KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Na Valentína sú najviac nakupované kvety aj čokolády

valentin daySviatok zamilovaných u nás pravidelne oslavuje až osem z desiatich ľudí. Slováci svojim polovičkám na Valentína najčastejšie doprajú romantickú večeru alebo čokoládu, tretím najobľúbenejším darčekom je kvet.


Prieskum UniCredit Bank ukázal, že štvrtina Slovákov poteší svoju polovičku darčekom v maximálnej hodnote do 10 €, Ďalšia štvrtina neváha minúť dvojnásobok, 20 €. Viac ako 50 € z peňaženky na darček pre partnerku vytiahne 6 % slovenských mužov.


Aj napriek tomu, že priemerné výdavky na valentínsky darček sa podľa prieskumu UniCredit Bank v polovici prípadov pohybujú do 20 €, až pätina Slovákov sa chystá svoj valentínsky rozpočet tento rok oproti tomu minulému navýšiť.

 

valentin1

 

 

 

„Viac než polovica z nás tento rok na Valentína zaplatí približne rovnako ako minulý rok. Len nepatrné percento ľudí sa chystá výdavky obmedziť. Naše štatistiky ukazujú, že stále častejšie pri nákupoch darčekov na sviatok zamilovaných platíme kartou, objem platieb medziročne rástol počas prvých dvoch februárových týždňoch o 46 percent,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

 

Spomínaná tabuľka čokolády samozrejme nie je jediným spôsobom, ako Slováci oslavujú svätého Valentína (40 %). Hneď na druhom mieste za ňou je populárne pozvanie do reštaurácie. Romantickú večeru tento rok plánuje až tretina ľudí (29 %) a priemerne na ňu minú približne 25 €. Ukazujú to štatistiky UniCredit Bank z februára minulého roku zo 71 tisíc platobných kariet. Ďalších 14 % Slovákov kúpi svojej partnerke kvety. Zrejme neprekvapí, že ide takmer výhradne o darček muža žene. Slovenskí muži na kyticiach rozhodne nešetria, minulý rok za ne zaplatili v priemere až 20 €.

 

valerntin2

 

 

 

„Najdrahším darčekom ostane rovnako ako minulý rok aj tento rok spodná bielizeň, ktorú si možno trochu prekvapivo o niečo málo častejšie kupujú priamo samotné dámy. Neváhajú na ňu minúť až 75 €. A ak sa partneri rozhodnú tráviť valentínsky večer s kultúrnym programom, za lístky do divadla alebo na koncert zaplatia v priemere 55 €,“ vraví Z. Ďuďáková. Alternatívou k divadlu je populárne kino. Slováci naň na Valentína minú 12 €, čo približne zodpovedá cene dvoch lístkov v multiplexe.

 

A ako oslavujú ľudia Valentína vo svete? V Nemecku si miesto čokolády partneri dávajú perníky v tvare srdca, vo Fínsku a Estónsku ide skôr o oslavu kamarátstva a zároveň je 14. február populárnym dňom pre zásnuby. Slovinskí poľnohospodári zase miesto Valentína oslavujú takzvaného Zdravka - v tento deň začínajú osievať polia.

 

Prieskum sa uskutočnil v januári 2017 agentúra Ipsos metódou online dopytovania na reprezentatívnej vzorke 840 slovenských a 840 českých respondentov vo veku od 18 do 65 rokov a na základe kartových údajov UniCredit Bank.

 

Zdroj a grafy: UniCredit Bank

Ilustračné foto: Shutterstock.com

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk