať. Väčšinu zo spomínanej zeleniny tak spoločnosť vysadí na svojej farme na Záhorí – v SANAGRO Senica, a to na celkovej ploche 49,35 hektára.
Spoločnosť SANAGRO rozšírila aj svoj výrobný program aj v systéme ekologického poľnohospodárstva. Na ekofarme BOS-POR Agro v Húškach pri Senici len nedávno vysadila na ploche 79 hektárov tekvicu olejnú. „Novými plodinami chceme diverzifikovať našu súčasnú rastlinnú výrobu. Zároveň sme sa rozhodli pustiť sa do agrolesníckych projektov, ktoré si vyžadujú aj iný ako ekonomický pohľad,“ približuje T. Kohút.


Na farme pri Senici sa totiž skupina SANAGRO pilotne pustila do obnovy starého ovocného sadu, kde vysadila prvých 100 jabloní a 30 stromov so subtropickým ovocím hurmikaki. Tento sad však nemá prioritne slúžiť len na produkciu. „Úroda bude mať skôr symbolický ekonomický efekt, no pre pôdu má takáto výsadba stromov dôležitý vodozádržný charakter. Zároveň môže sad poslúžiť na pasenie dobytka, ktorému počas leta stromy poskytnú prirodzený tieň,“ ozrejmuje generálny riaditeľ SANAGRO. Zároveň dopĺňa, že v tomto projekte plánuje skupina pokračovať aj v ďalších regiónoch, v ktorých má svoje farmy.


„Naším cieľom je z tradičných družstiev postupne budovať moderné farmy, ktoré budú prispievať k produkcii domácich potravín. Chceme tým podporiť nezávislosť našej krajiny od dovozu potravín zo zahraničia, no zároveň to chceme robiť s vysokým ohľadom na kvalitný život hospodárskych zvierat. Do modernizácie technológií fariem sme dosiaľ investovali viac ako 3 mil. €, pričom v pláne máme ďalšie investície,“ dodáva T. Kohút.


Slovenská poľnohospodárska skupina SANAGRO pôsobí na 11 farmách na západnom a strednom Slovensku a aktuálne hospodári na ploche 19-tisíc hektárov pôdy, na ktorých ročne dopestuje 35-tisíc ton obilnín a olejnín, a ďalších 20-tisíc ton krmovín pre 4-tisícové stádo dobytka a tisíc oviec. Mesačne vyprodukuje približne milión litrov kravského mlieka a 100-tisíc litrov ovčieho mlieka, ktoré dodáva výlučne domácim spracovateľom so slovenským vlastníkom.


Zdroj: SANAGRO

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk