Spojili rodinnú tradíciu s tajomstvom ihličia
- Podrobnosti
- Uverejnené utorok, 07. september 2021
Príroda ponúka obrovské množstvo príležitostí a ešte neobjavených možností. A práve jednu z nich sa podarilo uviesť na svetlo sveta dvom mladým ľuďom - Alexandre a Lukášovi. Zoznámte sa so zaujímavým konceptom IHLIČKOVO.
Inovatívny nápad sa zrodil v srdci Slovenska, v Banskej Bystrici, u starých rodičov Alexandry. „Keď som bola malá, starí rodičia liečili všetky moje choroby a kašeľ unikátnym sirupom z ihličia. Výroba sirupov z ihličia je pre našu rodinu tradícia, ktorá pretrváva veľa rokov,“ uvádza Alexandra Šeligová a dodáva, že jej starí rodičia dokonca vyrábali sirup z jedle, ktorú pestovali vo svojej záhrade. Táto jedla stojí v ich záhrade dodnes.
Neskôr, keď sa Alexandra spoznala s Lukášom, chcela aj jemu dopriať vyskúšať tento vzácny rodinný sirup. Lenže starí rodičia ho práve nemali, pretože nestihli pozbierať mladé jedľové výhonky.
„Povedali sme si vtedy, že táto pekná tradícia nesmie zaniknúť a následne vznikol nápad vytvoriť IHLIČKOVO. Celý náš projekt je vedený tak, aby sme ľuďom dali do povedomia túto našu milú rodinnú tradíciu. Netvrdíme, že sme výrobu sirupov z ihličia vymysleli my, ale že je to niečo, čo bolo v slovenských rodinách známe dávno predtým, než sme s tým prišli my. Sme tu na to, aby sa na tento nápad nezabudlo a dostali sme ho do širšieho povedomia súčasných ľudí. Ihličie je hodnotný dar prírody, má veľké a určite ešte aj neprebádané využitie,“ uvádzajú Alexandra a Lukáš.
Od nápadu k prvému výrobku
Rozbehnúť podnikanie v tejto oblasti nie je jednoduché. Platilo to aj v tomto prípade. Úspechu predchádza množstvo vleklých vybavovačiek, administratívnych náležitostí, testovaní, experimentovaní a rozhodnutí. „Na začiatku to bol nápad, neskôr sa pretavil do reálneho podnikania, ktoré si vyžaduje neustálu pozornosť a veľa hodín práce,“ konštatuje Lukáš Závody. Ich práca je sezónna - v lete zbierajú mladé ihličie a počas zvyšku sezóny z neho vyrábajú sirupy a rôzne iné výrobky. „Naše produkty sú vhodné na kašeľ, podporu imunity, ale aj na preventívne užívanie. Vyrábame ich len zo slovenských surovín, ihličie nedovážame zo zahraničia. Máme dokonca vlastného včelára, ktorý nám poskytuje pravý slovenský med, ktorý následne využívame pri výrobe,“ hovoria Alexandra a Lukáš. Výrobky majú čisto prírodný charakter, sú bez farbív a konzervačných látok.
Vývoj portfólia
Začínali len s jedným, dvoma sirupmi z ihličia. V súčasnosti majú vyše 20 rôznych výrobkov a ponuku neustále menia podľa aktuálnej dostupnosti. Momentálne ponúkajú najmä sirupy, ale aj iné výrobky, smrekový olivový olej, tinktúru z borovicových šišiek, ďumbier shoty a pod. Najpredávanejším produktom je momentálne sirup z jedle s agátovým medom.
„Nevyrábame tisícky fliaš, ale z každej várky len niekoľko sirupov, keďže všetko pripravujeme ručne, bez použitia strojov. Zakladáme si na kvalite, nie kvantite, takže niekedy musia ľudia na naše výrobky čakať. Momentálne sa rozbieha sezóna a postupne dopĺňame sortiment,“ uvádzajú.
Hlavná sezóna predaja im začína na jeseň, keďže v tom čase začínajú chrípkové obdobia. Najväčší záujem evidujú pred Vianocami. „Celé toto obdobie je pre nás veľmi náročné, ale teší nás veľký a rastúci záujem o naše výrobky. Vždy sa zároveň snažíme prísť s niečím novým, ale vždy to musí byť v tom, čomu sa venujeme, teda aj nový produkt musí obsahovať ihličie. Receptúry vymýšľame sami a s tým, že vždy sa snažíme zachovať tradičný spôsob výroby,“ hovoria Alexandra a Lukáš.
Suroviny z vlastných stromov
Mladé výhonky ihličnanov, ktoré spracovávajú, zbierajú na svojich pozemkoch. "V Smoleniciach sme si dokonca vysadili veľa malých stromčekov, borovíc, smrekov a jedlí, ktoré si pripravujeme pre budúce obdobie. Momentálne výhonky ihličnanov zbierame aj u starých rodičov v Banskej Bystrici,“ vysvetľujú.
Najlepšie sa im pracuje s jedľou, jej ihličie totiž nepichá, má úžasnú vôňu a jedinečnú citrusovú chuť. Naopak najťažšie sa pracuje s borovicou. Jej ihličie totiž veľmi pichá, majú jej najmenej a zároveň z nej dokážu získať najmenej sirupu.
„Produkty z ihličia vyrábame v Banskej Bystrici, keďže celá naša receptúra a tradícia pochádza odtiaľ, od našich starých rodičov,“ vysvetľuje Alexandra. Pokiaľ ide o predaj hotových výrobkov, prevádzkujú e-shop, výrobky sú však v predaji aj vo viacerých menších predajniach s bioproduktami. „Našim cieľom nie sú veľké supermarkety. Zakladáme si na kvalitnej výrobe a skôr vyrobíme menšie množstvá výrobkov, ale vieme že sme do toho dali 100% všetkého nevyhnutného,“ potvrdzujú. „Vzhľadom na veľký záujem o naše výrobky je našim cieľom rozložiť výrobu na celý rok. To aj preto, aby sa nestalo, že v apríli budeme mať všetko vypredané. Stalo sa nám to tento rok,“ spomína Lukáš.
V rámci e-shopu momentálne ponúkajú nielen samotné produkty ale aj rôzne kombinácie balíčkov. Postupne plánujú pridávať ďalšie. Výrobky sú vždy vkusne zabalené, takže sú vhodné aj ako darček.
https://www.retailmagazin.sk/retailup/5726-spojili-rodinnu-tradiciu-s-tajomstvom-ihlicia#sigProId143be6c21d
Pripravil: Daniel Košťál
Foto: IHLIČKOVO