KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Do kedy bude platiť zákaz nedeľného predaja?


Aktualizácia 19.6.2020: Od soboty 20.6.2020 Vláda SR zákaz nedeľného predaja ruší. Otvorené predajne musia naďalej dodržiavať zvýšenú hygienu prevádzok a uskutočňovať sanitáciu. Nedeľa od 20.6.2020 nebude povinným sanitačným dňom.


K uvoľneniu opatrení, ktoré boli zavedené ako ochrana voči nekontrolovanému šíreniu koronavírusu a k ukončeniu núdzového stavu, ktorý bol vyhlásený od 16.3.2020, prišlo 13.6.2020. Naďalej však zostávajú zatvorené počas nedieľ obchody.

 

nedela zakaz v


Nedeľný čas má byť naďalej určený na povinnú dezinfekciu priestorov maloobchodných prevádzok (tzv. sanitárny deň). To, či sa to zmení, je zatiaľ neisté. Uvedený stav už kritizovali aj ústavní právnici. Vzhľadom na aktuálnu situáciu nespĺňa, podľa ich názoru, toto nariadenie ústavný princíp nevyhnutnosti – nie je totiž primerané.


Celý deň je zbytočný


„Epidemiologická situácia na Slovensku je vďaka krokom vlády a zodpovednosti nás všetkých priaznivá. Keď aj malo spočiatku zmysel obchody dezinfikovať len raz týždenne, v súčasnosti je už zbytočné mať kvôli tomu zatvorené celý deň,“ pripomína zástupca platformy Ako dlho vydržíme Peter Papanek. Platforma združuje prevádzkovateľov obchodných centier, ako sú napríklad VIVO Bratislava, Aupark Bratislava, Európa Banská Bystrica, Stop Shop Liptovský Mikuláš, Eperia Prešov, OC Max (Nitra, Trnava, Trenčín, Poprad), Aupark (Košice, Žilina, Piešťany), Mlyny Nitra, Korzo Prievidza, Cassovia Košice a mnohé ďalšie obchodné centrá a retail parky na území celého Slovenska.


Kompletná dezinfekcia ako opatrenie na ochranu verejného zdravia sa dá podľa stanoviska tejto platformy vykonať aj bez zatvorenia prevádzok, či v čase mimo otváracích hodín – teda aj bez toho, aby sa plošne na jeden celý deň v týždni predajne zatvorili.


Na pretrvávajúci zákaz nedeľného predaja reagovala aj Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM). „Nemôžeme sa stotožniť s tým, že popri diskusii o zatvorených nedeliach a napriek vyhláseniam vládnych predstaviteľov naše prevádzky zostávajú počas nedieľ zatvorené. Rozumieme, ak odborníci na základe posúdenia všetkých faktov rozhodnú o povinnosti vykonávať dôkladnú dezinfekciu všetkých priestorov, sanitárny deň. Mnohé prevádzky sú však túto dezinfekciu schopné vykonávať pred otvorením predajní alebo po ich zatvorení. Je podľa nás dôležitejšie, ak sa dezinfekcia vykonáva pravidelne a denne, čo aktuálne rieši prakticky každý maloobchodník. Ide o bezpečnejšie riešenie ako to, keby sme mali čakať týždeň na celodennú dezinfekciu našich prevádzok,“ uvádza vo svojom stanovisku ISKM.


Nie pevne stanovený deň


Zatiaľ je pevne stanoveným sanitárnym dňom pre obchody nedeľa, prospešnejšie by ale bolo urobiť to inak. „Pokiaľ je aj napriek aktuálnej situácii naďalej nutné mať sanitárny deň, požadujeme, aby tento nebol striktne definovaný hlavným hygienikom SR. Chceme, aby sme si sami mohli vybrať, kedy túto sanitáciu budeme vykonávať. Vo verejných diskusiách sa často argumentuje tým, že nedeľa má patriť rodine a na základe tohto je tu požiadavka na zatvorené nedele, na druhú stranu je tu povinnosť vykonávať sanitáciu priestorov práve v tento deň a zamestnanci by preto mali byť v práci?“ poukazujú predstavitelia ISKM vo svojom stanovisku pre médiá.


„Obchodníci si sami vedia zvážiť, ktorý deň by bol pre povinnú sanitáciu najvhodnejší. Ak nie je jasný dôvod, prečo sanitárnym dňom musí byť nedeľa, vyzývame krízový štáb, hlavného hygienika SR, ako aj predstaviteľov Vlády SR, aby pristúpili k zmene opatrenia a v prípade nutnosti nariadili sanitárny deň, ale bez určenia konkrétneho dňa v týždni. V súčasnej situácii nie je z pohľadu hlavného hygienika nutné, aby mali sanitárny deň gastronomické prevádzky, ktoré pracujú v hygienicky rizikovejšom prostredí ako predajne s elektrom, textilom, športovými potrebami a pod., rovnako otvorené môžu byť aj služby. Nie je tak pochopiteľné, prečo musí byť jeden deň v týždni zatvorený maloobchod,“ uvádza sa ďalej v stanovisku ISKM.


P. Papanek rovnako hovorí, že výber dňa, či času na sanitáciu, by mal byť na slobodnom rozhodnutí predajcov a nie nariadený štátom práve na nedeľu.


Zostáva nedeľa


Podľa epidemiológov je však ideálna na proces sanitácie maloobchodných prevádzok práve nedeľa. Celý tento proces si totiž podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) vyžaduje profesionálny prístup a dostatok času na realizáciu všetkých potrebných úkonov, čo nie je možné počas bežných pracovných dní zabezpečiť. ÚVZ SR uvádza, že v súčasnom období si tento proces žiada oveľa vyššiu pozornosť ako inokedy, tiež zvýšenú frekvenciu než v bežnom režime. Inak sa totiž sanitácia vykonáva len raz za mesiac, prípadne podľa potreby danej prevádzky a charakteru jej pôsobenia častejšie.


ÚVZ SR dopĺňa, že opatrenia pri ohrození verejného zdravia vydáva v súlade s platnou legislatívou o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na základe záverov odborného konzília. To pravidelne sleduje a vyhodnocuje epidemiologickú situáciu, ako aj primeranosť opatrení.


O zrušenie zákazu nedeľného predaja aktuálne požiadali hlavného hygienika SR Jána Mikasa, s upozornením na protiústavnosť opatrenia ÚVZ SR, ktorým sa zakázal nedeľný maloobchodný predaj, aj poslanci Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál, Radovan Kazda (obaja SaS) a Ján Benčík (Za ľudí).

 

Pripravil: dk
Ilustračné foto: Shutterstock.com

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk