KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Nóri smerujú k bezhotovostnej ekonomike. Viac sa o tom dozviete aj v Bratislave

Nórsku korunu už možno čoskoro uvidíme iba v múzeách. A nielen tú. Celá Škandinávia sa odvracia od hotovosti. Peniaze sa sťahujú do virtuálneho priestoru a to aj vďaka zaujímavej osobnosti, ktorá vystúpi onedlho v hoteli Crowne Plaza na konferencii DEŇ BEZ HOTOVOSTI.


Pranie špinavých peňazí, čierny trh, platby za drogy aj financovanie teroristov. Peniaze v hotovosti predstavujú slobodu, no môžu slúžiť aj na nekalé účely. V Nórsku zistili, že až polovica platieb v krajine prebieha v hotovosti, úplne pod radarmi finančných a štátnych inštitúcií. V roku 2016 teda padlo rozhodnutie: poslať „dobu cash-u“ na smetisko dejín.


Nórsku sa darí tento cieľ plniť. Hotovosť tu využívajú na úrovni piatich percent. Až 87 percent Nórov platí za jedlo a služby iba mobilom. Platobná aplikácia najväčšej nórskej banky má v päťmiliónovom Nórsku až dva milióny stiahnutí.

 

V tomto procese hrá dôležitú úlohu Susanne Hannestad. Žena, ktorá sa pohybuje v bankovom svete už viac ako 25 rokov a ktorá založila spoločnosť Fintech Mundi v nórskom Osle. Spoločnosť pomáha nielen startupom, ale aj väčším firmám, ktoré majú čo povedať v oblasti fintech, rozširovať svoj biznis na zahraničné trhy. Susanne Hannestad príde v utorok 7. novembra do Bratislavy hovoriť o tom, ako sa v Nórsku tak rýchlo podarilo zosekať počet hotovostných platieb. Práve technológie podporované akcelerátorom Fintech Mundi môžu za to, že sú peňaženky Nórov prázdne. Väčšina platí kartou alebo priamo mobilom.


Slovo fintech znie tajomne, no vymoženosti z tejto oblasti využívame aj my. Či už je to platba mobilom, posielanie peňazí cez iné ako bankové účty, až po automatické sťahovanie platieb za taxík cez smartfón.


Práve o tom bude podujatie. Už aj Slováci si zvykli platiť bezkontaktnou kartou aj menšie sumy. Presne tie, na ktoré obvykle slúži hotovosť. Tá sa však dá ľahko nahradiť a v poslednom čase nepredstavuje problém ani pre obchodníkov a firmy, ktoré museli doteraz využívať pomerne nákladné kartové terminály od bánk. Ako povedal Steve Jobs: „Určite je na to aplikácia.“


Na akcii vystúpi aj Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, Martin Peter, riaditeľ odboru bankovníctva Ministerstva financií SR, či Miroslav Pekárek, uznávaný český vizionár a odborník na bezhotovostné platby.


DEŇ BEZ HOTOVOSTI je projekt, ktorý na Slovensku rozbieha Združenie pre bankové karty. Ide o organizáciu, ktorá ako jediná spája bankové i nebankové subjekty, a ktorá pôsobí na trhu vyše 20 rokov. Aj preto - hoci ide ešte len o prvý ročník akcie  sa medzi partnerov projektu zaradili  Ministerstvo financií SR, kartové spoločnosti Mastercard a Visa, ako napríklad aj technologický gigant Samsung. Akcia sa koná pod záštitou Petra Pellegriniho, podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Cieľom projektu je posunúť Slovensko bližšie k svetovým trendom bezhotovostných, mobilných či online transakcií a s tým spojenou väčšou ochranou našich peňazí.

 

Zdroj: redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk