KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Aké sú prvé signály, že vám obchodní partneri prestanú platiť?

 

Na Slovensku každá štvrtá platba od zákazníka prichádza firmám neskoro. Vyplýva to zo štúdie „European Payment Practices 2017“, ktorú vypracovala spoločnosť EOS KSI. Dá sa predpovedať, ktorí zákazníci sú rizikoví?

 

rizikove signaly neplatica v

 


Otázka z praxe:


Vlastním malú cukráreň a už dlhé roky spolupracujem s jednou svadobnou agentúrou. Párkrát do roka si dohodneme spoluprácu. Doteraz vždy išlo všetko bez problémov, peniaze mi (až na pár výnimiek) vždy prišli včas na účet. V poslednej dobe si však všímam zopár podozrivých impulzov. Svadobná agentúra napríklad trikrát do roka zmenila bankový účet, z ktorého mi platí za tovar a ani vyplácanie faktúr už nie je také ideálne. Raz sa omešká o týždeň, potom o dva dni... Tuším, že je v problémoch. M.Z., Zvolen

 

Odpoveď odborníka:

 

V prvom rade by som chcel oceniť, že si všímate finančné správanie svojich obchodných partnerov. Vďaka tomu dokážete lepšie zareagovať a vyhnúť sa tak prípadným problémom so splácaním záväzkov, ku ktorým sa vaši partneri zaviazali.


Z našich skúseností vyplýva, že časté menenie čísla účtu môže byť signálom, že sa so spoločnosťou niečo deje. Takisto aj častá zmena sídla, prípadne spôsob vyplácania záväzkov. Niektoré spoločnosti náhle prestanú posielať peniaze zo svojho účtu a začnú voliť platbu šekom alebo napríklad hotovosť.


V mnohých prípadoch to súvisí s tým, že sa snažia zatajiť pred bankou, ktorej nedokážu splácať úvery. Preto si zakladajú stále nové účty a nechcú, aby banka videla, s koľkými peniazmi disponujú.


Toto môže, ale aj nemusí byť prípad vášho obchodného partnera. Ak máte podozrenie, ideálne je priamo sa ho na to opýtať. Komunikácia je vo finančných vzťahoch veľmi dôležitá a dokáže vyriešiť množstvo problémov. Ak by ste nedostali uspokojivú odpoveď, môžete si so svadobnou agentúrou dohodnúť nové pravidlá (napríklad zálohy vopred, vyššie úroky z omeškania, apod.) alebo spoluprácu s ňou ukončiť.


Takisto by ste nemali zabúdať, že s pohľadávkami vám môžu pomôcť aj externé spoločnosti a vybaviť komunikáciu s dlžníkmi za vás.

 

Pripravil: Michal Šoltes
autor je konateľom spoločnosti EOS KSI Slovensko


Ilustračné foto: Fotolia.com

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk