KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Moderný obchod obohatia nové projekty

Efektívnejšie kuriérske dodávky tovarov, produktový vyhľadávač pre podporu lokálnych obchodníkov, regionálny chov morských rýb. V Nemecku sa bude udeľovať Cena za vedu 2021, súperia medzi sebou zaujímavé startupy.

 obchod projekty


Do finále Ceny za vedu EHI Foundation a GS1 Germany sa dostali tri univerzitné startupy. O nomináciách na víťazov rozhodoval poradný výbor zložený z odborníkov z maloobchodu a spotrebného priemyslu. „Je zaujímavé vidieť, aké vizionárske nápady vznikajú na univerzitách a s akým odhodlaním sa s nimi pracuje,“ hovorí Volkmar Schwenk, výkonný riaditeľ spoločností Ferrero Germany a dodáva: „Je obohacujúce, keď maloobchod a priemysel spoločne diskutujú o tom, v ktorých startupoch vidia najväčší potenciál.“ A ktoré tri nápady majú už onedlho šancu na výhru?


Vyhľadávač produktov v predajniach


Cieľom aplikácie BAOO (Rheinische Fachhochschule Köln) je pomôcť spotrebiteľom čo najrýchlejšie nájsť výrobky v miestnych kamenných predajniach bez toho, aby obchody museli fyzicky prejsť. Výsledkom vyhľadávania sú prevádzky, ktoré sú zoradené podľa vzdialenosti od miesta vyhľadávania. Ide o tie, v ktorých sortimente sa hľadaný tovar nachádza, pričom zákazníci môžu zistiť aj aktuálne skladové zásoby danej položky v predajni. Podľa hesla „Hľadajte online, nakupujte lokálne“ iniciuje aplikácia zmenu doterajšieho myslenia. BAOO spája spotrebiteľov, rovnako ako aj menšie lokálne obchodné spoločnosti, čím vytvára široký výber produktov, sprostredkúva porovnateľnosť a informácie o okamžitej dostupnosti – ako je to bežné pri nakupovaní na veľkých online trhoch.


Zabezpečovanie kuriérskych služieb poslednej míle


S Ducktrain (RWTH Aachen) by sa mala dopravná situácia v mestách natrvalo zmeniť. Ducktrain je elektrické, automatizované logistické vozidlo, ktoré posúva logistiku do efektívnejšej a modernej roviny. Bežné dodávkové vozidlá sa časom zrejme stanú nadbytočnými: Ducktrain je kombináciou ľubovoľného riadiaceho objektu a jedného alebo viacerých automatizovaných ľahkých elektrických vozidiel („Ducks“), ktoré ho nasledujú buď automaticky - prostredníctvom detekčného snímača alebo prostredníctvom virtuálneho spojenia . V ďalšej vývojovej fáze, po aktualizácii softvéru, Ducks umožní plnoautomaticky riadiť časti trasy, napríklad prístup z posledného uzla do okresu. Tieto vozidlá s nulovými emisiami môžu na poslednom kilometri ušetriť takmer tretinu času a zároveň aj mzdové náklady.


Rybia farma pre ekologické zásobovanie


Spoločnosť SEAWATER Cubes bola prvým technologickým startupom v oblasti strojárstva, ktorý vyvinul kompaktný, plne automatizovaný a štandardizovaný systém chovu rýb, pomocou ktorého je možné morské ryby produkovať regionálne, udržateľne a ďaleko od morí. Projekt využíva námorné kontajnery. Inteligentná samoregulácia je kľúčové slovo pre komplexný biotechnologický systém, ktorý recykluje 99 percent vody v systéme, dokáže komunikovať s centrálou spoločnosti prostredníctvom cloudu a umožňuje z diaľky monitorovať podmienky chovu rýb. Táto technológia je navrhnutá pre maximálny blahobyt zvierat a ochranu prírodných zdrojov. Koncept garantuje spotrebiteľom transparentnosť podmienok chovu ako aj kvalitné a zdravé potraviny bez dlhých dopravných trás.


Cena za vedu


Ocenenie za vedu EHI Foundation a GS1 Germany odmení ďalšiu generáciu akademikov, študentov a startupy za vynikajúcu prácu a zaujímavé projekty. Cena za vedu je dotovaná sumou 85 000 €. Výhercovia najlepšieho startupu sa môžu tešiť na balíček služieb v hodnote 50 000 €. EHI a GS1 Germany podporujú startup počas jedného roka rozsiahlym programom rôznych sieťových, koučovacích, komunikačných a marketingových aktivít.


Víťazi všetkých kategórií budú známi 17. marca 2021. V tomto roku je podujatie súčasťou EHI Innovation Days (15. 3. 2118 - 3. 3. 2021).

 

redakcia
Zdroj: EHI Retail Institute

 

Ilustračné foto: Shutterstock.com 

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk