KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

COOP Jednota napreduje v zavádzaní moderných technológií

Stali sa bežnou súčasťou fungovania maloobchodných predajní. Pre obchodníka sú významným prínosom, zákazníci vďaka nimi nakupujú efektívnejšie a viac zážitkovo. Zavádzanie moderných technológií je samozrejmosťou a dennou realitou aj pre najväčšieho slovenského obchodníka - systém COOP Jednota.

 

coop

 

Elektronické cenovky

 

Sú určené pre predajne Tempo SUPERMARKET a SUPERMARKET a aktuálne sú implementované v 43 predajniach. Okrem zjednotenia vizuálnej komunikácie vo vzťahu k zákazníkom, uľahčujú prácu personálu v predaniach a v neposlednom rade šetria životné prostredie. Elektronické cenovky, ako plnografické displeje, boli prvýkrát zavedené v predajniach COOP Jednota v roku 2013 v Nových Zámkoch.

 

„Inštalácia elektronických cenoviek je súčasťou celkovej modernizácie siete supermarketov. Tieto cenovky predstavujú obrovský a mimoriadne pozitívny posun v zjednodušení procesov v našich predajniach. Zákazník má k dispozícii prehľadné, dobre čitateľné cenovky, vďaka ktorým sa v mieste predaja orientuje jednoduchšie. Mesačne odpromujeme viac ako 2 500 produktov v atraktívnych akciových cenách, čiže ide o neustále cenové zmeny. Veľkou výhodou elektronických cenoviek je nielen úspora papiera, ale najmä času, ktorý personál bežne strávil pri fyzickej výmene cenoviek,“ povedal Štefan Mácsadi, predseda predstavenstva spotrebného družstva COOP Jednota Nové Zámky. „Progres postupne nastáva aj vo vývoji a v kvalite elektronických cenoviek, ak porovnáme súčasné možnosti s rokom 2013, kedy sme s inštaláciou začínali. Ponuka bola v tom čase viac-menej limitovaná,“ dodal Š. Mácsadi.

 

cj nz ecenovky

 

 

 

„ Plne grafické elektronické cenovky pomáhajú skrášliť a zjednotiť dizajn predajní, zároveň šetria náklady. Ich prednosť spočíva v možnosti okamžitej zmeny obsahu až tisícky displejov. “

 

 

Výmenu cien je možné za pár minúť zrealizovať z jedného miesta, personál predajne sa zatiaľ môže plnohodnotne venovať zákazníkom a prevádzke predajne. Ďalšou výhodou je zníženie chybovosti pri oceňovaní tovarov a záruka umiestnenia tovaru na rovnakom mieste na regáli. Nezanedbateľným prínosom týchto užitočných pomocníkov je aj ekologickosť, nízke energetické náklady a minimálna tlač papierových cenoviek, čím sa šetrí spotreba papiera a tlačiarenských tonerov.

 

Elektronické cenovky zatiaľ nevyužívajú všetky spotrebné družstvá, ale postupne sa rozširujú do celej siete. V súčasnosti ich využívajú COOP Jednota Čadca, Dunajská Streda, Galanta, Krupina, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Prievidza, Senica, Trnava, Žilina.

 

Samoobslužné pokladnice

 

V moderne fungujúcej predajni majú dnes dôležité postavenie aj samoobslužné pokladnice. Aktuálne sú namontovane v 46 PJ v sieti COOP Jednota a postupne sa rozširujú do ďalších. Zavedením samoobslužných pokladníc sa významne zrýchlil proces obsluhy zákazníkov. Niektoré COOP Jednoty v súčasnosti využívajú aj takzvané hybridné pokladnice. Tento typ pokladníc môže obsluhovať personál predajne ako klasickú pokladnicu, otočením displeja však môže slúžiť aj ako samoobslužná pokladnica pre zákazníka. U zákazníka si samoobslužne pokladnice získavajú čoraz väčšiu obľubu, platenie je rýchle a jednoduché.

 

trnava vitrina mliecne vyrobky

 

Mobilné nakupovanie

 

Zaujímaý priestor dostáva v COOP Jednote aj mobilné nakupovanie. Aktuálne je umožnené vo viac ako sto predajniach patriacich pod CJ Nové Zámky. Ide o jednoduchý a pohodlný spôsob nákupu s použitím mobilnej aplikácie COOP nákup. Zákazník využíva na skenovanie tovaru mobilný telefón a šetrí čas strávený pri platení. Potraviny či iné výrobky vkladá priamo do nákupného košíka bez toho, aby ich musel opätovne vykladať pri pokladnici. V roku 2022 by mal prebehnúť kompletný update mobilnej aplikácie, vďaka tomu dosiahne tento spôsob nakupovanie ešte vyšší stupeň.

 

Meranie teploty a vlhkosti

 

Hlavným záujmom COOP Jednoty je uspokojenie potrieb zákazníkov s minimálnym dopadom na životné prostredie. A práve moderné technológie dokážu byť v projektoch zameraných na ekológiu mimoriadne prínosné. V prevádzke je nasadených viacero riešení. V PJ Tempo a Supermarket sú napríklad od začiatku roka 2021 inštalované automatizované systémy merania teploty a vlhkosti v chladiacich a skladových priestoroch predajne. Okrem splnenia legislatívnej povinnosti sú tak pod neustálym dohľadom podmienky skladovania potravín v PJ, čo výrazne uľahčuje prácu personálu.

 

chladnicka mliecne vyrobky

 

„Systém automaticky kontroluje a v prípade potreby posiela upozornenia na personál pri prekročení hraničných hodnôt. Spolu s meraním teploty v chladiacich zariadeniach je sledovaná aj elektrická spotreba týchto zariadení. Kombináciou získaných dát môžeme optimalizovať a priamo znižovať spotrebu elektrickej energie, čo následne vplýva nielen na samotné náklady, ale aj na životné prostredie,“ vysvetlil Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednoty Slovensko. Aktuálne je tento monitorovací systém namontovaný už na viac ako 130 PJ.

 

Zdroj a foto: COOP Jednota

 

PR

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk