KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Krádeží v maloobchodných predajniach pribúda

Podľa štatistík Ministerstva vnútra SR bolo v našej krajine v uplynulom roku spáchaných celkom 18 524 trestných činov spojených s krádežami v celkovej hodnote cez 34 miliónov €. Z tohto objemu tvorilo 11 217 bežných krádeží, kedy boli odcudzené veci z bytov, áut alebo obchodov.

 

smart regaly v

 

Práve krádeže v maloobchodných prevádzkach a podobných objektoch predstavovali z tejto skupiny najväčšiu časť – presiahli 35 % z celkového počtu prípadov.


Najčastejšie v minulom roku dochádzalo ku krádežiam v okrese Košice, Prešov a Spišskej Novej Vsi, následne v Žiline a na západe v Trnave a Nitre. V hlavnom meste bola najvyššia kriminalita v mestskej časti Bratislava 2. V porovnaní so štatistikami z roku 2021 ide o nárast bežných krádeží. Vtedy sa ich zaevidovalo takmer 9 800, z toho šlo mierne cez tri tisíc prípadov o krádeže práve v maloobchodných predajniach.


Ako sa chrániť pred zlodejmi?


Ministerstvo vnútra SR sa snaží o prevenciu kriminality v podobe rôznych foriem zvyšovania bezpečnosti verejných priestorov. Fokus smeruje na rizikové oblasti, reagujúc aj na nové trendy a hrozby v tejto oblasti na národnej a miestnej úrovni. Aj napriek tomu sa však podnikatelia musia spoliehať aj sami na seba. V tejto súvislosti je nevyhnutné investovať do moderných bezpečnostných systémov, ktoré sú dnes aj v obchodoch nutnosťou. Dôraz na kvalitné zabezpečenie tovaru pritom bude v nasledujúcich rokoch rásť.


Zo sveta bezpečnostných technológií


Ako sa proti krádežiam chrániť dostatočne a sofistikovane? Existuje veľa spôsobov, niektoré fungujú viac, iné menej, ďalšie postupne pribúdajú. Jedným z moderných riešení sú napríklad tzv. smart regály, ktoré monitorujú váhu aj pohyb produktu. V mnohých vyspelejších krajinách sa stávajú štandardom.


„Váhu regálov sníma v tomto prípade regálová váha, ktorá funguje na báze tzv. tenzometov. Tieto merajú zaťaženie regálu v konkrétnej časti. To, o koľko sa zmenila váha a v akej časti regálu, ukazuje algoritmus,“ objasňuje Peter Kozáček, riaditeľ slovenskej pobočky M2C, ktorá patrí v oblasti bezpečnostných a logistických systémov k popredným hráčom. Zároveň dodáva, že inteligentné regálové váhy dokážu zistiť aj konkrétny čas, kedy bol produkt z regálu odobraný alebo doplnený. Práve podobné novinky na trhu v kombinácii so spoľahlivými softvérmi a osvedčenými bezpečnostnými technológiami môžu obchodníkom pomôcť predísť nechceným stratám.

 

P. Kozáček tiež doplnil, že po smart regáloch je dopyt predovšetkým v oblasti predaja alkoholu a kozmetiky. „Ide hlavne o dohľad nad drahšími produktmi. Vynikajúce uplatnenie má však taktiež pri monitoringu menšieho tovaru ako je napríklad drogéria a cukrovinky,“ uzatvára P. Kozáček.

 

smart regaly cl2


Nespornou výhodou inteligentných regálov je hlavne ich čiastočná automatizácia. Vďaka nej môže operátor v monitorovacom centre Space dohliadať aj na iné potrebné úkony či dokonca rozšíriť svoje pole pôsobnosti – napríklad zvládne dozor nad viacerými prevádzkovými priestormi, predajňami či regálmi. Spoľahlivý systém totiž medzitým stráži pohyb tovaru.


„Faktom je, že zlodeji veľmi často siahajú po drahšom tovare a kradnú vo väčších množstvách, nezriedka aj po škatuliach,“ ozrejmuje P. Kozáček. V prípade, že je práve takáto zmena v konkrétnom regáli detekovaná, systém operátora upozorní a navedie k prevereniu podozrivej udalosti.


Vnútorné hrozby číhajúce na obchodníkov


Odborníci na bezpečnosť objektov ako sú aj maloobchodné prevádzky upozorňujú na krádeže nielen od zákazníkov, ale aj od zamestnancov. Aj s týmito prípadmi si dokážu inteligentné systémy poradiť.


„Práve takéto problémy môžu pohodlne vyriešiť napríklad inteligentné priechodné skenery, ale vhodná je aj variácia bezpečnostných systémov. Ich prednosťou je to, že sa dajú nakonfigurovať na mieru, presne podľa potrieb danej prevádzky. Vďaka tomu sa tak prispôsobí špecifickým podmienkam,“ hovorí P. Kozáček.


Vzhľadom ku stále intenzívnejšej digitalizácii a vyšším nárokom zo strany klientov, dodávateľov ale i spotrebiteľov rastie záujem o moderné smart technológie aj v oblasti bezpečnosti, veľmi rýchlo. Čoraz viac sa stávajú aj súčasťou moderne fungujúceho retailu. Ide pritom nielen o implementáciu úplne nových systémov, ale tiež o významné rozšírenie tých existujúcich.


Zdroj a ilustračné foto: M2C, redakcia 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk