KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Pätina Slovákov platí kreditnými kartami aj v zahraničí

platby zahranicie 2017Dvaja z desiatich Slovákov aktívne využívajú kreditné karty v cudzine. Najčastejšie je to v susednej Českej republike, nasledujú Veľká Británia, Rakúsko, Maďarsko, a prvú päťku uzatvára Nemecko. Vyplýva to z interných štatistík spoločnosti Home Credit za uplynulé tri roky *.


Aspoň jednu platobnú kartu nosí vo svojej peňaženke väčšina z nás. Spolu vlastníme približne 5 a pol milióna platobných kariet **, najviac je debetných, potom sú to kreditné karty. Približne pätina z nás využíva kreditky aj v zahraničí, kde množstvo Slovákov dovolenkuje, nakupuje, cestuje, pracuje či študuje. Podľa údajov spoločnosti Home Credit až 94 percent transakcií kreditnou kartou v cudzine tvoria elektronické platby za tovar alebo služby, zvyšok je potom výber hotovosti, predovšetkým z bankomatov.


„Pri jednej transakcii takto v priemere z kreditky odíde 33 €. Najčastejšie pritom ide o platby v potravinách a supermarketoch, nesledujú úhrady na čerpacích staniciach a tretími v poradí sú platby za ubytovanie v hoteloch či apartmánoch“, približuje Jan Holoch, finančný špecialista spoločnosti Home Credit.


Často však takto elektronicky platíme aj za lístky na vlak alebo autobus, v reštauráciách, v predajniach s elektronikou, za oblečenie, športové potreby alebo za kozmetiku.

 

Hlavne cez prázdniny


Vyzerá to tak, že čím viac cestujeme, tým viac platíme kreditkami. Top sezóna využívania kreditných kariet v cudzine sa blíži, pričom nám tam môžu pomôcť v núdzi. Štatistiky ukázali, že najčastejšie po nich siahneme v čase prázdnin, teda v júli a auguste, kedy mnohí Slováci dovolenkujú v zahraničí. Podobne veľmi časté sú transakcie kreditnými kartami aj v marci, teda v čase jarných prázdnin a s nimi spojenými lyžovačkami a pobytmi na horách.


„Pri výbere karty je dobré sledovať aj doplnkové produkty. Aktuálnym trendom je, že kreditné karty sprostredkúvajú klientom aj rôzne asistenčné služby, ktoré im môžu pomôcť v kritických životných situáciách doma aj v cudzine. Môže ísť trebárs o okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii“, dopĺňa J. Holoch.

 

Najčastejšie v Česku a Británii


Kde najčastejšie platíme kreditnými kartami počas celého roka? V tomto smere dominuje susedná Česká republika, kde je to takmer štvrtina všetkých transakcií. Je zaujímavé, že na druhom mieste je Veľká Británia s 13 percentami, čo zrejme súvisí s tým, že na ostrovoch pracuje množstvo Slovákov. Potom sa v rebríčku umiestnili Rakúsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Luxembursko a Taliansko. Chorvátsko, ako najobľúbenejšia destinácia Slovákov v letných mesiacoch, skončilo deviate a prvú desiatku uzatvárajú Spojené štáty americké. Z dovolenkových destinácií môžeme ešte spomenúť jedenásty Cyprus, dvadsiate Bulharsko, či dvadsiate ôsme Spojené arabské emiráty.

 

Pre porovnanie, zo štatistík Home Creditu z Českej republiky vyplýva, že naši západní susedia najčastejšie platia kreditnými kartami v Británii, pričom Slovensko je u nich v poradí až štvrté, za Nemeckom a Poľskom.

 

* Ide o interné údaje spoločnosti Home Credit Slovakia zozbierané v období od 1. 1. 2014 do 1. 5. 2017
** Podľa údajov Slovenskej bankovej asociácie

 

Pripravil: dk
Zdroj: Home Credit, redakcia
Ilustračné foto: Shutterstock.com

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk