KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

V Česku prebehlo úspešne doručenie tovaru dronom

drony mallMall.cz je prvý e-shop na susednom českom trhu, ktorý využil túto perspektívnu a zatiaľ neobvyklú formu doručenia. Testovacie doručenie prebehlo pod prísnym dohľadom Úradu pre civilné letectvo. Využitie dronov je aj v Česku v súčasnosti limitované legislatívou.


Trasa doručenia zásielky pomocou dronu bola dlhá približne 1,7km a viedla z distribučného centra Mall.cz v českých Jirnech do Zelenča. Celé doručenie trvalo približne 3 minúty letového času. Pokiaľ sa započíta aj čas na prípravu štartu, tak dron doručil tovar na určené miesto k zákazníkovi za približne 5 minút.

 

Na test bol použitý štvorvrtuľový dron Matrice 100 spoločnosti DJI, špeciálne upravený pre potreby testu. Išlo napríklad o inštaláciu zariadenia na nesenie boxu s tovarom, ktoré súčasne umožňuje na diaľku box odpojiť a teda realizovať samotné doručenie. „Vďaka úspešnému testu sme lepšie pripravení na diskusie ohľadom možných legislatívnych zmien. Vydarený test vnímame taktiež ako povzbudenie k ďalšej práci na ďalších inováciách a službách vo všetkých oblastiach, ktoré sa dotýkajú našich zákazníkov,“ hovorí Jakub Havrlant, CEO Mall Group.

 

Dron použitý pri teste je pripravený aj na úplne automatickú prevádzku, avšak tá je limitovaná aktuálne platnou legislatívou. Nad jej úpravou sa v susednom Česku len nedávno začalo diskutovať.

 

„Doručovanie zásielok pomocou dronov je zaradené do kategórie prevádzky bezpilotných prostriedkov v nízkych letových hladinách a ide o veľmi komplexnú problematiku. To, že sa firmy púšťajú do testovania automatizovaného doručovania je vítanou aktivitou, pretože nám prinesie cenné informácie o prevádzkových nárokoch dronov a aj priame skúsenosti z reálnej prevádzky,“ uvádza Ing. Milan Rollo, Ph.D., ktorý je výskumným pracovníkom v Centre umelej inteligencie na Katedre počítačov, FEL, ČVUT v Prahe a špecializuje sa na problematiku bezpilotných technológii.

 

Marek Tajbl zo spoločnosti Dronservices, ktorá s Mall.cz spolupracovala na realizácii tohto testu odhaduje vývoj zmeny legislatívy na obdobie 5 rokov. „Som presvedčený, že otázkou je len to, kedy presne k zmene dôjde. Prehnaný optimizmus nie je na mieste a časový rámec by som si trúfol odhadnúť na dobu 5 rokov. Pripravovaná jednotná európska legislatíva zmenu zatiaľ nezvažuje, avšak je treba si uvedomiť, že tlak na regulátorov prevádzky, ktorými sú príslušné úrady civilného letectva , sa bude naďalej stupňovať. K výraznému posunu v tejto záležitosti dôjde pri splnení dvoch zásadných podmienok. Prvou je identifikácia dronov v spoločnom letovom priestore a druhou podmienkou bude certifikácia týchto zariadení z hľadiska kvality a bezpečnosti prevádzky.

 

Zdroj a foto: Mall.cz , redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk