KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Inflácia v apríli prekvapila silným rastom

Spotrebiteľské ceny sa podľa údajov Štatistického úradu SR v apríli zvýšili až o 0,6%, pričom dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 2,4% až na 2,9%. Slovensko si pripísalo najvyššiu medziročnú infláciu od decembra 2012.


Priemerné trhové (aj naše) očakávania pritom predpokladali stagnáciu medziročného rastu cien, resp. len veľmi mierne zrýchlenie (t.j. 2,4-2,5%). Zvýšenie cien v apríli prechádzalo naprieč položkami spotrebného koša. A kým zvýšenie cien pohonných hmôt bolo viac menej očakávané, pokračujúce zrýchľovanie rastu cien potravín (aj napriek ďalšej korekcii cien masla a vajec), či výrazné zrýchlenie dopytovej inflácie prekvapili.


Aj napriek tomu, že spotreba domácnosti začína vykazovať prvé známky pozvoľného schladzovania, inflačné dopytové tlaky sa v apríli rozhoreli naplno. Dopytová inflácia meraná indexom cien obchodovateľných tovarov (bez pohonných hmôt) a trhových služieb (bez imputovaného nájmu) – prepočet UniCredit Bank – v apríli vzrástla až o 0,7% (najrýchlejší medzimesačný nárast za posledných viac ako 10 rokov) a dynamika jej medziročného rastu tak poskočila z 2,0% až na 2,6% (rovnako najrýchlejší rast za viac ako 10 rokov).


Aprílové čísla nepotvrdili naše očakávania o predsunutej sezóne zvyšovania cien odevov a obuvi. Ich ceny sa ďalej zvyšovali aj v apríli a dynamika ich medziročného rastu pokračovala v zrýchľovaní z 2,5% na 2,7%. Zdá sa teda, že tohtoročný nástup jarnej kolekcie priniesol nielen skorší, ale aj silnejší nárast cien ako v minulosti. Slovensko sa tak viac priblížilo štandardom v ostatných krajinách EÚ, hoci sezónny výkyv v cenách ostáva stála miernejší ako v krajinách západnej Európy.

 

K zrýchleniu dopytovej inflácie prispeli aj ďalšie položky spotrebného koša, predovšetkým však ceny služieb. Tie sa v apríli medzimesačne zvýšili o viac ako 1% a dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 2,7% až na 3,6%. Výraznou mierou k tomu prispeli volatilné ceny leteckých služieb (kde sa nedá vylúčiť korekcia v nasledujúcich mesiacoch), ale aj ceny stravovania, do ktorých sa postupne premietajú vyššie ceny potravín. Ceny služieb sú v posledných mesiacoch tlačené nahor aj dynamickým rastom miezd v ekonomike – na jednej strane je cena práce podstatnou zložkou koncových cien niektorých bežných služieb (kaderníctvo a podobne), na druhej strane vyššie mzdy zvyšujú kúpyschopnosť domácnosti a vytvárajú priestor pre rast cien/marží.


V zrýchľovaní dynamiky rastu cien pokračovali, trocha prekvapivo, v apríli aj ceny potravín. Ich ceny sa zvýšili o 0,3%, pričom dynamika ich medziročného rastu sa ďalej zrýchľovala z 5,7% na 5,8%. Nárast cien potravín je o to prekvapivejší, že ceny mlieka a vajec v súlade s očakávaniami pokračovali v korekcii a ich ceny klesali – kategórií mlieko, syry, vajcia o -0,9% medzimesačne, v kategórií oleje a tuky o -0,5%.


Ceny potravín však v apríli potiahli nahor ceny ovocia, ktoré v jarnom období vykazujú značne nestabilnú sezónu. Tento rok ich ceny ďalej rástli aj v apríli a v medziročnom porovnaní boli vyššie už o 18%. Dynamicky sa v apríli zvyšovali aj ceny pečiva a obilnín – o 1,4% medzimesačne, pričom dynamika ich rastu sa ďalej zrýchľovala (na viac ako 4%). Do cien pečiva sa tak v súlade s očakávaniami postupne dostávajú vyššie ceny obilnín po minuloročnej nižšej úrode.


Ceny ropy na svetových trhoch v apríli ďalej rástli, cenám v eurovom vyjadrení nepomohlo ani mierne slabšie euro. To sa premietlo aj do cenoviek na slovenských čerpacích staniciach. Ceny pohonných hmôt sa v apríli zvýšili o 2,4%, pričom dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 1,7% na 3,4%.


Cenový Barometer UniCredit Bank (t.j. vnímanej inflácií meranej prostredníctvom často nakupovaných tovarov a služieb) v apríli vzrástol o 0,8%, dynamika jeho medziročného rastu sa zrýchlila z 3,4% až na 4,1%. Dynamický rast cien často nakupovaných tovarov a služieb by pritom mohol mať potenciál k spomaleniu rastu spotreby domácnosti. Na druhej strane, spotrebiteľský barometer Štatistického úradu v apríli nepotvrdil nárast vnímanej inflácie. Na rozdiel od skutočnej inflácie, domácnosti v apríli nezaregistrovali ďalšie zrýchlenie inflácie - vnímanie inflácie podľa spotrebiteľského barometra Štatistického úradu sa dokonca mierne zmiernilo z 3,6% na 3,3% (prepočet UniCredit Bank zo salda odpovedí).

 

Rovnakým smerom sa v apríli vybrali aj inflačné očakávania, ktoré sa zmiernili z 5,7% na 4,9%. Naďalej však ostávajú blízko 4-ročných maxím a mali by naďalej urýchľovať prenos zvyšujúcich sa dopytových tlakov do inflácie.
Očakávame, že inflácia by mala kulminovať v mesiacoch apríl – jún blízko úrovne 3%. Dvíhať ju budú v najbližších mesiacoch najmä rastúce ceny pohonných hmôt reagujúce na drahšiu ropu a slabšie euro.


Na druhej strane, skorší nástup teplého počasia (extrémne teplý apríl) by mohol tento rok urýchliť sezónny pokles cien niektorých druhov zeleniny a ovocia. Očakávame tak, že tradičné májové sezónne zvýšenie cien potravín by mohlo byť miernejšie ako zvyčajne, pričom pokles cien sezónnych potravín by sa mohol dostaviť už v júni. Medziročný rast cien potravín by sa tak mal začať zmierňovať.

 

V závere roka by potom spomaleniu medziročného rastu cien potravín mal výraznou mierou pomôcť aj silný bázický efekt u cien mlieka a vajec. Miernu korekciu v najbližších mesiacoch nie je možné vylúčiť ani v prípade dopytovej inflácie (najmä u volatilných cien leteckých služieb). Naďalej však očakávame, že dopytová inflácia bude rásť mierne rýchlejšie ako celková inflácia, keď ju nahor budú ťahať zvýrazňujúce sa dopytové tlaky v ekonomike podporené dynamickým rastom miezd.


Ľubomír Koršňák, analytik
UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s.

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk