Slováci v júli príliš nenakupovali

Maloobchodné tržby v úvode leta sklamali. Zdá sa, že Slováci počas dovoleniek veľmi na nákupy nemysleli a skôr zvyšovali tržby slovenských hotelierov. Maloobchodné tržby v júli podľa údajov Štatistického úradu SR v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesli až o -1,1% (sezónne očistené).


Po prvýkrát od apríla minulého roka a len po tretíkrát za posledného 2,5 roka vykázali aj medziročný pokles (o -0,6%). Výrazný medzimesačný pokles tržieb a spomalenie dynamiky medziročného rastu zaznamenali aj predajcovia áut. Tým tržby v porovnaní s júnom klesli (sezónne očistené) až o -3,7%, pričom dynamika medziročného rastu sa po 17 mesiacoch vrátila do jednociferných úrovni (+6,3%). Naopak, dovolenkujúci Slováci, ale aj rastúci počet zahraničných turistov, výraznejšie zvyšovali tržby slovenských hotelov. Tie v porovnaní s júnom podľa údajov Štatistického úradu vzrástli o 7,4% (sezónne očistené), pričom dynamika ich medziročného rastu sa zvýšila až na 19,5%.

 

Aj napriek silnému rastu tržieb v hoteloch, úvod tretieho kvartálu naznačuje spomalenie rastu spotreby slovenských domácnosti – úhrne tržby v maloobchode, predaji a údržbe áut a v hoteloch a reštauráciách v júli podľa našich prepočtov medzimesačne poklesli o -0,7% (sezónne očistené), pričom dynamika ich medziročného rastu sa spomalila z júnových 9,4% „len“ na 2,2%. Klesajúce tržby by mohli byť aj dôsledkom rastúcej opatrnosti slovenských domácnosti po britskom referende o vystúpení z EÚ. Indikátor sentimentu však zatiaľ nenaznačuje citeľné zhoršenie spotrebiteľských nálad, preto slabšie júlové tržby skôr pripisujeme práve dovolenkovej nálade slovenských domácnosti.

 

Maloobchodné tržby v júli klesali najmä v nepotravinovom segmente. Naopak potravinový segment si uchovával stále mierny medziročný rast tržieb, a to najmä vďaka rastúcim tržbám malých špecializovaných predajní potravín, zatiaľ čo tržby veľkých obchodných reťazcov medziročne skôr stagnovali. V nepotravinovom segmente klesali najmä tržby predajcov IKT (-18,0%) a tržby mimo predajní – na trhoch (-5,4%), aj v internetových a zásielkových predajniach (-3,0%).
Na rozdiel od Slovenska, rast maloobchodných tržieb vo väčšine ostatných európskych krajín sa v júli zrýchlil. Tržby maloobchodu v eurozóne medzimesačne vzrástli až o 1,1% (v EÚ o 1,0%), pričom dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 1,7% na 2,9% (v EÚ z 2,5% na 3,5%). Silný rast tržieb v júli vykázali dve najväčšie ekonomiky eurozóny – Nemecko o 1,7% medzimesačne a Francúzsko o 1,3% medzimesačne. Z krajín, ktoré zatiaľ zverejnili čísla za júl (22 z 28 krajín EÚ), klesali v porovnaní s júnom maloobchodné tržby najvýraznejšie na Slovensku (o -1,1%). Okrem Slovenska vykázali medzimesačne nižšie tržby aj švédski, dánski, írski, maltskí a maďarskí obchodníci. V medziročnom porovnaní rastú maloobchodné tržby najrýchlejšie v Rumunsku – až 13,5%, najvýraznejšie klesajú na Malte (-2,7%). Okrem Malty medziročný pokles tržieb vykázali aj Belgicko, Dánsko a Slovensko.

 

Spotrebiteľská nálada ostáva nad dlhodobým priemerom aj po hlasovaní o Brexite, slovenská ekonomika pokračuje v raste, čo sa pozitívne prejavuje aj na trhu práce (rastúca zamestnanosť aj mzdy), spotrebu domácnosti by mali ďalej podporovať aj nízke úrokové sadzby a chýbajúca inflácia. Z tohto dôvodu očakávame, že prekvapivo slabé letné čísla tržieb by mali mať len krátkodobý charakter a v podovolenkovom období by sme mohli pozorovať opätovnú akceleráciu rastu tržieb. Hlavným rizikom ostáva výraznejšie zhoršenie spotrebiteľských nálad na Slovensku (a v Európe) po Brexite, ktoré však zatiaľ indikátor sentimentu nenaznačuje.

 

Ľubomír Koršňák, analytik

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s.

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk