Rada pekárov vníma zvýšenie minimálnej mzdy ako bezohľadný zásah do stability potravinárskeho sektora
- Podrobnosti
- Uverejnené štvrtok, 03. október 2019
Vláda SR dňa 02.10.2019 prijala uznesenie, ktorým sa zvyšuje minimálna mzda zo súčasných 520 € na 580 €, zvýšenie je historicky najvyššie za obdobie existencie Slovenskej republiky.
Slovenskí pekári vnímajú výšku a spôsob prijatia tak zásadného opatrenia ako rozhodnutie, ktoré absolútne nereflektuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia dopadov na podnikateľský sektor.
Pekári upozorňujú, že napriek ekonomickej nestabilite odvetvia boli za obdobie posledných dvoch rokov nútení znášať opakované a podstatné zvyšovanie mzdových nákladov, pričom nedostali možnosť tieto zvýšené náklady kompenzovať do podoby zvýšenia cien.
„ Pekári sa museli od roku 2018 popasovať už v tom čase so zásadným zvýšením minimálne mzdy zo 480 € na 520 €, následne počas obdobia od mája 2018 do súčasnosti museli čeliť ďalšiemu zásadnému zvyšovaniu mzdových nákladov v podobe zavedenia nových príplatkov (za prácu v noci, prácu v sobotu a nedeľu ako aj prácu počas štátneho sviatku), resp. ich zvýšenia. Za obdobie od 01.01.2019 do 01.01.2020 teda došlo k zvýšeniu nákladov 4x, pričom takúto intenzitu záťaže v podobe kontinuálne navyšovania mzdových nákladov jednoducho nie je možné zvládnuť,“ uviedla Tatiana Lopuchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov.
Pekári už opakovane žiadali predsedu vlády o osobné stretnutie a navrhovali aj kompenzačné opatrenia v podobe zmiernenia legislatívnych dopadov sociálneho balíčka, avšak táto iniciatíva ostala bez akejkoľvek odozvy.
„Sme mimoriadne sklamaní, že napriek našim snahám a pokusom o dialóg vážne problémy potravinársvta premiéra zjavne nezaujímajú“, doplnila T. Lopuchová.
Slovenskí pekári sú jedny z mála výrobcov, ktorí nemali možnosť presunúť výrobu z príplatkovo exponovaných časov do štandardných pracovných hodín. „Ak chcú mať spotrebitelia čerstvé pečivo na stole každý deň, pekári musia vyrábať v noci, ako aj cez víkendy či sviatky a musia tak znášať plnú váhu zavedených príplatkov bez možnosti akejkoľvek kompenzácie. Pre predstavu dopĺňam, že v pekárenskom priemysle je až 81 % odpracovaných hodín zaťažených vyššie uvedenými príplatkami," dodala T. Lopuchová.
Podľa zväzu pekárov sa Slovensko nevyhne opätovnému a veľmi zásadnému zdraženiu vstupných cien. Podľa predstaviteľov zväzu by však stačilo prijať spolu s minimálnou mzdou aj jednoduché kompenzačné opatrenia, ktoré by umožnili pekárom postupne stabilizovať svoje odvetvie.
„Takýmito nástrojmi sú napríklad zachovanie úrovne príplatkov minimálne na úrovni roku 2019 a neviazať ich na minimálnu mzdu 580 €, ktorá bude platiť v roku 2020, prípadne zrušiť odvodové zaťaženie pre zamestnancov a zamestnávateľov z tej časti mzdy, ktorá je zaťažená príplatkami za prácu vo sviatok, prácu cez sobotu a nedeľu a počas noci. Žiaľ, na túto tému s nami okrem Ministerstva pôdohospodárstva nikto nechcel diskutovať“, uzavrela T. Lopúchová.
Zdroj: Slovenský zväz pekárov