KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Vyberte si do predajne správny typ vešiakov

vesiaky2017Vešiaky sú nevyhnutnou súčasťou prezentácie odevov na predajnej ploche. Správny typ vešiaku zabezpečí ochranu tovaru  a pomôže zákazníkom v rýchlejšej orientácii. Pred nákupom vešiakov do svojej predajne zvážte niekoľko dôležitostí.


Najdôležitejším rozhodujúcim kritériom je typ vystavovaných odevov. Ponuka vešiakov pre maloobchod je už dnes dostatočne široká a každý typ vešiaku má svoju špeciálnu funkciu. Napríklad pri vystavovaní tričiek s nízkou hmotnosťou je nepraktické používať drevené vešiaky. Je to najmä kvôli vyššej cene. Naopak vystavovanie kvalitných a drahších tričiek na vešiakoch z tenučkého drôtu môže zákazníkov od nákupu rýchlo odradiť.


Atmosféra predajne


Typ vešiakov by mal vždy zodpovedať štýlu v akom sa nesie predajný priestor. Zohľadnite vzhľad predajne a svoj prvý pocit, keď do nej vstúpite. Predajňa s luxusným tovarom by nemala tovar vystavovať na ľahkých plastových vešiakoch, vešiaky z exotického dreva by zasa pôsobili nevhodne v diskontnej predajni.


Niektoré predajne zahrňujú do svojich marketingových úloh aj potlač vešiakov, iní výrobcovia dodávajú tovar vrátane vešiakov s podtlačou. Tieto vešiaky sa spravidla poskytujú zákazníkom k nákupu a sú zahrnuté do prevádzkových nákladov. Pokiaľ si zákazník odnesie s nákupom aj vešiak, zvyšuje sa významne vernosť zákazníkov danej predajni alebo značke.

 

Skladovacie priestory


Vešiaky je vždy lepšie nakupovať po väčších množstvách, dostanete ich potom za lepšiu cenu a máte vždy aj k dispozícii dostatočnú zásobu. Či už zákazníkom vešiaky rozdávate alebo nie, je dobré zabezpečiť pri pokladnici dostatočne veľké a esteticky upravené miestom pre vešiaky, z ktorých predavači odstránili tovar.

 

Typy vešiakov


Vešiaky dostať v širokej palete typov, materiálov a veľkostí. Štandardný vešiak na odevy pre dospelých má dĺžku okolo 41-45 cm, detské od 27 do 35 cm. Špeciálne vešiaky na nohavice a sukne majú obvykle dĺžku od 30 do 33 cm.

 

Plastové vešiaky


Bežne ich dostať v bielom, čiernom alebo v transparentnom prevedení. U niektorých typov nájdete vešiaky aj v ďalších farebných variantoch. Kvalita, ktorá je obchodníkom k dispozícii siaha od ľahkých a tenkých, až po takmer nerozbitné plastové vešiaky na ťažké odevy. Plastové vešiaky sú vhodné na viacúčelové použitie. Vystavujú sa na nich spravidla tričká, blúzky alebo šaty.

 

Drevené vešiaky


Drevené vešiaky sú dostať v masívnom prevedení alebo ako lepené z viacerých vrstiev. Obvykle mávajú chrómové doplnky. Luxusné vešiaky z exotických drevín - napríklad teakové - bývajú vybavené aj príslušenstvom z mosadze.

 

Kovové vešiaky

 

Kovové vešiaky sú v ponuke trhu v rôznej kvalite. Najlacnejší typ sa vyrába z tenkého drôtu a mnohým je známy kvôli tomu, že na ňom dostanete napríklad kabát z čistiarne. Tieto vešiaky príliš praktické nie sú. Ťažšie kovové vešiaky sa naopak neprehýbajú ani nekrútia. Kovové vešiaky sa prevedením hodia najmä pre predajne v modernom dizajne. Kovové vešiaky však môžu hrdzavieť, sú preto niekedy kvôli ochrane látky potiahnuté vinylovou fóliou.

 

Štipce s háčikmi

 

Pokiaľ potrebujete vystaviť a zavesiť drobnejší tovar, ako sú napríklad šatky, čapice a rukavice, môžete použiť plastové alebo kovové štipce. Predávajú sa buď s háčikom alebo ako samostatný štipec k nastoknutiu na trubku alebo tzv. štender. Plastové štipce sa dodávajú v rôznych farebných variantoch a teda sa dajú prispôsobiť aj farebnej identite danej predajne.

 

Pripravil: pk


Zdroj: Spona, redakcia
Ilustračné foto: Shutterstock.com

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk