Menej cukru, viac ovocia. Slovenské džemy získali výnimku

Slovenskí spotrebitelia nájdu od februára na pultoch slovenské džemy a extradžemy s nižším množstvom cukru ako doteraz. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) vyjednalo pre slovenských producentov výnimku u Európskej komisie.


Legislatíva EÚ totiž doteraz vyžadovala podiel celkového obsahu cukru džemov najmenej 60 %. Po novom však môžu slovenskí výrobcovia vyrábať džem s podielom od 52 % cukru.


„Naším cieľom je umožniť slovenským zákazníkom čo najväčší výber kvalitných domácich a zdravých potravín. Výborná správa je, že poklesom cukru sa zvýši podiel ovocia a naši slovenskí výrobcovia rozhodne disponujú kvalitným ovocím,“ uvádza Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Podľa novej vyhlášky o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré, klesne v slovenských džemoch a extradžemoch podiel celkového obsahu cukru až o 8 %. Vyhláška nadobudla platnosť 1. februára 2017.

 

Spotrebitelia nájdu tieto výrobky na pultoch predajní pod označením „džem menej sladký“ a „extradžem menej sladký“. Naďalej ale platí, že na pultoch sa budú predávať aj džemy a extradžemy s obsahom cukru 60 % a viac. MPRV SR preto upozorňuje slovenských spotrebiteľov, aby si vždy pozorne čítali etikety akýchkoľvek kupovaných produktov a nerozhodovali sa len podľa grafického zobrazenia ovocia na obaloch.

 

Zdroj: redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk