GfK TEMAX: Najdynamickejšími kategóriami boli fototechnika a malé domáce spotrebiče

Trh technického spotrebného tovaru narástol na Slovensku o skoro jedno percento v treťom štvrťroku roku 2017 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.


K pozitívnemu vývoju prispeli takmer všetky sektory okrem telekomunikácií a spotrebnej elektroniky. Najdynamickejšou kategóriou bola v treťom kvartáli foto technika, zaujímavý bol tiež nárast malých domácich spotrebičov a sektoru informačných technológií.


Spotrebná elektronika


Pozitívny trend je v kategórii TV prijímačov, kde pokračuje posun dopytu smerom k väčším uhlopriečkam a technológiám s vyššou kvalitou obrazu, vďaka tomu ďalej rástla aj priemerná cena TV. Dvojciferný rast predajov zaznamenali aj všetky sledované audio kategórie, medzi nimi najmä domáce audio systémy s pripojením, prenosné reproduktory a súpravy s Bluetooth pripojením.


Negatívnym trendom v rámci TV trhu bol pokles podielu modelov s prehnutou obrazovkou. Aj predaje tradičných audio systémov a systémov domáceho kina pokračovali v medziročných poklesoch

 

Foto trh


Pozitívnym trendom v tejto kategórii je rastúca váha zrkadloviek s Full-frame snímačom. Naopak, poklesol dopyt po kompaktoch s pevným objektívom.


Veľké domáce spotrebiče


Trh veľkých domácich spotrebičov pokračuje v miernom raste aj v treťom štvrťroku 2017. Najrýchlejšie rastúcou skupinou stále zostávajú sušičky bielizne, veľký záujem je aj o kombinované práčky so sušičkou. S negatívnym medziročným výsledkom za domáce spotrebiče skončili mrazničky aj odsávače pár. Tieto kategórie zaznamenali medziročne mierny pokles.


Malé domáce spotrebiče


Pozitívnym trendom sú predaje malých domácich spotrebičov, ktoré v treťom štvrťroku narástli o viac ako 8 percent a po foto sektore sú druhým najviac rastúcim trhom.


Zubná hygiena je stále lídrom v náraste medzi všetkými SDA kategóriami s nárastom o skoro 40 percent. Ďalšou kategóriou s nárastom skoro o 20 percent sú vysávače, kde je tento trend podporený výpredajom klasických vysávačov s príkonom od 900 wattov. Kategória odšťavovačov klesla oproti minulému roku o tretinu a je jedinou dvojcifernou klesajúcou kategóriou v rámci malých domácich spotrebičov.


Informačné technológie


Pozitívnym trendom je medziročný nárast tržieb v rámci prenosných počítačov a pokračujúci nárast herných zariadení v kategórii stolových a prenosných počítačov.Negatívnym trendom bol medziročný pokles objemu predaja počítačov a tabletov.


Telekomunikácie *


V tejto kategórii je pozitívnym trendom nárast objemu a obratu smartfónov oproti minulému štvrťroku. Negatívny trendom zostáva klesajúca váha smartfónov bez čítačky otlačkov prstov.

 

*Dáta sú za „open market“

 

Kancelárska technika


Pozitívnym trendom je medziročný nárast v predaji atramentových tlačiarní a multifunkčných zariadení. Naďalej zostáva pokles dopytu po laserových multifunkčných zariadeniach.

 

Zdroj: GfK TEMAX®

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk