KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Záujem Čechov a Slovákov o investičný alkohol je na vzostupe

V dobe stále rastúcej inflácie je to určitá stávka na istotu, pretože ceny investičného alkoholu sa priebežne zúročujú a v mnohých prípadoch hravo prekonajú infláciu. Investičný alkohol je možné nakupovať už rádovo od stoviek eur, ale nájdu sa aj výnimky, kedy sa ceny za jedinú fľašu pohybujú v desiatkach tisíc.


Jedným z takýchto príkladov je aj 78-ročná škótska whisky The Macallan Red Collection, ktorú predala spoločnosť Coca-Cola HBC kupujúcemu v Česku za cenu presahujúcu 2 milióny českých korún (vyše 80 000 €).


Nákup investičného alkoholu má množstvo prísnych pravidiel a v prípade nákupu najcennejších fliaš si predávajúce spoločnosti preverujú aj históriu kupujúceho. „K limitovaným edíciám sa dostane len veľmi úzka skupina zákazníkov, pre ktorých sa často pripravujú individuálne ponuky,“ vysvetľuje Miroslav Benš, manažér pre rozvoj zručností spoločnosti Coca-Cola HBC, ktorý má na starosti vzdelávanie v rámci kategórie Premium Spirits.


Najčastejšie bývajú do predaja investičného alkoholu zaraďované práve whisky, rumy, prípadne vína. „Whisky je cenovo stabilnejšia ako rum. Aj v tomto prípade platia rovnice, čím drahšia fľaša, tým vyššie zhodnotenie,“ dodáva M. Benš. Investičný alkohol sa dá zaobstarať už od niekoľkých stoviek, kupujúci ale musí počítať s tým, že zhodnotenie bude veľmi pozvoľné a je to beh na dlhšiu trať. „Bola to pre našu spoločnosť veľká výzva a jedinečná príležitosť, ako predať tak vzácnu a zberateľsky hodnotnú fľašu a dúfam, že ešte budeme mať možnosť niečo podobné realizovať,” uviedol Matúš Hanula, Key account manažér spoločnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.


Záujem o cenný investičný alkohol je v poslednej dobe v Česku aj na Slovensku na vzostupe. Potvrdzuje to aj aktuálny predaj vzácnej fľaše 78-ročnej škótskej single malt whisky The Macallan z limitovaného radu Red Collection, ktorý našiel svojho kupca ako v Česku, tak aj na Slovensku. Nákup prebehol cez spoločnosť Coca-Cola HBC, ktorá je oficiálnym distribútorom alkoholických nápojov skupiny Edrington, do ktorého portfólia patrí aj svetoznáma škótska whisky The Macallan. Pochádza z oblasti Speyside, z mesta Craigellachie neďaleko Aberlouru v grófstve Morayshire, ktorá je tradičným regiónom škótskej whisky a od roku 1824 je aj domovom pálenice Macallan. V rámci svojej limitovanej Red Collection ponúka The Macallan celkom šesť druhov whisky podľa ich veku a to 40, 50, 60, 71, 74 a najvzácnejšia 78.


Samotný nákup takto vzácneho investičného alkoholu je najčastejšie realizovaný cez prostredníkov a koncový kupujúci chce vo väčšine prípadov zostať v anonymite. Zakúpená fľaša následne najčastejšie nebýva ozdobou obývacej izby, ale putuje rovno do bezpečnostných schránok určených práve na tieto účely. Najdôležitejšou podmienkou pre správne uskladnenie je stála teplota a priestor bez prístupu priameho svetla. Uzáver fľaše je opatrený špeciálnym obalom, ktorý ju má chrániť proti nadmernému odparovaniu. Najlepší a najbezpečnejší nákup investičného alkoholu je priamo od pálenice či oficiálneho distribútora. Prípadný kupujúci by sa mal mať na pozore, v poslednej dobe sa na trhu objavil rad falzifikátov predávaných cez internetové aukcie. Jedným z poznávacích znamení, že by fľaša nemusela byť originálna, je samotná cena. V prípade, že je výrazne nižšia v porovnaní s bežnou cenou na trhu, je to prvý signál, že niečo nemusí byť úplne v poriadku. O pravosti investičných fliaš je vhodné sa poradiť s odborníkmi.


Zdroj: redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk