KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Zaujať zákazníka môžete už zeleňou pred predajňou

Priestory pred predajňami alebo obchodnými centrami, si často žiadajú doplniť peknou výsadbou. Táto potreba vzniká veľakrát na jar alebo v lete. Upravené a zeleňou skrášlené vstupné priestory predajne, sú vždy dobrou vizitkou obchodníka a príjemnou motiváciu zákazníka vojsť dnu.

 

zelen predajna uvod v

 

Premyslene vybranú, reprezentatívnu a starostlivo udržiavanú zeleň pred predajňami alebo obchodnými centrami vídame v mnohých vyspelejších krajinách Európy. Ukážkové riešenia nájdeme už aj na Slovensku, hoci je ich stále málo.

 

Ak ste sa aj vy rozhodli umiestniť si pred prevádzku zeleň, určite ste urobili dobre. Privítanie zeleňou je pre zákazníka prívetivejšie. Predpokladom úspechu je zvoliť do daných podmienok správne druhy rastlín. Dôležité sú aj vkusné, do daného prostredia vhodné vegetačné nádoby a nevyhnutná, aspoň základná starostlivosť o celú výsadbu.

 

Dve možnosti


Zadovážiť si zeleň pred predajňu dnes už nie je zložité. Dá sa to dvoma spôsobmi. Buď s využitím špecializovanej firmy alebo svojpomocne, čo je vhodné len ak ste prevádzkovateľom menšej predajne. Prvá možnosť je ideálna, pretože odborná záhradnícka firma vám poradí, čo by sa do daných podmienok hodilo, niekedy pripraví vizualizáciu ako by to celé mohlo vyzerať. Odporučí rastliny, vegetačné nádoby, navrhne rozsah výsadby vzhľadom na daný priestor. Obvykle zabezpečí celú realizáciu zámeru a ak budete mať záujem, aj ďalšiu starostlivosť. Vyhnete sa tak zbytočným starostiam a budete mať istotu, že vstupné priestory pred vašou predajňou skrášli reprezentatívna zeleň. Táto možnosť je často využívaná v zahraničí. Potrebné je vynaložiť na to určité financie, ale tie budú investované do vytvárania príjemného a lákavejšieho prostredia pre zákazníkov.

 

zelenpredajna1

Výsadba cédrov v nádobách pred predajňou na nákupnej ulici v Kodani. 


Ak ste menší obchodník, môžete sa o umiestnenie zelene pred svoju predajňou postarať svojpomocne. Ušetríte peniaze, nie však čas. Nevyhnutné bude si totiž všetko vopred naštudovať, aby ste predišli sklamaniam. Vhodné rastliny a nádoby si budete musieť zohnať sami a všetko svojpomocne zrealizovať. Nie je to zložité.

 

 

„ Pred predajňou nemá zmysel zakladať malú botanickú záhradu. Stačí jeden, či dva pekné črepníky s vkusnou zeleňou. Niekedy je to viac ako množstvo všetkého možného. “ 

 

Trendová vertikálna zeleň


Či už sa rozhodnete pre jeden alebo druhý spôsob zaobstarania zelene, vždy môžete mať aspoň základnú predstavu o tom, čo sa pred predajne hodí. Zvoliť si môžete trvácu alebo sezónnu zeleň. Pravdepodobne nebudete mať inú možnosť, len zeleň sústrediť do vegetačných nádob. Nájdeme však aj predajne, pred ktorými je kúsok pôdy kde sa dá niečo vysadiť. Ale len niečo, čo má kompaktnejší a pomalší rast. Nie je žiadúce aby priestor pred predajňou rýchlo zarástol a zakryl vstupný priestor či výklad.


Zeleni môžete dať aj netradičný, vertikálny rozmer a využiť napríklad popínavé rastliny na olemovanie výkladu či vstupnej časti do predajne. Ak ide o zeleň pred obchodným centrom, hodí sa kombinácia zelene v nádobách a na menších záhonoch, napríklad aj vyvýšených.

 

zelenpredajna4

 Vertikálna výsadba na fasáde obchodného domu v Berlíne.


Ak máte možnosť, využite aj aktuálne trendovú vertikálnu výsadbu. Hodí sa hlavne do mestského a moderného prostredia. Vstupnú časť predajne takáto zeleň vždy výrazne zatraktívni a ozvláštni.

 

Vstupné náklady na vytvorenie vertikálnej výsadby sú ale stále vyššie, realizáciu aj starostlivosť treba vložiť výlučne do rúk špecializovanej firmy. Celkový výsledok rozhodne stojí za to. Odlíšite sa a zákazník si vás môže spájať aj s týmto netradičným prvkom. Zároveň vám takáto výsadba prinesie množstvo benefitov o ktorých zrejme teraz ani netušíte... Nielen tých estetických ale aj zdravotných. Vznikne zaujímavá, farebne aj tvarovo rozmanitá plocha zelene, ktorá bude zároveň vašim hodnotným ekologickým príspevkom pre danú lokalitu.


Sezónna alebo trvalá výsadba


Asi najjednoduchšie bude zeleň sústrediť do dostatočne veľkých a stabilnejších vegetačných nádob. Tie treba prispôsobiť danému prostrediu, farebne aj materiálovo ich zladiť či dokonca zjednotiť. Neodporúča sa voliť príliš veľa druhov materiálov, ani farieb. Stačí dva rovnaké črepníky (aj pokiaľ ide o veľkosť) alebo aj jeden.

 

zelenpredajna2Opakovaná výsadba krušpánov pred predajňou v centre Kodane.


To isté platí o výsadbe. Harmonickejšie pôsobí, ak je jeden typ výsadby (použitá rastlina či kombinácia) zopakovaný aj v druhom črepníku. Z toho vyplýva, že rozhodnúť sa môžete pre výsadbu jedného rastlinného druhu alebo vytvoriť zaujímavú, druhovo, farebne aj tvarovo rozmanitú kombináciu. To je aktuálne veľký trend. Ak máte chuť experimentovať, môžete sa rozhodnúť pre výsadby v závesných nádobách. Toto riešenie je obľúbené pred predajňami vo Veľkej Británii a konkrétne tam, kde je málo miesta.

 

zelenpredajna7

Závesný kôš s výsadbou rozmanitých letničiek nad predajňou v centre Londýna. 


Ak nechcete mať so zeleňou príliš veľa starostí, zvoľte trvácu zeleň. Môže ísť o ihličnany alebo vždyzelené listnaté kríky, samozrejme len menšieho a kompaktného rastu. Zeleň nikdy nesmie presiahnuť stanovené hranice. Zvoliť môžete aj okrasné trávy, takisto sú teraz viac žiadané a to hlavne v modernom prostredí. Určitou nevýhodou hlavne ihličnanov a vždyzelených listnáčov je, že pôsobia časom nudne, ťaživo, nemenia sa. Avšak splnia účel a to pri minimálnych nárokoch. Vyšším stupňom premenlivosti sa vyznačujú opadavé kvitnúce kríky, ktoré takisto môžete využiť, alebo aj trvalky. Tie sa stávajú vo vegetačných nádobách v poslednej dobe veľmi žiadané.

 

Kvitnúce obdobie v roku


Priestor pred predajňou sa môže meniť podľa ročného obdobia. Aj zásluhou zelene, v tomto prípade skôr sezónnej. Využiť sa dá veľmi široké spektrum letničiek, dvojročných rastlín, prípadne cibuľovín (ich okrasný efekt je ale krátky). Bude vás to stáť viac snahy aj zháňania, ale odmenou vám bude zaujímavá pestrosť a premenlivosť. Pri troche nápaditosti  môže byť výsadba tematicky ladená a zameraná na konkrétne sviatky – Veľkú noc a pod. Je to originálne riešenie, takýto priestor si zákazníci navyše lepšie pamätajú.

 

 

„ Nezabudnite, že zeleň bude žiadať vašu pozornosť. Potrebné sa bude zalievanie ale aj prihnojovanie, prípadne jednoduché prestrihanie. “ 

 

 

V zahraničí (a čiastočne už aj u nás) je bežné riešiť zavlažovanie výsadieb pred predajňami a obchodnými centrami prostredníctvom automatickej závlahy. Je to praktické úsporné a efektívne. Výsledkom je ukážková zeleň. Nie je nič horšie, ako mať pred predajňami a obchodnými centrami, črepníky so suchou, hynúcou alebo živoriacou zeleňou, prípadne s burinou. Ďalším riešením je pestovanie exteriérovej zelene hydroponickým spôsobom, u nás je to zatiaľ ojedinelé.

 

zelenpredajna3

Jednoducho pôsobiaca a minimalistická výsadba pred predajňou v centre mesta Oslo. Vkusne dopĺňa prostredie. 

 

Aké rastliny sa hodia


Potrebné je ich vyberať podľa podmienok daného miesta. Niečo iné sa hodí na slnečné a naopak, niečo iné na polotienisté miesta pred predajňami. Nemalo by ísť o zeleň vyžadujúcu špeciálne pestovateľské zásahy, ani takú, ktorá ohrozuje alebo by časom obmedzovala. Vyhnite sa aj drahšej zeleni, tá vždy láka na odcudzenie. Vhodné je uprednostniť najmenej pestovateľsky náročnú zeleň, reprezentatívnejšiu, pomalšie a kompaktne rastúcu, s čo najdlhšie trvajúcou estetickou hodnotou. Zároveň druhy s výbornou regeneračnou schopnosťou, čo oceníte hlavne v prípade poškodenia.


Z ihličnanov sa hodia nižšie a kompaktne rastúce druhy, napríklad univerzálna borovica kosodrevina, ktorá má veľa foriem, alebo niektorá z nižších borievok, tis, či céder himalájsky (kultivar Feelin Blue). Populárne a veľmi efektné sú umelecky tvarované ihličnany, cyprušteky, tuje či tisy. Zo vždyzelených listnáčov je dobrou voľbou krušpán, alebo bršlen Fortunov, na polotienisté miesta aj skimia, či niektorý z nižších rododendronov. Na slnečných a teplejších miestach to môže byť aj levanduľa. Z opadavých kvitnúcich kríkov sa hodí napríklad menší orgován Meyerov, v lete kvitnúca aromatická perovskia, ruže, nátržník krovitý alebo vresy.

 

zelenpredajna5Kombinovaná výsadba v priestore pred predajňou s odevami vo fínskych Helsinkách.


Ak je priestor väčší, dovoliť si môžete aj zaujímavý menší strom vhodný na pestovanie v nádobách. Môže to byť napríklad japonská vŕba. Tiež sa dá vysadiť niektorá zo stromčekových ruží vhodných do črepníkov. Pôsobivé sú aj nižšie trávy, ktoré prosperujú hlavne na slnečných miestach, napríklad ostrice či kostravy. Pred predajňou s potravinami upúta výsadba byliniek, korenín, či zeleniny.


Zo sezónnej zelene, ktorá zaručí rýchly estetický efekt, sú z dvojročiek vhodné najmä sirôtky, nezábudky alebo sedmokrásky. Z letničiek alebo hľuznatých rastlín sa na slnečné miesta hodia nenáročné aksamietnice, nízke georgíny a begónie, kany, muškáty, petúnie a surfínie, šalvie a ďalšie.


Na polotienisté a tienisté miesta sa kvôli veľmi bohatému kvitnutiu hodia hlavne netýkavky. Rovnako si napríklad počas leta môžete pred predajňu na slnečné miesto vyložiť dekoratívny olivovník v tvare malého stromčeka s korunkou či bohato kvitnúci oleander.


Rastliny v nádobách môžete mať pred predajňami stabilne (ak ide o ťažšie črepníky) alebo ich aspoň na noc premiestňovať do predajne (ak ide o ľahšie a potencionálne odcudziteľné črepníky či hodnotnejšie rastliny).

 

Daniel Košťál
Foto: autor

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk