Fairtrade Česko a Slovensko

Fairtrade Česko a Slovensko

Fairtrade Česko a Slovensko

Domácemu prostrediu aj vareniu dávame stále prednosť

domacnostVäčšina Slovákov sa na návštevu teší, no zároveň má aj rôzne obavy. Pozvať si k sebe domov návštevu je pre 75% Slovákov spojené s radom obáv. Mladšia generácia si robí starosti, či je ich domov dostatočne reprezentatívny, ženy sa strachujú, aby sa im podarilo jedlo.


Podľa aktuálneho prieskumu Život v kuchyni spoločnosti IKEA pre 35% z nás návšteva síce znamená prácu navyše, napriek tomu si 4 z 10 Slovákov pozývajú návštevu k sebe domov aspoň raz mesačne. Zatiaľ čo prevažnej väčšine hostiteľov stačí, že hostia dorazia (89%), hostia sú o niečo náročnejší. Väčšina očakáva, že sa bude na návšteve cítiť ako doma, že sa o nich hostitelia budú starať, mať upratané a pripravené občerstvenie.

 

Najobľúbenejšia miestnosť

 

Kuchyňa je po obývačke najobľúbenejšou miestnosťou Slovákov. Obľubujeme ju predovšetkým pre spojenie s jedlom a varením a je vnímaná ako centrum diania. Až 63% Slovákov má kuchyňu podľa svojich predstáv, najspokojnejšia so svojou kuchyňou je strieborná generácia (veková kategória 59+). A čo Slovákom v kuchyni najviac chýba? Prijali by väčšiu kuchyňu s dostatočným úložným priestorom, lepším usporiadaním a modernejším vybavením. Až tretine chýba umývačka riadu, prípadne by ju potrebovali vymeniť za novú. Pri zariaďovaní kuchyne muži hľadajú inšpiráciu v rodinnom kruhu, predovšetkým u svojej partnerky, ženy si prezerajú časopisy a blogy na internete, zatiaľ čo mladí chodia po inšpiráciu aj do obchodných domov.

 

Najradšej doma

 

Slováci jedia radi doma, podľa prieskumu sa doma denne stravuje až 87%. Prevažná väčšina z nás varí teplé jedlá a to najmä preto, že si môžeme dať jedlo podľa svojich predstáv, jesť kvalitnejšie a navyše máme kontrolu nad tým, čo jeme. Raňajky i obedy prebiehajú tradične pri stole, najčastejšie v kuchyni. Miesto pre večeru je čím ďalej tým viac variabilné, až tretina Slovákov sa s večerou presúva do obývačky, na pohovku či do kresla k televízii.

 

Slováci na návšteve

 

„Tri štvrtiny z nás majú z príchodu návštevy obavy. To môže hrať veľkú úlohu v tom, že si návštevy nepozývame často. Ukazuje sa, že na seba ako hostiteľa máme vysoké nároky, chceme sa ukázať v čo najlepšom svetle a splniť očakávania hostí. Keby sme z týchto nárokov zľavili a zapojili hostí do príprav a servírovania, mohli by sme si spoločne strávený čas s priateľmi ďaleko viac užiť,“ vysvetľuje Martin Vojtíšek, vedúci pre oblasť kuchýň IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko. So stúpajúcim vekom ale obavy ustupujú.

 

Na druhej strane, na návštevy sa aj tak tešíme a domácemu prostrediu dávame často prednosť. „Z nášho výskumu vyplynulo, že si 60% z nás pozýva návštevy domov najmä preto, že je tam väčší pokoj a viac ako polovica opýtaných uviedla, že sa cíti v domácom prostredí lepšie. Predovšetkým mladí ľudia oceňujú, že doma nie sú viazaní otváracími hodinami,“ dopĺňa M. Vojtíšek.

 

Aj keď vyše polovica z nás tvrdí, že je normálne počas návštevy priložiť ruku k dielu a zapojiť sa do prípravy jedla, v skutočnosti očakávame, že sa o nás hostitelia budú starostlivo starať.

 

Najčastejšou návštevou je príbuzný

 

Typickým dôvodom návštevy pre nás býva oslava alebo sviatky typu Vianoce a Veľká noc. Preto sú pre 66% opýtaných najčastejšou návštevou príbuzní, s ktorými sa počas týchto sviatkov stretávame. Mladí si k sebe domov pozývajú častejšie priateľov a známych, zatiaľ čo generácia nad 59 rokov najmä príbuzných a rodinu. Návštevy usadíme spravidla v obývacej izbe. „To môže súvisieť s tým, že iná miestnosť nie je dostatočne veľká. Zistili sme, že takmer 9 z 10 Slovákov túži po kuchyni, ktorá by bola dosť veľká na to, aby do nej vošli všetci členovia rodiny aj hostia. Priemerná slovenská kuchyňa má však rozlohu medzi 10 a 15 m2 a nedostatkom priestoru jej majiteľ trpí najviac," vysvetľuje M. Vojtíšek.

 

Tolerovanie prehreškov

 

Jedlo je spoločenská udalosť, a preto je spájané s mnohými zvykmi i zlozvykmi. Za najväčší priestupok podľa výskumu považujeme znovu naservírovať hosťom jedlo, ktoré nám spadlo na zem. Ľudia nad 45 rokov sú vo všeobecnosti menej tolerantní k prehreškom, ako je napríklad začať jesť skôr ako ostatní alebo jedenie priamo z hrnca. Naopak, mladšia generácia a obyvatelia väčších miest si s tým toľko starostí nerobia. Mladší si pokojne dajú jedlo zakúpené vonku rovno z obalu alebo škatuľky, netrvajú na tom, aby bol riad umytý hneď po jedle.

 

Použiť jeden tanier na viacero chodov je ochotných tolerovať až 70% mladých a 67% dospelých ľudí žijúcich s deťmi. Osoby staršie ako 59 rokov naopak preferujú naložiť polievku a hlavné jedlo do samostatných tanierov. Jesť hlavné jedlo iba s lyžicou je prijateľné pre vyše polovicu Slovákov. V tomto prípade sú benevolentnejší ľudia z menších obcí (59%) ako ľudia z miest (50%), ktorí sú naopak zhovievavejší pri väčšine ostatných zlozvykov. Hoci je vylizovanie taniera po jedle vo všeobecnosti odmietané, za normálne ho považuje až 33% vysokoškolsky vzdelaných Slovákov. Piť nápoj priamo z kartónového obalu považuje väčšina Slovákov za nevhodné, bez rozdielu veku či pohlavia (76%).
Platí, že čím nižší vek alebo čím vyššie vzdelanie, tým väčšia je záľuba v ujedávaní si počas prípravy jedla. Za úplne normálne to považuje 81% absolventov vysokej školy, zaujímavosťou je, že ani staršia generácia sa tomu nebráni (56%).

 

Pripravila: jk
Zdroj a ilustračné foto: IKEA

facebook-ikonagoogle-plus-ikonatwiter-ikonayoutube-ikona



mecom premium banner

Video

Retail Summit 2019 v 100 sekundách

Podcast

Ako najlepšie zužitkovať obmedzenie maloobchodných a distribučných spoločností?
zuzitkovat obmedzenie maloobchodnych spolocnosti retailmagazin podcast


PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

Fashion Retail