KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Vytratí sa sladovnícky jačmeň zo slovenských polí?

Slovensko je sladovníckou veľmocou – zo sladovníckeho jačmeňa vyrábame kvalitný slad, o ktorý majú pivovary široko-ďaleko veľký záujem. V roku 2019 sme boli šiestym najvýznamnejším exportérom sladu v Európe.


Náš sladovnícky priemysel je príkladom odvetvia potravinárstva, ktoré je schopné obstáť v zahraničnej konkurencii, robiť dobré meno Slovensku a pritom zlepšovať dlhodobo negatívnu obchodnú bilanciu nášho agropotravinárskeho sektora. Hoci záujem našich sladovní o slovenský sladovnícky jačmeň rastie, na Slovensku sa ho pestuje stále menej. Za posledných 10 rokov osevné plochy klesli o polovicu.


Zvýšiť záujem slovenských poľnohospodárov o pestovanie jarných odrôd sladovníckeho jačmeňa je dlhodobo cieľom Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Na Slovensku máme sedem sladovní, ktoré spracovávajú sladovnícky jačmeň na slad. V roku 2018 prekročila celková výroba sladu úroveň 290 000 ton, čo je doteraz najviac za posledných desať rokov. Z celkového množstva sladu vyrobeného na Slovensku potrebujú naše pivovary približne jednu pätinu. Zvyšok sa predáva pivovarom do zahraničia.


Pivovarníctvo a sladovníctvo sú jednými z mála odvetví, ktoré nakupujú väčšinu svojich vstupov od slovenských dodávateľov. V prípade sladovníctva ide o 88% vstupov a viac než 70% z toho tvoria náklady za sladovnícky jačmeň; v prípade pivovarníctva je to až 95% vstupov. Vďaka tomu možno náš slad a naše pivo označiť ako slovenské potraviny. Prioritou slovenských sladovní je nakupovať kvalitný sladovnícky jačmeň najmä od slovenských pestovateľov.


„Vzhľadom na výrazný pokles výmery osevných plôch jačmeňa jarného a skutočnosť, že približne len 40% úrody jačmeňa jarného dosiahne sladovnícku kvalitu, chýba slovenským sladovniam každý rok 50 000 - 100 000 ton sladovníckeho jačmeňa, ktorý musia dovážať zo zahraničia,“ hovorí Tomáš Ševčík, viceprezident Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Pre zachovanie konkurencieschopnosti slovenských sladovní na svetových trhoch je potrebné posilniť pestovanie jačmeňa jarného na Slovensku.


„Z dôvodu klimatickej zmeny, ktorej dôsledkom je aj nedostatok rovnomernej vlahy v pôde, sa šľachtitelia, pestovatelia a spracovatelia snažia nájsť riešenia aj v nových odrodách a formách sladovníckeho jačmeňa či nových agrotechnických postupoch. V posledných rokoch sa v rámci tejto spolupráce napríklad úspešne testuje vysievanie jačmeňa jarného na jeseň v južných regiónoch Slovenska. Tieto výsledky a skúsenosti vzájomne zdieľame a aj takýmto spôsob sa snažíme zvýšiť záujem o pestovanie sladovníckeho jačmeňa na Slovensku a zabrániť tomu, aby sladovnícky jačmeň mizol z našich polí“, dopĺňa T. Ševčík.


Slovenské združenie výrobcov piva a sladu preto pravidelne organizuje podujatia, prostredníctvom ktorých sa snaží poskytovať poľnohospodárom odborné informácie o efektívnom pestovaní sladovníckeho jačmeňa. Tohoročný už 4. ročník Sladovníckeho poľného dňa, ktorý sa mal uskutočniť 25.6.2020 na skúšobnej stanici ÚKSÚP vo Vranove nad Topľou, bol kvôli koronakríze presunutý na budúci rok.


Zdroj: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk