KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Čo sa deje s odovzdanými nápojovými obalmi?

Každý rok sa predá približne 500 miliárd plastových nápojových obalov. Je preto dôležité tieto obaly a zároveň cenné materiály, z ktorých sú vyrobené, po použití vrátiť na recykláciu. Inak hrozí, že skončia na skládkach, v spaľovniach alebo v prírode.

 

tomra 822 v

 

Jedným z osvedčených spôsobov zberu použitých nápojových obalov na recykláciu sú zálohové systémy. Pomáhajú udržiavať obaly v uzavretom cykle, vďaka čomu môžu byť použité znova. Dôležitú úlohu pri zbere použitých nápojových obalov zohrávajú zálohomaty, ktoré ponúkajú spotrebiteľom pohodlný spôsob vracania obalov a vyplácania záloh. Viete však, čo sa deje s fľašami a plechovkami, keď ich zákazník vráti?


Krok 1: Kúpa nápoja


Tu sa všetko začína. Ste smädný, a tak si kúpite nápoj. Ak v krajine funguje zálohový systém, pri kúpe nápoja zaplatí zákazník malú zálohu za nápojový obal. Tá ho má motivovať k tomu, aby fľašu alebo plechovku odovzdal na recykláciu výmenou za vyplatenie zálohu.


Krok 2: Vrátenie použitého nápojového obalu


Smäd je uhasený. Obal z nápoja sa môže vrátiť do zálohomatu. Po vložení nápojového obalu zálohomat pomocou 360-stupňovej technológie naskenuje a rozpozná jeho materiál, tvar, čiarový kód a identifikuje typ obalu. A čo sa deje potom? Pri skenovaní obalu získal zálohomat množstvo informácií. Na základe nich triedi obaly do skupín. Plastové a hliníkové (prípadne sklenené) obaly sa v zálohomate zbierajú do samostatných zásobníkov a opakovane plniteľné (sklo) a neplniteľné obaly (plastové fľaše a plechovky) sú skladované oddelene, pričom neplniteľné obaly sú v záujme úspory miesta stlačené. Separácia obalov na zberných miestach pomáha zaručiť vysokú kvalitu materiálu, čo príde vhod neskôr.


Krok 3: Preprava opakovane plniteľných a neplniteľných obalov


V prípade neplniteľných obalov sú stlačené fľaše a plechovky zo zálohomatu odobrané podľa typu materiálu. Stlačené obaly sú následne prevezené do závodu na spracovanie a recykláciu. Prepravu zvyčajne zabezpečujú miestne samosprávy, súkromné spoločnosti venujúce sa preprave odpadu alebo, v súlade s prípadnou legislatívou o rozšírenej zodpovednosti výrobcov, aj samotní výrobcovia nápojov. Na Slovensku tento proces zabezpečuje Správca zálohového systému.


Krok 4: Spracovanie obalov v závodoch


Aby mohli byť materiály z neplniteľných obalov znova použité na výrobu nových obalov, musia spĺňať prísne regulačné kvalitatívne a hygienické normy. Našťastie, používanie zálohomatov zabraňuje kontaminácii fliaš a plechoviek pri zmiešaní s bežným domovým odpadom a zjednodušuje aj triedenie rôznych druhov materiálov, čo značne uľahčuje dosahovanie kvalitatívnych štandardov. Platí, že čím čistejšie sú materiály vo výrobnom cykle, tým častejšie môžu byť použité na výrobu nových obalov.


Použité nápojové obaly sú umyté, aby sa odstránili všetky zvyšky alebo nečistoty z predchádzajúceho nápoja, a potom sú rozdrvené na malé kúsky alebo vločky. Plastové vločky sú zahriate a roztavené na regranulát – vločky. Regranulát je následne použitý výrobu nových obalov. Hliníkové vločky sú zase roztavené a vylisované na pláty, ktoré sa dajú použiť na výrobu nových plechoviek.


Krok 5: Výroba nového obalu


Z týchto vysokokvalitných recyklovaných materiálov teraz môžu byť vyrobené nové nápojové obaly. Opätovné použitie rovnakého materiálu pri výrobe nových obalov znižuje potrebu primárneho materiálu, čo šetrí energiu a zabraňuje vzniku veľkého množstva emisií uhlíka. Práve takýmto spôsobom môže byť plast zo 100 fliaš použitý na výrobu viac ako 200 fliaš v priebehu viacerých cyklov recyklácie, ktorú spoločnosť TOMRA nazýva Clean Loop Recycling.


Krok 6: Plnenie obalov výrobcami


Nové obaly a vyčistené znovaplniteľné obaly môže potom výrobca naplniť nápojmi. Toto je posledná fáza pred opätovným vstupom nápoja na trh a jeho distribúciou do obchodov.


A ideme znova a znova!


Tu sa cyklus začína odznova a proces recyklácie obalu sa opakuje, keď si spotrebiteľ kúpi nápoj. Clean Loop Recycling zabezpečuje, že fľaše sa stávajú fľašami a plechovky plechovkami znova, znova a znova. Týmto spôsobom sú zdroje využívané mimoriadne efektívne a zachováva sa funkčnosť cenných materiálov pre spoločnosť. Ste aj vy súčasťou tohto procesu?


Chcete sa dozvedieť viac o pozitívnom vplyve, ktorý môžu mať zálohové systémy na to, ako spoločnosť nakladá s materiálmi? Prečítajte si štúdiu spoločnosti TOMRA „Rewarding Recycling: Learnings from the World's Highest-Performing Deposit Return Systems“, v ktorej nájdete najlepšie postupy pri navrhovaní zálohových systémov na recykláciu nápojových obalov.


Zdroj a foto: TOMRA


PR

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk