KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Nákupné centrum Avion v Bratislave získalo zelený certifikát BREEAM In Use

Centrum, ktoré patrí do skupiny INGKA Centres, prešlo náročnou certifikáciou počas minulého roka.


Niekoľkomesačná certifikácia Avionu zahrnovala nielen energetický audit, ale aj množstvo ďalších aktivít, ktoré pomáhajú zabezpečiť trvalú udržateľnosť zdrojov a berú ohľad na našu planétu, ako napríklad separácia odpadu, zapojenie návštevníkov a nájomníkov do ekologických aktivít, vzdelávacie aktivity či podpora komunít. Aktivity aj investície podporujúce trvalú udržateľnosť sú základným pilierom dlhodobej stratégie spoločnosti INGKA Centres. Vlani Avion predstavil novú stratégiu na podporu udržateľnosti Eko príbeh 2021.


„V minulom roku sme zrealizovali množstvo menších aj väčších projektov, ktoré podporujú trvalú udržateľnosť a berú ohľad na životné prostredie. Aktivity v oblasti udržateľnosti sú pre našu spoločnosť INGKA Centres základným pilierom dlhodobej stratégie,“ hovorí Igor Tvarožek, prevádzkový manažér nákupného centra Avion Shopping Park v Bratislave, ktoré patrí do skupiny INGKA Centres.


Novinkou je napríklad zavlažovanie zelene v areáli z vlastnej studne, ekologické odstraňovanie buriny či zaobstaranie kompostérov. Tieto zariadenia využíva centrum nielen na spracovanie potravinového odpadu, ale aj na opadané lístie. Vyprodukovanú kompostovú zmes ponúkne centrum aj verejnosti pre ich záhradky.


„Naším cieľom je do roku 2023 zhodnocovať až 100 % vyprodukovaného odpadu v rámci centra. Aktuálne má Avion recyklačný index na úrovni zhodnotenia vyprodukovaného odpadu 60 %, zvyšok končí na skládke. Veríme, že sa nám podarí postupne úplne eliminovať odpad určený na skládku v úzkej spolupráci s našimi nájomníkmi aj návštevníkmi,“ prezrádza I. Tvarožek.


Avion pripravil pre návštevníkov rôzne novinky na ekologickú recykláciu odpadu aj z domácností. V podzemnej garáži nájdu návštevníci šesť ekoboxov – špeciálnych kontajnerov na separovanie žiaroviek, batérií či drobného elektra. K dispozícii sú aj nové boxy na odloženie nepotrebných kníh, časopisov a LP platní, ktoré potom poputujú do knižníc a antikvariátov. Návštevníci tak pomôžu nielen planéte, ale ušetria aj priestor v domácnosti a ekologicky sa zbavia nepotrebných vecí. V centre sú aj smetné koše s možnosťou separácie papiera a plastu.


Ďalšie aktivity Avionu v oblasti trvalej udržateľnosti:


•Avion víta a podporuje aj ekologickejšie formy dopravy. Od septembra tohto roka si môžu majitelia elektromobilov nabiť svoje tátoše zadarmo na dvoch z celkovo ôsmich elektrostaníc vybudovaných v spolupráci so spoločnosťou GreenWay. Pre cyklistov sú k dispozícii stojany na bicykle monitorované kamerovým systémom spolu so servisnou stanicou, v areáli sú umiestnené aj tzv. bikesharing stanice Slovnaft Bajk. Fanúšikovia kolobežiek nájdu v Avione špeciálne miesta na odkladanie a nabíjanie elektrokolobežiek pri vchode č. 4 (od McDonald’s). Priestor je monitorovaný kamerami a okrem iného je možnosť uzamknutia i dobíjania kolobežky.


• Avion sa tento rok zapojil aj do zelenej iniciatívy hlavného mesta Bratislavy 10-tisíc stromov. V novembri tím centra podporil výsadbu 18 nových stromčekov v bratislavskom Ružinove pri jazere Rohlík, ktoré je obľúbeným voľnočasovým miestom.


• Centrum sa dlhodobo snaží aj na vlastnú prevádzku využívať čo najviac ekologických riešení. Všetky centrá Avion v Česku aj na Slovensku nakupujú len elektrinu z obnoviteľných zdrojov už 13 rokov. Centrá osvetľujú úsporné LED svietidlá manažované systémom inteligentného svietenia DALI.


Zdroj: AVION Shopping Park

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk