Mliečne chute Slovákov sú špecifické

Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku je takmer 174 kg na osobu a podľa údajov Štatistického úradu SR máme značný odstup za okolitými štátmi strednej Európy1. Spotreba sa neblíži ani k 220 kg, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.

 

Mliečne chute Slovákov

 

Najpredávanejším mliečnym produktom je na Slovensku prirodzene mlieko. Celkovo Slováci preferujú mlieko polotučné, v čerstvej verzii si však vyberajú skôr to plnotučné. Plnotučné mlieko si kupujú predovšetkým rodiny s deťmi, a to kvôli plnej chuti mlieka. Na Slovensku prekvitá aj trh s ochutenými mliekami. Chuťové poháriky Slovákov sa najčastejšie potešia mlieku ochutenému čokoládou či kakaom (44 %), nasledujú príchute vanilka, banán a jahoda.

 

Obľubujeme aj kyslomliečne nápoje

 

Acidofilné mlieka a iné kyslomliečne nápoje patria dlhodobo k najobľúbenejším mliečnym nápojom medzi slovenskými spotrebiteľmi. Viac ako dve tretiny (68 %) spotrebiteľov obľubujú najmä neochutené acidofilné mlieka. Tretina uprednostňuje ochutené verzie, najmä vanilkové alebo jahodové.

 

Ak jogurty, tak ochutené

 

Až viac ako tri štvrtiny (83 %) slovenských spotrebiteľov preferuje vo svojom jedálničku ochutené jogurty. Jahoda, čokoláda, čučoriedka a vanilka, to sú najobľúbenejšie príchute jogurtov podľa Slovákov. Najviac ich preferujeme v smotanovom prevedení.

 

Regionálnou špecialitou Slovenska sú práve čokoládové jogurty. Inde v Európe si bežne zákazníci kyselkavú chuť jogurtu nezvyknú spájať s čokoládou. Čo sa týka obsahu tuku v jogurtoch, na prelome milénií dominovali nízkotučné jogurty, dnes je to naopak. Zaujímavosťou je, že dlhodobo medziročne rastie predaj bielych jogurtov, tak v kategórii smotanové, ako aj probiotické či zrejúce v tégliku.

 

Bezlaktózové trendy


Laktózovou intoleranciou trpí na Slovensku čoraz viac obyvateľov. Výrobcovia mliečnych produktov však našli riešenie. Pridaním enzýmu laktáza sa rozloží mliečny cukor na jednoduchšie, ľahšie stráviteľné cukry, ktoré už nespôsobujú tráviace ťažkosti. K bezlaktózovému mlieku postupne pribudli smotany, maslo, tvaroh, cottage cheese a najnovšie aj jogurty.

 

1. Štatistický úrad SR, Spotreba potravín v SR v roku 2019, str. 11


Zdroj: Rajo, redakcia

Ilustračné foto: Shutterstock.com

 

 

Video

Pozvánka na Retail Summit 2021

Retail Podcast

Category Management: Čo vás čaká pred implementáciou?

Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

 NOVINKA 

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk