KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Na Vianoce najviac potešia knihy a oblečenie

darcekkyyZ prieskumov o predvianočnom správaní spotrebiteľov vyplýva, že vianočné želania Slovákov sa dlhodobo nemenia. Čo patrí v adventnom období k najviac žiadaným tovarom? 


Z októbrového prieskumu agentúry TNS Slovakia vyplýva, že medzi darčekmi, ktoré by sme si tento rok chceli nájsť pod vianočným stromčekom, dominujú knihy (29 %) a oblečenie (27 %). Pätina ľudí nepohrdne ani peniazmi (20 %) alebo kvalitným parfumom (19 %). Na Vianoce by sme chceli dostať aj bežnú kozmetiku (15 %), zájazdy (14 %), kabelky (13 %), obuv (12 %) či športové oblečenie (10 %).

 

Ženy a muži

 

Ženy sa na rozdiel od mužov pod vianočným stromčekom potešia skôr knihám, oblečeniu, kozmetike, kabelkám, parfumom, hodinkám, šperkom, zájazdom, darčekovým poukážkam, ale aj malým kuchynským spotrebičom. Muži by si, naopak, chceli nájsť hlavne športové oblečenie či vybavenie, spotrebnú elektroniku, notebooky, herné konzoly a potreby pre domácich majstrov. Mladým ľuďom urobí radosť takmer všetko – oblečenie, obuv, kozmetika, peniaze, hodinky, kabelky, knihy, bicykle, smartfóny, notebooky, PC hry, herné konzoly, fotoaparáty, športové oblečenie aj športové vybavenie. Starší ľudia si na rozdiel od mladých želajú viac šperky, vitamíny či záhradnú techniku.

 

Vzdelanie a regionálne rozdiely

 

Knihy, kabelky a šperky urobia podľa tohto prieskumu radosť aj ľuďom s vyšším vzdelaním, respondentov s nižším vzdelaním pod vianočným stromčekom potešia napríklad herné konzoly či spotrebná elektronika. Aj medzi jednotlivými krajmi Slovenska je možné nájsť jemné odchýlky. Tak napríklad obyvateľov Bratislavského kraja potešia viac, na rozdiel od ľudí z iných krajov, elektronické knihy a elektronické čítačky kníh, ľudí z Trnavského kraja vitamíny a záhradná technika, z Trenčianskeho kraja zájazdy a peniaze, zo Žilinského kraja kozmetika a športové oblečenie, z Nitrianskeho kraja oblečenie a obuv, Banskobystrického kraja darčekové poukážky a kabelky, z Prešovského kraja kozmetika a Košického športové vybavenie.Obyvateľov miest na Vianoce ako darček potešia herné konzoly, športové vybavenie, zájazdy či šperky. Ľudia z dedín by oproti tým z miest radšej uvítali potreby pre domácich majstrov, záhradnú techniku, oblečenie, notebooky a počítače.

 

darceky1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: TNS Slovakia, október 2015, N = 1000
Poznámka: V tabuľke sú uvedené iba tie darčeky, ktoré by chcelo dostať viac ako 5% respondentov.
Respondenti mohli uviesť viacero odpovedí.

 

Čo sa bude nakupovať?

 

Ani tu sa rebríček v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nemení. Väčšina Slovákov kúpi oblečenie (56 %). Necelá polovica obdaruje svojich rodinných príslušníkov aj knihou (47 %), bežnou kozmetikou (46 %) a hračkami (46%) – tie sú v drvivej väčšine prípadov určené samozrejme deťom. Tretina prekvapí svojich blízkych pod vianočným stromčekom parfumom (30%). Medzi darčekmi nebudú tieto Vianoce chýbať ani peniaze, obuv, luxusná pleťová a dekoratívna kozmetika, šperky, kabelky, malé spotrebiče do domácnosti či športové oblečenie.

 

darceky2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: TNS Slovakia, október 2015, N = 1000
Poznámka: V tabuľke sú uvedené iba tie darčeky, ktoré plánuje nakúpiť viac ako 5% respondentov.
Respondenti mohli uviesť viacero odpovedí.

 

Pripravil: dk
Zdroj a tabuľky: TNS Slovakia, redakcia
Ilustračné foto: Shutterstock.com

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk