KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Usporte na osvetlení priemyselných priestorov

svetlo uvod logistikaHľadáte spôsob, ako by ste ušetrili na prevádzke svojej predajne? Už v našich predchádzajúcich článkoch sme spomenuli, ako sa dá ušetriť na osvetlení v predajniach či s inteligentným zrkadlom v skúšobných kabínkach. Najväčší šetriaci potenciál v oblasti osvetlenia majú skladové, výrobné a ostatné priemyselné priestory.


LED osvetlenie s implementáciou vhodného systému riadenia dokáže ušetriť až 80% nákladov.

 

Výhody pre prevádzkovateľov

 

Najzaujímavejšou výhodou je už spomínaný šetriaci potenciál. LED svetelné zdroje spotrebúvajú oveľa menej energie ako tradičné svetelné zdroje a majú aj dlhšiu životnosť, čiže množstvo odpadu a čas aj prostriedky na údržbu sú podstatne nižšie. Do systému sa môžu nainštalovať pohybové senzory, ktoré v spolupráci so súmrakovým senzorom eliminujú zbytočné využívanie umelého osvetlenia. Takýto plne autonómny systém dokáže docieliť to, že sa svieti v správny čas na správnom mieste a nie inokedy ani inde.

 

logistika svetlo1

 

Extrémne úspory možno dosiahnuť kombináciou LED s centrálnym systémom riadenia a monitorovania. Ten sa ovláda na diaľku cez grafické užívateľské rozhranie. Kľúčové moduly rozhrania umožňujú:

 

• automatické zbieranie, ukladanie a spracovávanie dát
• online vyvolávanie svetelných scén a režimov na základe užívateľom prednastavených časovačov
• vytváranie záznamov o aktuálnom stave systému a úsporách
• posielanie SMS alebo emailových notifikácií o systémových chybách a výpadkoch

 

logistika svetlo2

 

Zobrazovanie aktualizovaných informácií umožňuje riešiť akékoľvek problémy rýchlo, veľakrát ešte predtým, než vzniknú. Systém takisto poskytuje aktuálne informácie o svietidle, skupinách svietidiel a spotrebe energie. Užitočný je aj automaticky generovaný prehľad informácií o individuálnych svietidlách a aktuálnych nastaveniach a meraniach.

 

Výhody pre zamestnancov

 

V porovnaní s tradičnými svetelnými zdrojmi dokážu LED svietidlá zabezpečiť lepšiu distribúciu svetla a za menšie náklady porovnateľnú, ba dokonca lepšiu ostrosť videnia, index podania farieb a celkovú viditeľnosť. Kvalitou sa podobá dennému svetlu, ktoré napomáha schopnosti sústrediť sa a stimuluje pozornosť. Nielenže sa teda využívaním LED osvetlenia zlepšuje bezpečnosť, ale aj výkony a pracovnú pohodu ľudí, ktorí v priestore pracujú. LED v priemyselných priestoroch dokáže vylepšiť aj ďalšie ergonomické parametre. Napríklad dostatočný index podania farieb výrazne ovplyvňuje kvalitu viditeľnosti a optimálne rozložené svetlo a správne nastavený jas neunavuje oči.

 

logistika svetlo3

 

Dôležité je vziať do úvahy aj typ priestoru a jeho funkciu. V prípade skladov potravín je potrebné, aby svietidlá neboli vyrobené zo skla alebo polykarbonátu, teda z materiálov, ktoré by v prípade poškodenia mohli kontaminovať produkty a vyslovene ohroziť ľudské zdravie. Aj teplota skladu hrá významnú úlohu. V prípade mraziacich a chladiacich boxov treba svietidlá vyberať s ohľadom na podmienky, v ktorých majú fungovať. Na osvetlenie priemyselných priestoroch existuje celý rad štandardov, nariadení a odporúčaní, pri spomínaných potravinách je to napr. HACCP - Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov. V prípade špeciálnych požiadaviek je treba konzultovať riešenie osvetlenia s odborníkmi, ktorí vám poradia vo všetkých smeroch.

 

Okrem toho vám dokážu, že vhodné a kvalitné osvetlenie skladových či výrobných priestorov nemusí byť finančne nákladné ani ekologicky neúsporné. Porozmýšľajte teda o LED osvetlení so senzormi a centrálnym riadením – inteligentnom riešení osvetlenia priemyselných a skladových priestorov.

 

Zuzana Rajčáková, MA
SLE Smart Lighting Engineering
Foto: SLE Smart Lighting Engineering

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk