KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Aký sklad zvoliť pre menší e-shop?

Prevádzkujete menší e-shop a prestáva vám stačiť na uskladnenie tovaru byt, dom, pivnica či garáž? Aké sú možnosti pre získanie vhodného skladu a prípadne nadväzných služieb za poplatky, ktoré nezvýšia fixné náklady?

 

sklad pre eshop v


Pre menší alebo začínajúci e-shop existuje niekoľko možností narábania so zásielkami a s tovarom. Najjednoduchšie je tovar neskladovať. Tento obchodný model sa nazýva aj dropshipping. E-shop nemá ponúkaný tovar v sklade, objednávky presmeruje na svojho zmluvného dodávateľa (veľkoobchod) alebo rovno na výrobcu. Jeho úlohou je potom zabezpečiť dodanie zákazníkovi. Nevýhoda spočíva v tom, že dodávateľ poskytuje rovnaké fotky produktov všetkým e-shopom.

 

Keďže často ide o dodávateľov z Ázie, za kratší koniec ťahá zákazník, ktorý musí tovar zaplatiť vopred a čaká naň. Niekedy aj desiatky dní. Reverznú logistiku (reklamácie a vratky) však rieši e-shop. Obmenou tohto modelu je zmluvný vzťah, kedy e-shop dostáva iba provízie za získanú objednávku, platby a logistiku zastrešuje dodávateľ alebo výrobca.


Väčšiu mieru kontroly nad jednotlivými procesmi získava e-shop, ktorý využíva fullfilment centrá. Tie ponúkajú celý balík služieb, od vybavovania objednávok z daného e-shopu, cez skladovanie tovaru až po doručenie. Okrem toho majú aj vlastné kontaktné centrum, ktoré slúži aj pre prípadné riešenie reklamácií a mechanizmy pre reverznú logistiku. Využitie služieb fulfillmentu je však ekonomicky efektívne, až keď má e- shop viac ako 300 objednávok mesačne. Nie je vhodné rôzne spomenuté modely kombinovať, nakoľko pri viacpoložkových objednávkach sa bude čas dodania odvíjať od položky, ktorá príde do skladu posledná. Môže sa stať aj to, že zásielky budú chodiť zákazníkovi postupne a z rôznych adries. Nepôsobí to však dôveryhodne.


Ak sa už e-shop rozhodne mať tovar fyzicky dostupný, teda v sklade, dôležité je splniť legislatívne podmienky pre skladovanie a manipuláciu s daným tovarom. Iné pravidlá sa týkajú potravín, ďalšie elektroniky a tvrdé postihy hrozia za nesprávne skladovanie a prepravu plynových fliaš, chemikálií alebo zábavnej pyrotechniky.


Outsourcing skladových služieb je zvyčajne spojený s tým, že poskytovateľ má „skladový“ softvér, ktorý sa spáruje s platformou e-shopu. Pre majiteľa e-shopu je tak jednoduché sledovať a manažovať tok zásielok k zákazníkom.

 

Možnosti na slovenskom trhu (zoradené abecedne):


BOSEN - skladové priestory

Realitná kancelária BOSEN GROUP ponúka na prenájom sklady v 3-podlažnej budove na Klincovej ulici v Bratislave. Aktuálne je budova využívaná ako skladové priestory, uplatnený je tu kójový systém, pričom v ponuke sú priestory od 100 m2 do 450 m2 s možnosťou prenajatia kancelárskych priestorov.

 

iSklad

Táto slovenská firma ponúka systém vhodný aj pre start-upy, ktoré majú do 100 zásielok mesačne. iSklad ponúka viac ako 80 možností dopravy a 15 typov možností balenia. Nevyžaduje žiadne investície, naopak poskytuje rady a skúsenosti, intuitívny online softvér a online zákaznícku podporu a callcentrum. iSklad používa vlastné softvérové riešenie EGON. Fyzický sklad je v Senci. https://isklad.eu/sk


LOGIS Centrum

Ide o nový sklad v Bratislave, v mestskej časti Rača. Skladovú halu s plochou 5 800 m2 je možné deliť na jednotky: 938 m2 (61 m2 kancelárie), 1 143 m2 (66 m2 kancelárie), 1 143 m2 (66 m2 kancelárie), 1 143 m2  (66 m2 kancelárie) a 1 442 m2 (66 m2 kancelárie). Hala je súčasťou stráženého industriálneho parku so zameraním na logistiku, služby a priemysel. Prenájom v objekte ponúkajú viaceré realitné kancelárie. 


Pack4You

K dispozícii má viac ako 2.000 m2 skladových priestorov. Skladovaný tovar je v celom logistickom centre chránený 24hodinovou bezpečnostnou službou. Poskytujú tu aj fulfillment služby. Sklady sa nachádzajú v logistickom areáli v bratislavskej Rači. https://pack4you.sk/

 

Selfstorage

Dva dočasné sklady (Kopčianska 17 a Turbínová 55 v Bratislave) slúžia pre fyzické osoby, ale aj pre firmy. Prevádzkovateľ ponúka súkromné boxy s veľkosťou od 1 m3 až do 54 m3. Platí sa tu len za priestor, ktorý je naozaj využívaný a takisto len za obdobie, ktoré firma potrebuje. Využiť tu možno krátkodobé aj dlhodobé skladovanie. https://www.selfstorage.sk/

 

Shipmall

Firma Comgate je na trhu 10 rokov a prevádzkuje službu Shipmall. Platí sa tu len za plochu skladu, ktorá je skutočne využívaná. Ide o vhodné riešenie pre tých, ktorí riešia veľké jednorazové závozy alebo predávajú sezónny tovar - sklad bude vždy tak veľký, ako bude potrebné. Shipmall má tri sklady s celkovou plochou 15 000 m2. (dva sú v ČR – v Prahe a Týništi nad Orlicí a jeden v SR, v Senci). Skladovú logistiku Shipmall možno ľahko sprevádzkovať na všetkých významných e-shop platformách. https://www.shipmall.cz/

 

Squarebizz Business Park Bory

Variabilné a moderné priestory predstavoval developer Penta Real Estate ako „kombináciu showroomu, kancelárií a skladov pod jednou strechou, čo by malo ponúknuť vhodné podnikateľské príležitosti pre predajcov a výrobcov z rôznych odvetví maloobchodu i veľkoobchodu.“ V projekte by malo byť k dispozícii 30 000 m2 skladových priestorov. Celý projekt Bory Business Park (ktorého je Squarebizz súčasťou) však Penta RE predala spoločnosti Karimpol Slovakia. V súčasnosti je možné prenajať si priestory od 450 m², pričom zónu tvorí 6 samostatných objektov s označením a 70 % z nich je prenajatých. https://squarebizz.sk/

 

Swiss Point

Ponúka komplexné služby fulfillmentu. Od spracovania objednávok cez skladovanie a distribúciu, dočasné colné uskladnenie až po riešenie reklamácií a vratiek. Spoločnosť tak obchodníkom prináša možnosť optimalizácie času, nákladov, procesov a personálnych kapacít. Sklad sa nachádza v Bratislave. https://swiss-point.eu/

 

S hľadaním vhodného skladu môžu pomôcť aj špecializované vyhľadávacie služby. Napríklad Skladinfo.sk alebo portál Kancelarie.sk, ktorý síce podľa názvu odkazuje na administratívu, ale disponuje aj robustným vyhľadávačom skladových priestorov.


Juraj Turzo
Ilustračné foto: archív redakcie

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk