KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Ako sa vyvíjal trh logistických nehnuteľností v prvom polroku 2020?

Na konci prvého polroka 2020 JLL eviduje plochu výrobných a skladových priestorov na Slovensku na úrovni 2.64 mil. m2. Aktuálne je vo výstavbe vyše 248 tis. m2, k dispozícii je naprieč celým Slovenskom približne 180 tis. voľných metrov štvorcových.

 

jll 2020 v

 

„Do konca roka je ešte naplánované dokončenie a kolaudácia 167,000 m2,pričom viac ako dve tretiny týchto priestorov už majú zazmluvnených nájomcov. Výstavba viacerých menších špekulatívnych projektov sa v dôsledku aktuálnej trhovej situácie a prebiehajúcej koronakrízy spomaľuje,“ hodnotí Jakub Volner, vedúci tímu priemyselných nehnuteľností JLL.


Objem uzatvorených transakcií


V prvých šiestich mesiacoch tohto roka dosiahol hodnotu 143,000 m2, čo je v medziročnom porovnaní prepad o 46%. Ešte vyššiu hodnotu dokázal trh v minulom roku zobchodovať len počas druhého kvartálu (Q2 2019 – 158,000 m2, H1 2020 –146,000m2). Nové zmluvy dosiahli v H1 objem 98,000 m2 a obnovenia zmlúv cca 48,000 m2.


Medzi najvýznamnejšie transakcie tohto obdobia patrili expanzia spoločnosti Alza v Senec Logistics Centre (19,500 m2), rovnako expanzia logistu DSV v Karimpol parku v Senci (13,200 m2), či zahájenie výstavby nové distribučného centra pre medzinárodnú logistickú firmu HAVI v CTParku v Trnave (8,500 m2).


Najväčší dopyt


Spoločnosť JLL v prvom polroku zaznamenala vyšší dopyt v segmente logistiky, e-commerce a retailu. Automotive ako tradičný ťahúň expanzie je momentálne v silnej recesii. Hoci sa v minulom roku objavilo viacero väčších projektov, ktoré mali tendenciu smerovať aj mimo územie západného Slovenska, súčasná trhová recesia tento nastupujúci trend utlmuje a dopyt smeruje do historicky silných lokalít západného Slovenska.


„Medzi dôsledky koronakrízy v rámci logistiky môžeme zaradiť silný rast e-commerce, zrýchlenie nástupu automatizácie, navyšovanie skladových zásob, a rovnako aj deglobalizáciu v rámci dodávateľských sietí, čiže zvýšený dôraz na využitie lokálnych dodávateľov. Vo všeobecnosti sa ukázalo, že segment logistiky je veľmi pružný a novým trhovým podmienkam sa globálne logistické reťazce dokážu rýchlo prispôsobiť. Súčasná kríza má naopak veľmi negatívny dopad na priemyselnú výrobu a najmä na tradičný automobilový priemysel, ktorý v predchádzajúcich mesiacoch zažil najväčšie medziročné prepady predaja od 2. svetovej vojny,“ hodnotí J. Volner.


Najdôležitejšie udalosti


Predaj PNK parku v Seredi, ktorý developer PNK Group predal kupujúcemu REICO IS ČS v mene ČS nemovitostní fond za 30.6 mil. € potvrdil rastúci význam logistickej a priemyselnej podoblasti Sereď. S pokračujúcou špekulatívnou výstavbou novej haly, park v priebehu roka dokáže priniesť vyše 43 000 m2 novej prenajímateľnej plochy.


Aj napriek zložitej situácii bolo v prvom polroku možné sledovať na Slovensku expanzie viacerých významných logistických spoločností, ako napríklad DSV v Karimpol parku v Senci (13,200 m2), ako aj expanziu retailového lídra Alza v Senec Logistics Centre s výmerou 20,000 m2.


Ďalšími významnými udalosťami v období pandémie boli predaj bývalej výrobnej haly Lincoln v Nitre (kupujúcim bol medzinárodný maloobchodný distribútor), či zahájenie výstavby nového distribučného centra pre medzinárodnú logistickú spoločnosť HAVI v CTParku v Trnave (8,500 m2) koncom druhého kvartálu, ktorá takisto potvrdila, že logistické spoločnosti so zameraním na distribúciu potravín a tovarov rýchleho občerstvenia v čase krízy napredovali.

Pokračujúci dopyt zo strany e-commerce a potravinárskeho odvetvia preukazuje odolnosť týchto odvetví.

 

Pokračujúce investície, kedy sklady a logistika v posledných rokoch hrajú veľmi významnú rolu pri dosahovaní vysokých investičných objemov na Slovensku. Pandémia a s ňou spojené hospodárske dôsledky tento trend len posilnili. Viac ako 50% objemu investícií do priemyselných nehnuteľností v prvej polovici roka zabezpečili tri významné transakcie. Dva z troch obchodov boli súčasťou paneurópskych portfólií a uskutočnili sa v Senci, v najväčšom skladovom a logistickom uzle na Slovensku. Industriálny developer Goodman predal celú svoju platformu v strednej a východnej Európe celosvetovo pôsobiacemu investorovi GLP. Obchod zahŕňal aj predaj logistického parku Goodman v Senci.

 

redakcia
Zdroj: JLL


Ilustračné foto: JLL/PNK Group

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk