KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Nekupujte, stačí si prenajať

Nákup tlačiarne alebo auta je pre každú firmu finančne náročná záležitosť. Som presvedčený, že pri pohľade na náklady a úžitok, vyhráva operatívny lízing. Ak chcete byť ekologický a súčasne usporiť na nákladoch, nemusíte si tieto zariadenia kupovať, stačí si ich len prenajať.
Operatívny lízing alebo prenájom zariadení je čoraz obľúbenejšou formou zabezpečenia zariadení. Stretnúť sa s ním môžete pri nákupe áut, mobilných zariadení, alebo obstarávaní kancelárskych multifunkčných zariadení. Princíp je v podstate veľmi jednoduchý. Multifunkčné zariadenie si od predajcu, výrobcu nekupujete, ale prenajímate za presne definovaných zmluvných podmienok. Platíte tak jednu mesačnú sumu (paušál). Je to podobné ako v prípade mobilných operátorov. Podľa môjho názoru operatívny lízing v sebe skrýva viacero pozitív. Jednak máte k dispozícii komfortnú službu, pretože celkovú starostlivosť o kupované zariadenie preberá dodávateľ. Súčasne si uvoľníte finančné prostriedky na nákup iného tovaru. V prípade multifunkčných zariadení tak môžete vďaka prenájmu získať novšie a výkonnejšie zariadenia, tlačiť lacnejšie, mať záruku na prevádzku počas celej doby životnosti zariadení, ale aj automatickú údržbu a zásobovanie.

Predajca po uplynutí prenájmového obdobia vymení vaše zariadenie za nové. Súčasne je povinný postarať sa o recykláciu tohto zariadenia v súlade s platnou legislatívou. Odpadnú vám tak večné starosti čo s veľkými kopírovacími zariadeniami, ktoré už dávno neslúžia svojmu účelu. Ak by ste ich chceli recyklovať vo vlastnej réžii, stalo by vás to ďalšie investície. Operatívny lízing je tak z môjho pohľadu dobrou ekologickou a finančnou alternatívou, pri ktorej odpadajú nielen problémy so „zbavovaním sa“ starých elektrozariadení, ale aj ekologicky si počínate už aj pri ich samotnej prevádzke. Dobrým príkladom sú podľa mňa samotné tonery. Predajca sa v rámci prenájmu stará o kompletnú dodávku tonerov, ako aj servis a pravidelnú údržbu. Moderné polymerizované tonery dokážu znížiť emisie CO2 až o polovicu. Vyberajte si aj tlačiarne s tonermi vyrobených z biomasy. Prostredníctvom operatívneho lízingu sa môžete získať moderné zariadenie, ktorá tak nezaťažuje životné prostredie.

Niektorým z vás mohlo napadnúť, že je predsa neekologické zbavovať sa funkčných zariadení len preto, že skončil zmluvne dohodnutý operatívny lízing. Ak je zariadenie nezvratne poškodené, predajca sa postará o recykláciu. Prípadne sa môžu použiť náhradné diely do iných zaradení. Neraz sú zariadenia funkčné a bezchybné. V takom prípade máte možnosť si zariadenie odkúpiť za zostatkovú sumu, alebo predajca využije vyradené zariadenie na sociálne účely. Niektorí výrobcovia venujú svoje použité zariadenia tiež domovom dôchodcov, detským domovom, alebo sociálnym zariadeniam. Operatívny lízing tak môže plniť nielen ekologickú, ale aj sociálnu funkciu.

Tomáš Kopecký, produktový manažér Konica Minolta Slovakia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk