Čo najviac obľubujeme na tanieri?
- Podrobnosti
- Uverejnené streda, 10. august 2016
Najobľúbenejším jedlom Slovákov už dávno nie sú bryndzové halušky či rezeň. Chuťové poháriky našincov si privykli na medzinárodnú kuchyňu. Hitom je talianska pizza, americké burgre a ázijské špeciality.
Zistenia vyplýva z údajov vyše 75-tisíc objednávok jedál z reštaurácií, ktoré zákazníkom rozviezla online platforma na donášku jedla v SR DajmeJedlo.sk v prvej polovici tohto roka. Podobná situácia je podľa sesterského portálu DameJídlo.cz aj v susednom Česku, kde rebríček najobjednávanejších jedál rovnako dlhodobo vedie pizza.
„Najčastejšie objednávaným jedlom je pizza, konkrétne hawai. Z mäsových jedál vedie predovšetkým klasika – kurací rezeň a z bezmäsitých jedál zase palacinky. Najobľúbenejším šalátom slovenských stravníkov je cézar, zo slovenskej kuchyne sú to bryndzové halušky a pirohy. Spomedzi burgrov vedie alternatíva so slaninou a syrom chedar. Zaujímavosťou je, že najviac objednávok vozíme do administratívnych centier zákazníkom, ktorí prevažne pracujú v IT službách. Ich prvou voľbou sú vždy ázijské polievky alebo burgre,“ uvádza Marcel Milo, marketingový manažér platformy donáškovej služby DajmeJedlo.sk.
Najobľúbenejšie jedlá na Slovensku a v Česku:
Slovensko:
1. Pizza
2. Hamburger
3. Sushi
4. Ostrokyslá polievka
5. Smažené rezance
Česko:
1. Pizza
2. Hamburger
3. Pho bo – vietnamská polievka
4. Sushi
5. Burrito
„Zaznamenávame aj rastúci záujem o luxusnejšie jedlá, preto do ponuky zaraďujeme reštaurácie vyššej kategórie. Predpokladáme, že naďalej bude stúpať aj dopyt po exotických jedlách, najmä vo väčších mestách, ktoré rýchlejšie podliehajú trendom zo zahraničia,“ dodáva M. Milo.
Najobľúbenejšie jedlá Slovákov:
• Pizza: hawai
• Z mäsových jedál: kurací rezeň
• Z bezmäsitých jedál: palacinky
• Šalát: cézar šalát
• Burger: so slaninou a čedarom
• Cestoviny: s kuracím mäsom
• Slovenské špeciality: bryndzové halušky a pirohy
• České špeciality: grilované rebrá
• Ázijské jedlá: vietnamská polievka pho bo, vietnamské rezance s mäsom bun bo nam bo, rôzne smažené rezance
• Ryby: grilovaný pstruh
Zdroj: DajmeJedlo.sk, 2016
Ilustračné foto: Shutterstock.com