KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

V boji proti vírusom je úspešný UV ROBOT

Mohlo by sa to zdať ako sci-fi. Robotické zariadenie, ktoré v nočných hodinách vydezinfikuje obchodné priestory a cez deň vyrazí do služby ako reklamný pútač, či kontroluje bezpečnosť priestorov tým, že meria zákazníkom teplotu.

 

UVrobot778x519

 

COVID-19 prepisuje históriu, mení pravidlá, sprístupňuje nové technológie. Len nedávno bol v susedných Čechách, v pražskom nákupnom centre Westfield Chodov otestovaný autonómny UV robot na dezinfekciu spoločných priestorov. Ster z priestorov pred dezinfekciou, bezprostredne po nej a následne aj s niekoľkohodinovým odstupom preukázal, že robot dokázal vyčistiť kritické plochy a niekoľkonásobne znížiť množstvo patogénov.


„Robota je možné naprogramovať tak, aby sa primárne venoval najviac exponovaným plochám, akými sú tlačidlá výťahov, bankomaty, kľučky, či zábradlia. Po správnom naprogramovaní trasy je nemožné, aby robot na nejaký priestor či plochu zabudol, alebo ich vydezinfikovať nestihol,“ uvádza Jiří Stříž zo spoločnosti BetaRobotics, ktorá s UV robotom na trh prichádza a ktorá ho okrem nákupného centra Westfield Chodov teraz v júli úspešne otestovala aj v priestoroch slovenského nákupného centra v Liptovskom Mikuláši. Toto autonómne zariadenie právom nachádza svoje uplatnenie v obchodných centrách, na letiskách, v nemocniciach, školách, alebo napríklad aj v detských kútikoch.

 

UVrobot clanok


Účinná, ekologická aj šetrná cesta dezinfekcie


UV robot využíva na dezinfekciu ultrafialové žiarenie, ktoré ničí DNA vírusov, baktérií a iných škodlivých mikroorganizmov. Zlikviduje až 99,9999 % z nich. Dosah UV žiarenia robota je 10 metrov. Zariadenie je samoobslužné. Počas procesu prebiehajúcej dezinfekcie je dobré mať UV okuliare, bežne však čistenie priestorov prebieha v noci, kedy žiadne riziko nehrozí.

 

 

 „Vzhľadom na nízku váhu, len 70 kg a jednoduchý operačný systém, manipuláciu poľahky zvládne aj personál bežnej upratovacej služby.“ 

 

 

Úspešnosť dezinfekcie sa meria pomocou luminometra, ktorý udáva mieru znečistenia v jednotke RLU. Pri 0-50 RLU je povrch považovaný za úplne čistý, hodnota v rozmedzí 50-99 RLU je prijateľná v potravinárskej prevádzke. Pri testovaní robota v pražskom nákupnom centre Westfield Chodov sa podarilo znížiť mieru organického znečistenia najexponovanejších plôch z niekoľko stoviek na výsledných 73 RLU.

 

 

 

 

 

„V období, kedy čoraz viac rezonuje potreba udržateľnosti, treba vydvihnúť aj to, že UV žiarenie je ekologickejšia a lacnejšia forma dezinfekcie.“

 

 

V porovnaní s klasickou dezinfekciou nezaťažuje životné prostredie ani nepoškodzuje ošetrované povrchy a tovary. Priestory sú ihneď pripravené na používanie.


V službe nielen v noci


Kým v nočných hodinách robot usilovne pracuje na tom, aby boli spoločné priestory bezpečné pre ich návštevníkov, cez deň je využiteľný aj inak. 

 

UVrobot clanok2

 

Môže napríklad prostredníctvom termokamery merať zákazníkom telesnú teplotu, či poslúžiť ako reklamný pútač, komunikujúci s využitím hologramu konkrétnu značku predajne, či v závislosti od rozsahu správy hoci aj upútavku na prebiehajúcu promo akciu.


„Číslo 5 žije“


UV robot Bob môže aj vás presvedčiť, že nie je len fikciou zo sci-fi filmu. Demo ukážku vrátane sterov a testu účinnosti vám odborníci zo spoločnosti BetaRobotics uskutočnia priamo vo vašich priestoroch. Záujemcov o služby UV robota poteší aj prijateľná forma financovania prostredníctvom leasingu, či možnosť si Boba len zapožičať.

 

 

BetaRobotics je česká spoločnosť, ktorá sa špecializuje na vývoj a predaj robotických pomocníkov. Okrem UV robota ponúka aj široký výber robotov v oblasti facility služieb, akými sú robotické umývačky podláh, robotické vysávače, či robotické koše s reklamou. Súčasťou ponuky BetaRobotics sú aj robotické systémy riadenia skladov.

 

Zdroj a foto: BetaRobotics

 

PR

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk