Kaufland 450x1010

Kaufland 450x1010

Kaufland

Prieskum: Slováci preferujú vajcia zo Slovenska

Takmer tretina Slovákov nakupuje vajíčka niekoľkokrát alebo aspoň jedenkrát v týždni a 39 % minimálne raz za dva týždne. Až 73 % pritom považuje za najkvalitnejšie vajíčka zo slovenskej produkcie, pričom 63 % si myslí, že Slovensko je v produkcii vajec sebestačné.

 

vajcia 


Aj tieto zistenia priniesol septembrový prieskum spotrebiteľských preferencií, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1020 respondentov uskutočnila agentúra 2muse.


Vajcia možno nájsť skoro v každej domácnosti. Potvrdzujú to aj čísla. „Môžeme povedať, že v našej krajine skoro vôbec neexistujú ľudia, ktorí by vajcia nekonzumovali. Iba 9 % respondentov deklarovalo, že túto komoditu nenakupuje vôbec,“ interpretuje výsledky reprezentatívneho prieskumu Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.


Názory na konzumáciu vajec sa v dnešnej dobe rôznia. Ich zaradenie do jedálnička je však dôležité aj z pohľadu vyváženej stravy. „Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opisuje ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer. Slovákom najviac chutia v podobe miešaných vajec, tzv. praženice.


Preferencie spotrebiteľa


Prieskum sa zameral aj na to, na čom Slovákom pri kúpe vajec najviac záleží. Pri výbere dbajú najmä na ich čerstvosť, pôvod a cenu. Nové trendy a spôsob myslenia však zanechali stopu aj v spotrebiteľských preferenciách. Dôležitými sa stávajú aj typ chovu či humánne podmienky sliepok. Skoro polovica respondentov sa vyjadrila, že je pre nich pri nákupe podstatná aj informácia o tom z akého chovu vajcia pochádzajú. Avšak iba 36 % zo všetkých opýtaných uvádza, že označeniu na vajíčkach aj rozumie.


„Zo získaných dát nám vyplýva, že viac ako polovica tvrdí, že symbolom nerozumie. Aj napriek tomu sú to práve vajcia z klietkového chovu, ktoré sú u spotrebiteľov najmenej obľúbené. Svoju pozornosť pri nákupe venujú predovšetkým vajciam z podstielkového, ekologického chovu alebo chovu s voľným výbehom, ktoré preferujú,“ vysvetľuje M. Vyšinský.


Slovenská kvalita v popredí


V oblasti potravín je práve kvalita dlhodobo pod drobnohľadom. Z hľadiska kvality považuje až 73 % respondentov vajcia zo Slovenska za najkvalitnejšie, pričom až 88 % Slovákov tvrdí, že ich pri nákupe uprednostňuje. Našu krajinu vníma až 63 % v tomto smere za sebestačnú.


„Sebestačnosť v oblasti vajec sa na Slovensku pohybuje na úrovni 97,5 %, no aj napriek tomu ich v pomerne veľkom množstve dovážame. Jedným z dôvodov prečo sa v slovenských obchodoch nachádzajú zahraničné vajcia, ktoré lákajú neporovnateľne nižšou cenou je aj nastavenie systému dotácii z EÚ, čo je komplikovaná a komplexná problematika. Na Slovensku je podpora tohto segmentu za posledné roky nulová. Faktom však zostáva, že produkcia vajec na Slovensku podlieha striktnej veterinárnej kontrole. Sú to práve slovenské vajcia, ktoré za posledné roky nezaznamenali žiadne škandály, čo sa o tých zahraničných nedá povedať. Dôvera spotrebiteľov v slovenskú kvalitu i bezpečnosť je pre nás naozaj dôležitá,“ vysvetľuje prax Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor.


Z prieskumu vyplýva, že iba tretina Slovákov zachytila medializované škandály so zahraničnými vajcami, v ktorých boli objavené pridané aditíva, ako napríklad poľské vajcia s obsahom salmonely, plesne, dioxínov či fipronilu.

 

redakcia
Zdroj: 2muse, Babičkin dvor

 

Ilustračné foto: Shutterstock.com

 

Video

V boji proti vírusom je úspešný UV ROBOT

Podcast

Ako najlepšie zužitkovať obmedzenie maloobchodných a distribučných spoločností?
zuzitkovat obmedzenie maloobchodnych spolocnosti retailmagazin podcast


PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW