Kaufland 450x1010

Kaufland 450x1010

Kaufland

Ako žije pekár v období Vianoc?

Vianočné sviatky sa nám najčastejšie spájajú so stromčekom, darčekmi, kaprom, no rovnako s chutným sladkým pečivom. Keď som ja bol malým chlapcom, bral som všetky tieto veci ako samozrejmosť, bez ktorých Vianoce nemôžu byť pravými Vianocami. Keď som v dospelosti začal podnikať v pekárenskom biznise, „vytriezvel som“. Asi ako všetci moji kolegovia z branže.
Vianoce stále považujeme za najkrajšie obdobie v roku. No keď by som mal odpovedať na otázku, ako sviatkujú pekári, s nadsázkou by som povedal, že o sviatkoch pokoja nemôže byť ani reč. Práve toto obdobie je pre nás každý rok ťažkou skúškou.

 

Vždy ma fascinoval pohľad do zákulisia biznisu v rôznych odvetviach, preto vám skúsim aspoň v krátkosti opísať, ako bežne vyzerajú najkrajšie sviatky v roku u slovenských pekárov.
Zvýšený dopyt po dobrotách začíname pociťovať už približne v polovici novembra, kedy sa pulty predajní začínajú zaplňovať vianočným tovarom. Pravý sviatočný kolotoč sa nám však rozbieha začiatkom decembra. V tom čase objednávky narastú o 50 až 100 percent oproti bežným dňom. Čím viac sa však blížime k Štedrému večeru, tým väčšmi rastie aj počet dodávok, ktoré sa z našich pekární otočia smerom do obchodov.

 

Keď sa pozriem na štatistiky členov Únie priemyselných pekárov, tak naše dáta ukazujú, že dva až tri dni pred Vianocami musia pekári oproti tradičnému obdobiu napiecť o 200 percent viac pečiva. Po klasickom sendviči, vianočke a vianočnom pečive je dopyt vyšší dokonca až o 500 až 600 percent. Denne z našich skladov odídu tony čerstvého pečiva, košíčkov z lineckého cesta, tortových korpusov, korpusov na laskonky, čajového pečiva či oblátok. Naši pekári a cukrári strávia pri peciach soboty i nedele, niekedy 12 aj 24 hodín denne.

 

Výrobné stroje v pekárňach sa tak v tieto dni nevypínajú. Práve naopak. Výroba u nás beží naplno celý rok, jej tempo sa však zvyšuje práve príchodom vianočných sviatkov a nového roka. Dokonca aj 24. decembra sú mnohí pekári doobeda ešte v práci, aby zabezpečili čerstvé pečivo pre každú rodinu. No a ďalší deň podvečer prichádzajú pekári do práce opäť. Podobné nasadenie prebieha aj počas Silvestra či osláv príchodu Nového roka.

 

Voľných sviatočných chvíľ, kedy si skutočne užijú prítomnosť svojich blízkych, je tak len veľmi málo.
Toto obdobie je pre pekárov skutočne náročné po každej stránke. Ale na druhej strane si vážime to, že túto prácu môžeme robiť a sme spokojní až vtedy, keď sú spokojní aj naši zákazníci. Spomínam si napríklad na jednu kuriozitu – snehovú kalamitu deň pred Štedrým večerom. Viaceré pekárenské dodávky s čerstvým pečivom zostali stáť zablokované na diaľnici D1 a D2 kvôli kolapsu dopravy. Hodiny sa riešilo, ako situáciu vyriešiť. Nakoniec však všetko dopadlo dobre a tovar dostali pekári do predajní. Aj toto sú situácie, ktoré odrážajú kvalitu služieb a odvetvia.

 

Touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým pekárom za ich ochotu a nasadenie. Rovnako sa chcem v mene všetkých priemyselných pekární poďakovať zákazníkom, priaznivcom nášho odvetvia i obchodným partnerom za spoluprácu.

 

Krásne prežitie vianočných sviatkov!
Slavomír Moravčík, predseda Únie priemyselných pekárov SR

Video

V boji proti vírusom je úspešný UV ROBOT

Podcast

Ako najlepšie zužitkovať obmedzenie maloobchodných a distribučných spoločností?
zuzitkovat obmedzenie maloobchodnych spolocnosti retailmagazin podcast


PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW