Poznáte chlieb skutočne dôkladne?
- Podrobnosti
- Uverejnené streda, 16. október 2019
16. október vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. za Svetový deň chleba. Je to sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pripravujú.
Nielen pre Slovákov je chlieb už oddávna každodenným pokrmom, ale aj symbolom domova a života.
Hoci podľa štatistických údajov jeme prakticky každý rok chlieb o niečo menej, nikdy nesmie chýbať na našom stole. Svedčí o tom spotreba chleba 34,5 kg na jedného obyvateľa za rok 2018.
VIETE, ŽE...
• Kváskový chlieb vynašli asi 6000 rokov pred naším letopočtom v Egypte. Pre Egypťanov bol taký vzácny, že im ho dávali aj do hrobu.
• Prvé pekárne začali budovať Rimania približne v roku 150 pred naším letopočtom.
• Každodennou potravinou obyvateľov sa chlieb stal až v priebehu 18., ale najmä v 19. storočí, keď výkonnejšie valcové mlyny začali mlieť kvalitnú múku.
• Na slovenských dedinách piekli chlieb v domácnosti až do polovice 20. storočia.
• V domácnostiach piekli chlieb zväčša raz za týždeň, najčastejšie v sobotu. Gazdiné upiekli toľko kusov, aby vydržal do ďalšieho pečenia.
• Upečený chlieb sa odkladal v komore do truhly alebo skrinky na chlieb. Ak ho bol dostatok, ležal načatý na stole, alebo v zásuvke stola a bol prístupný všetkým členom rodiny. Keď bol vzácny, ukladali ho do truhly alebo do skrine. Krájala ho zvyčajne gazdiná.
• Najrozšírenejším zvykom bolo ponúkanie vzácnych hostí chlebom a soľou, ktorý sa stal symbolom pohostinnosti Slovákov.
• Na Vianoce musel byť chlieb napečený na celé sviatky. Pre každého člena rodiny sa piekol malý bochníček. Omrvinky chleba sa odkladali a pridávali na jar do osiva, alebo využívali v ľudovom liečiteľstve. Aby kravy dobre dojili, mrvili gazdovia do mlieka chlieb.
• Približne dve tretiny Slovákov raňajkujú chlieb a pečivo.
Zdroj: PENAM SLOVAKIA, redakcia