KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Až 6 z 10 menších a stredne veľkých obchodníkov očakáva výrazný pokles tržieb

V aktuálnom prieskume Obchodné združenie Rakúska (Handelsverband) zisťovalo, ako si aktuálne počínajú menší a stredne veľkí obchodníci, akým výzvam čelia a ktoré opatrenia by im najviac pomohli.

 

rakuskyprieskum v

 

V prieskume až tri štvrtiny menších a stredne veľkých rakúskych podnikov uviedlo, že pandémia koronavírusu a dočasné zatvorenie kamenných prevádzok mali negatívny vplyv na ich obrat. S poklesom tržieb však zápasí aj takmer tretina maloobchodníkov v segmente e-commerce.


Aj napriek postupnému otváraniu predajní od 14. apríla, až 80% maloobchodníkov očakáva za tohtoročný apríl negatívny trend predaja, takmer 60% maloobchodníkov dokonca predpovedá prudký pokles tržieb, o viac ako 50%.


V dôsledku aktuálnej situácie si 14% domácich obchodníkov z kategórie menších a stredne veľkých vytvorilo internetový obchod, ďalších 24% svoj existujúci internetový obchod rozšírilo. Niektoré straty z predaja je možné podľa vyjadrení týchto obchodníkov kompenzovať, maximálne však do výšky 50 miliónov € (s týždennou stratou predaja až do výšky 1 miliardy € v rakúskom obchode počas zatvorenia predajní).


Podľa tohto prieskumu až 42% menších predajcov muselo vyslať časť pracovnej sily na krátkodobú prácu, 17% obchodníkov už svojich zamestnancov prepustilo. Noví zamestnanci boli počas marca prijímaní len v 4 % z týchto spoločností. V prieskume sa ďalej uvádza, že viac ako polovica opýtaných spoločností už požiadala o finančnú pomoc z fondu pomoci v čase pandémie alebo o tak ešte plánuje urobiť.


Napätá situácia v dôsledku hrozby ochorenia Covid-19 má, prirodzene, vážny vplyv na hospodársku stabilitu domácich podnikov.


„Štvrtina našich menších a stredne veľkých podnikateľov tvrdí, že môžu byť v priebehu jedného mesiaca v stave platobnej neschopnosti. Už 7% spoločností muselo svoje podnikanie ukončiť alebo sa tak stane čoskoro,“ povedal Rainer Will, generálny riaditeľ Handelsverband.

 

Aké sú TOP 3 odporúčania menších a stredne veľkých obchodníkov pre rakúsku vládu?


- Jednoduchšia a menej byrokratická žiadosť o pomoc (62%)


- Komplexné podporné služby (57%)


- Rýchlejšie vyplatenie požadovanej pomoci (51%)

 

„Vieme, aká je zložitá táto kríza pre všetkých, najmä pre politikov, ktorí neúnavne pracujú na rôznych možných riešeniach. Teraz sa však musia finančné prostriedky z fondov pomoci dostať k príslušným spoločnostiam, aby sa zachránili pracovné miesta a Rakúsko si zabezpečilo svoju hospodársku pozíciu a stabilitu. Zlatý poklad na morskom dne nepomôže, ak záchranný kruh nie je hodený dostatočne rýchlo,“ uvádza Rainer Will.


Prieskum sa uskutočnil v období od 16. do 20. apríla 2020, zapojilo sa 233 maloobchodníkov (52 kamenných maloobchodníkov, 41 online maloobchodníkov a 140 omnichannel maloobchodníkov) zo skupiny 3 000 členov Obchodného združenia Rakúska (Handelsverband).


Zdroj: Obchodné združenie Rakúska (Handelsverband)
Ilustračné foto: Shutterstock.com

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk