Až 8 z 10 Slovákov pravidelne raňajkuje
- Podrobnosti
- Uverejnené utorok, 20. september 2016
Obed a večera na Slovensku predstavujú hlavné jedlá dňa, ktoré si nechá ujsť len minimum ľudí. Ukázal to výskum Nielsen Admosphere realizovaný na vzorke päťsto respondentov z internetovej populácie staršej ako 15 rokov zo Slovenského národného panela.
Obedy a večere ako hlavné jedlá dňa si nenechá ujsť takmer nikto z opýtaných, 80 % ľudí je však taktiež zvyknutých pravidelne raňajkovať – a to každý deň, alebo skoro každý deň. Z vekových kategórií najviac raňajkujú ľudia medzi 55-64 rokov (73 % sa ráno naje každý deň), a naopak najmenej ľudia vo veku 25-34 rokov (každý deň raňajkuje 56 % z nich).
Desiate si medzi hlavnými jedlami opýtaní doprajú už o niečo menej. Desiatuje každý, alebo skoro každý deň 40 % respondentov a olovrantuje 38 %. Tieto čísla sú znateľne nižšie než v susednom Česku, kde si podľa výsledkov podobnej štúdie Nielsen Admosphere, dáva desiatu 55 % ľudí, zatiaľ čo olovrant 51 %.
Medzi možnosťami nosiť si obed do práce či školy z domova, a jedlom v reštaurácii, dáva väčšia časť opýtaných prednosť prvej variante – necelá tretina si nosí obedy so sebou každý, alebo skoro každý deň, pričom je medzi nimi o niečo viac žien (35 %) ako mužov (30 %). Nemalá časť ľudí – presnejšie tretina - si však obed so sebou nenosí nikdy.
Poludňajšej návšteve reštaurácie, bufetu, či jedálne dáva prednosť každý, či takmer každý deň necelá štvrtina ľudí, pričom v tejto skupine naopak dominujú muži (26 %). Zo žien využíva túto možnosť pätina. Následne tretina chodí v pracovné dni na obed do reštaurácie či bufetu len výnimočne.
Ani víkendové obedovanie v reštaurácii sa medzi respondentmi neteší príliš veľkej obľube. Až 54 % odpovedalo, že si cez víkend vyrazia za jedlom mimo domova len výnimočne a pätina dokonca nikdy. Raz až niekoľkokrát za mesiac si dopraje víkendové poludňajšie jedlo v reštaurácii rovnako pätina opýtaných.
Pripravil: dk
Zdroj a graf: Nielsen Admosphere
Ilustračné foto: Shutterstock.com