KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Dostupnosť pracovných ponúk pre študentov je nižšia. Príležitosti ale ponúka aj obchod

Od marca začína na Slovensku platiť novela Zákonníka práce, podľa ktorej môžu firmy zamestnať brigádnikov už od 15 rokov. Pracovný portál Profesia.sk sa pri tejto príležitosti pozrel bližšie, ako to aktuálne vyzerá s brigádami na Slovensku.


Mladí Slováci, ktorí dovŕšia 15 rokov, dostávajú skoršie právo na prácu. Analýza portálu Profesia ale ukazuje, že legislatívna zmena prichádza zrovna v čase, keď je dostupnosť tohto typu práce výrazne obmedzená.


3584. Toto je celkový počet brigádnických ponúk za minulý rok, v ktorých firmy uverejnili, že hľadajú študentov stredných či vysokých škôl. Oproti roku 2019 ide o pokles až o tretinu. Môžeme tak vidieť, že medziročný prepad je pri brigádach výraznejší ako je to pri iných typoch úväzkov. Kým počet brigád klesol v roku 2020 o takmer 34 percent, pri plnom úväzku to bolo necelých 28 percent.


Zamestnávatelia na Slovensku hľadajú mladých brigádnikov najčastejšie na pozície v obchode, administratíve, pomocných prácach, cestovnom ruchu či gastre. Spomedzi brigádnických ponúk, ktoré sú vhodné najmä pre stredoškolských študentov ide najmä o pozície predavačov, pokladníkov, pomocných pracovníkov, anketárov či čašníkov.


Pri brigádach, ktoré sú vhodné pre vysokoškolských študentov, môžeme vidieť viac ponúk v administratíve. Prevažujú tu ponuky na administratívnych pracovníkov, asistentov, recepčné, predavačov či HR asistentov.


Aké brigády hľadajú neplnoletí uchádzači? Analýza portálu Profesia.sk pozrela tiež na to, o aké pozície majú najväčší záujem neplnoletí Slováci od 15 do 17 rokov. Najviac reakcií mladých uchádzačov vidíme v obchode, pomocných prácach a v cestovnom ruchu. Najväčší záujem je najmä o voľné miesta predavačov a pokladníkov.


Zdroj: Profesia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk