KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Konzumujeme menej mäsa a zemiakov

chlapikPosledné dve dekády priniesli pre spoločnosť množstvo zmien. Zmeny sa netýkajú len ekonomiky, módy či technologických noviniek. Zmenili sa aj naše jedálničky. Ako sa Slovákom za posledných 10 či 20 rokov zmenili chuťové preferencie?


V analýze sa vycházalo z údajov Štatistického úradu SR. Prepadákom desať aj dvadsaťročia je podľa aktuálnych zistení teľacie a hovädzie mäso. Teľaciny sme síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa za posledné desaťročie znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o – 70 %. Môžu za to zrejme vyššie ceny hovädzieho a hlavne teľacieho mäsa, či vyššia konzumácia hydiny a rýb v mene zdravšieho životného štýlu. Sme tak menej „mäsoví" ako pred 10 a 20 rokmi. Konzumácia mäsa [akéhokoľvek druhu] sa u nás za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu. Narástla len spotreba zveriny. Hydiny jeme síce výrazne menej ako pred 10 rokmi, ale zároveň až o pätinu viac ako v roku 1994. Mäso na našich tanieroch zrejme vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá či ryby. Spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 %.

 

Menej chleba a pečiva

 

Prekvapivé je zistenie, že sme znížili konzumáciu tzv. tradičných príloh akými sú pšeničné pečivo, zemiaky či chlieb. Od roku 1994 klesla spotreba pečiva o polovicu, zemiakov o viac než tretinu a chleba o štvrtinu. A čím sme tieto tradičné prílohy nahradili? Rozmach zažili najmä cestoviny. Jeme ich až o 80 % viac než pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi konzumujeme aj rôzne druhy trvanlivého pečiva.

 

Čo chutí viac?

 

Okrem spomínanej zveriny spotrebujeme viac medu a stali sa z nás vášniví kávičkári. Za posledných 10 či 20 rokov sa spotreba medu zvýšila až o 140 %. Medom sme totiž začali často nahrádzať cukor, ktorého konzumujeme o desatinu menej ako pred 20 rokmi. Zmenami prešiel za posledné dve desaťročia aj náš pitný režim. Naša spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila. O vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína, ktorým sme začali postupne nahrádzať tradičné pivo. Súčasná doba sa jednoznačne nesie v znamení zdravého životného štýlu. A čo na to hovorí náš jedálniček? Jeme menej pečiva či tučnejšieho mäsa a naopak viac hydiny a rýb. Prekvapivé však v tomto kontexte je, že zeleniny jeme menej ako pred 20 rokmi o – 3 % a ovocia dokonca až o – 13 %. Pred desiatimi rokmi však bola situácia ešte horšia. V porovnaní s rokom 2004 sme totiž vlani skonzumovali o 15 % viac zeleniny aj ovocia. Znížili sme aj konzumáciu tukov. Samostatnou kategóriou sú mliečne výrobky. Oveľa viac nám zachutili syry, ktorých zjeme o 80 % viac ako kedysi. Zároveň však pijeme výrazne menej mlieka.

Jana Glasová, analytička
Poštová banka

 

postova chutky

 

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk